Skip to main content

ΕΥΡΗΜΑΤΑ MRI ΩΜΟΥ ΣΕ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ ΒΡΑΧΟΥ (ΕΡΕΥΝΑ)

Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.

Η μαγνητική τομογραφία είναι το πιο συνηθισμένο εργαλείο για την αξιολόγηση των τραυματισμών στα μαλακά μόρια του ώμου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει ευρήματα σε διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς τη παρουσία συμπτωμάτων. Έτσι, βοηθιέται η διαδικασία της αξιολόγησης και η κλινική λήψη αποφάσεων, ώστε να αποφεύγονται περιττές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο επιπολασμός των ευρημάτων στην μαγνητική τομογραφία (MRI) του ώμου, σε ασυμπτωματικούς αθλητές, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα χέρια τους πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού, είναι υψηλός. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι αθλητές, για παράδειγμα οι ρίπτες στο baseball, οι παίκτες στο βόλεϊ και στην υδατοσφαίριση, αν και ασυμπτωματικοί, εμφανίζουν ευρήματα στη μαγνητική τομογραφία (Miniaci et al). Μέχρι σήμερα υπάρχει έλλειψη δημοσιεύσεων που να επικεντρώνονται σε ευρήματα μαγνητικής τομογραφίας ώμου σε αναρριχητές βράχου. Οι ερευνητές: Joseph D. Cooper, MD, Max N. Seiter, MD, Joseph J. Ruzbarsky, MD, Ricky Poulton, BS, Grant J. Dornan, MS, Eric K. Fitzcharles, MD, Charles P. Ho, MD, PhD, and Thomas R. Hackett, MD (Investigation performed at Steadman Philippon Research Institute, Vail, Colorado, USA) σχεδίασαν μια μελέτη με θέμα: «Shoulder Pathology on Magnetic Resonance Imaging in Asymptomatic Elite-Level Rock Climbers» με σκοπό να προσδιορίσουν τον επιπολασμό των παθολογικών ευρημάτων του ώμου, που διαπιστώνονται μέσω της μαγνητικής τομογραφίας, σε ασυμπτωματικούς υψηλού επιπέδου αναρριχητές και να συσχετίσουν αυτά τα ευρήματα με τα αποτελέσματα της κλινικής αξιολόγησης. Υπέθεσαν ότι το γληνοειδές χείλος, ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός και παθολογία του αρθρικού χόνδρου θα ήταν παρούσα σε ποσοστό πάνω από 50% σε αυτούς τους ασυμπτωματικούς αθλητές.

Σχεδιασμός μελέτης

Συγχρονική μελέτη (διατμηματική μελέτη, στατική μελέτη). Μελέτη παρατήρησης κατά την οποία αναλύονται δεδομένα από ένα πληθυσμό σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Μέθοδος

man in the tomography roomΣυνολικά 50 επίλεκτοι αναρριχητές (ηλικιακό εύρος 20-60 ετών), χωρίς συμπτώματα πόνου στον ώμο, υποβλήθηκαν σε αμφίπλευρη εξέταση στους ώμους με μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα ερμηνεύτηκαν από δυο πιστοποιημένους ακτινολόγους, τυφλά, για να προσδιορίσουν τον επιπολασμό των ανωμαλιών του αρθρικού χόνδρου, στο γληνοειδές χείλος, στον τένοντα του δικεφάλου, του στροφικού πετάλου και της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης. Η κλινική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους στον αθλητισμό ορθοπεδικούς χειρουργούς.

Αποτελέσματα

Η μαγνητική τομογραφία έδειξε εξαιρετικά συχνή τενοντοπάθεια του στροφικού πετάλου (80%), της μακράς κεφαλής του δικεφάλου(73%) και υπακρωμιακή θυλακίτιδα (79%). Παθολογία στον επιχείλιο χόνδρο ήταν παρούσα στο 69% των ώμων με διακριτές ρήξεις στο 56%. Αλλοιώσεις του αρθρικού χόνδρου ήταν επίσης συχνές, στο βραχιόνιο χόνδρο 57%, στο γληνοειδές χείλος 19%.

Συμπεράσματα

shoulderΟ συνολικός επιπολασμός της ενδοαρθρικής παθολογίας του ώμου που ανιχνεύθηκε με μαγνητική τομογραφία σε ασυμπτωματικούς αναρριχητές ήταν 80%, με το 57% να εμφανίζει ποικίλου βαθμού βλάβη του γληνοβραχιονίου χόνδρου. Αυτό το υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας διαφέρει σημαντικά από προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες άλλων αθλητών που είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα χέρια τους πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού.

Πηγή

“Shoulder Pathology on Magnetic Resonance Imaging in Asymptomatic Elite-Level Rock Climbers”, Joseph D. Cooper, MD, Max N. Seiter, MD, Joseph J. Ruzbarsky, MD, Ricky Poulton, BS, Grant J. Dornan, MS, Eric K. Fitzcharles, MD, Charles P. Ho,† MD, PhD, and Thomas R. Hackett, MD -Investigation performed at Steadman Philippon Research Institute, Vail, Colorado, USA

Τελευταία άρθρα