Skip to main content

ΕΥΡΗΜΑΤΑ MRI ΩΜΟΥ ΣΕ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ ΒΡΑΧΟΥ (ΕΡΕΥΝΑ)

Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.

Η μαγνητική τομογραφία είναι το πιο συνηθισμένο εργαλείο για την αξιολόγηση των τραυματισμών στα μαλακά μόρια του ώμου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει ευρήματα σε διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς τη παρουσία συμπτωμάτων. Έτσι, βοηθιέται η διαδικασία της αξιολόγησης και η κλινική λήψη αποφάσεων, ώστε να αποφεύγονται περιττές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο επιπολασμός των ευρημάτων στην μαγνητική τομογραφία (MRI) του ώμου, σε ασυμπτωματικούς αθλητές, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα χέρια τους πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού, είναι υψηλός. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι αθλητές, για παράδειγμα οι ρίπτες στο baseball, οι παίκτες στο βόλεϊ και στην υδατοσφαίριση, αν και ασυμπτωματικοί, εμφανίζουν ευρήματα στη μαγνητική τομογραφία (Miniaci et al). Μέχρι σήμερα υπάρχει έλλειψη δημοσιεύσεων που να επικεντρώνονται σε ευρήματα μαγνητικής τομογραφίας ώμου σε αναρριχητές βράχου. Οι ερευνητές: Joseph D. Cooper, MD, Max N. Seiter, MD, Joseph J. Ruzbarsky, MD, Ricky Poulton, BS, Grant J. Dornan, MS, Eric K. Fitzcharles, MD, Charles P. Ho, MD, PhD, and Thomas R. Hackett, MD (Investigation performed at Steadman Philippon Research Institute, Vail, Colorado, USA) σχεδίασαν μια μελέτη με θέμα: «Shoulder Pathology on Magnetic Resonance Imaging in Asymptomatic Elite-Level Rock Climbers» με σκοπό να προσδιορίσουν τον επιπολασμό των παθολογικών ευρημάτων του ώμου, που διαπιστώνονται μέσω της μαγνητικής τομογραφίας, σε ασυμπτωματικούς υψηλού επιπέδου αναρριχητές και να συσχετίσουν αυτά τα ευρήματα με τα αποτελέσματα της κλινικής αξιολόγησης. Υπέθεσαν ότι το γληνοειδές χείλος, ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός και παθολογία του αρθρικού χόνδρου θα ήταν παρούσα σε ποσοστό πάνω από 50% σε αυτούς τους ασυμπτωματικούς αθλητές.

Σχεδιασμός μελέτης

Συγχρονική μελέτη (διατμηματική μελέτη, στατική μελέτη). Μελέτη παρατήρησης κατά την οποία αναλύονται δεδομένα από ένα πληθυσμό σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Μέθοδος

man in the tomography roomΣυνολικά 50 επίλεκτοι αναρριχητές (ηλικιακό εύρος 20-60 ετών), χωρίς συμπτώματα πόνου στον ώμο, υποβλήθηκαν σε αμφίπλευρη εξέταση στους ώμους με μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα ερμηνεύτηκαν από δυο πιστοποιημένους ακτινολόγους, τυφλά, για να προσδιορίσουν τον επιπολασμό των ανωμαλιών του αρθρικού χόνδρου, στο γληνοειδές χείλος, στον τένοντα του δικεφάλου, του στροφικού πετάλου και της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης. Η κλινική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους στον αθλητισμό ορθοπεδικούς χειρουργούς.

Αποτελέσματα

Η μαγνητική τομογραφία έδειξε εξαιρετικά συχνή τενοντοπάθεια του στροφικού πετάλου (80%), της μακράς κεφαλής του δικεφάλου(73%) και υπακρωμιακή θυλακίτιδα (79%). Παθολογία στον επιχείλιο χόνδρο ήταν παρούσα στο 69% των ώμων με διακριτές ρήξεις στο 56%. Αλλοιώσεις του αρθρικού χόνδρου ήταν επίσης συχνές, στο βραχιόνιο χόνδρο 57%, στο γληνοειδές χείλος 19%.

Συμπεράσματα

shoulderΟ συνολικός επιπολασμός της ενδοαρθρικής παθολογίας του ώμου που ανιχνεύθηκε με μαγνητική τομογραφία σε ασυμπτωματικούς αναρριχητές ήταν 80%, με το 57% να εμφανίζει ποικίλου βαθμού βλάβη του γληνοβραχιονίου χόνδρου. Αυτό το υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας διαφέρει σημαντικά από προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες άλλων αθλητών που είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα χέρια τους πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού.

Πηγή

“Shoulder Pathology on Magnetic Resonance Imaging in Asymptomatic Elite-Level Rock Climbers”, Joseph D. Cooper, MD, Max N. Seiter, MD, Joseph J. Ruzbarsky, MD, Ricky Poulton, BS, Grant J. Dornan, MS, Eric K. Fitzcharles, MD, Charles P. Ho,† MD, PhD, and Thomas R. Hackett, MD -Investigation performed at Steadman Philippon Research Institute, Vail, Colorado, USA

Τελευταία άρθρα

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική. 

Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!

ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πληροφορίες για τον Εγκέφαλο

Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.