Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΑΣ
ΜΗΧΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ με εξειδικευμένο εξοπλισμό για καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα!
ΜΗΧΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο θεραπευτικός υπέρηχος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων. Η χρήση του συμβάλλει στη μείωση του πόνου, την επιτάχυνση της επούλωσης των ιστών και τη βελτίωση της κινητικότητας.
Ο υπέρηχος λειτουργεί μέσω της εκπομπής ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας, τα οποία διεισδύουν στους ιστούς και προκαλούν μικροδονήσεις. Αυτές οι δονήσεις οδηγούν σε θερμικά και μη θερμικά αποτελέσματα, όπως η αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και η μείωση του μυϊκού σπασμού.
Συχνότητες 1 MHz και 3 MHz χρησιμοποιούνται ανάλογα με το βάθος του ιστού-στόχου. Η συχνότητα 1 MHz διεισδύει βαθύτερα, καθιστώντας την κατάλληλη για εν τω βάθει ιστούς, ενώ η συχνότητα 3 MHz είναι πιο αποτελεσματική για επιφανειακούς ιστούς.
Η δράση του υπερήχου στη φυσικοθεραπεία επιτυγχάνεται μέσω δύο βασικών μηχανισμών:
Θερμική δράση
Η απορρόφηση της ηχητικής ενέργειας από τους ιστούς προκαλεί τοπική αύξηση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα:
-
Αύξηση της αιματικής ροής και του μεταβολισμού στους υπό θεραπεία ιστούς
-
Μείωση της μυϊκής τάσης και χαλάρωση των μυών
-
Βελτίωση της ελαστικότητας του κολλαγόνου, που ενισχύει την κινητικότητα των αρθρώσεων
Μηχανική δράση (μικρομάλαξη)
Τα ηχητικά κύματα δημιουργούν μικροσκοπικές δονήσεις στους ιστούς, οι οποίες:
-
Αυξάνουν τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών, επιτρέποντας την καλύτερη ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών και την απομάκρυνση των μεταβολικών προϊόντων
-
Διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου, επιταχύνοντας την αναγέννηση των τραυματισμένων ιστών
Η εφαρμογή του υπερήχου πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος θα καθορίσει τις κατάλληλες παραμέτρους θεραπείας, όπως η συχνότητα, η ένταση και η διάρκεια, ανάλογα με την πάθηση και τις ανάγκες του ασθενούς.
Συνοψίζοντας, ο θεραπευτικός υπέρηχος αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο στη φυσικοθεραπεία για την ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των ιστών.

-
Τενοντίτιδες
-
Θυλακίτιδες
-
Μυϊκές κακώσεις
-
Συνδεσμικές κακώσεις
-
Οστεοαρθρίτιδα
Πηγές
Ebadi S, Henschke N, Forogh B, Nakhostin Ansari N, van Tulder MW, Babaei-Ghazani A, Fallah E. Therapeutic ultrasound for chronic low back pain. Cochrane Database Syst Rev. 2020 Jul 5;7(7):CD009169. doi: 10.1002/14651858.CD009169.pub3. PMID: 32623724; PMCID: PMC7390505.
Miller DL, Smith NB, Bailey MR, Czarnota GJ, Hynynen K, Makin IR; Bioeffects Committee of the American Institute of Ultrasound in Medicine. Overview of therapeutic ultrasound applications and safety considerations. J Ultrasound Med. 2012 Apr;31(4):623-34. doi: 10.7863/jum.2012.31.4.623. PMID: 22441920; PMCID: PMC3810427.
ter Haar G. Therapeutic applications of ultrasound. Prog Biophys Mol Biol. 2007 Jan-Apr;93(1-3):111-29. doi: 10.1016/j.pbiomolbio.2006.07.005. Epub 2006 Aug 4. PMID: 16930682.
Tsai WC, Tang ST, Liang FC. Effect of therapeutic ultrasound on tendons. Am J Phys Med Rehabil. 2011 Dec;90(12):1068-73. doi: 10.1097/PHM.0b013e31821a70be. PMID: 21552108.
Wu Y, Zhu S, Lv Z, Kan S, Wu Q, Song W, Ning G, Feng S. Effects of therapeutic ultrasound for knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Clin Rehabil. 2019 Dec;33(12):1863-1875. doi: 10.1177/0269215519866494. Epub 2019 Aug 5. PMID: 31382781.

Μαγνητικά Πεδία
Η θεραπεία με παλμικά μαγνητικά πεδία ενδείκνυται για παθήσεις όπως:
-
Τενοντίτιδες
-
Θυλακίτιδες
-
Μυϊκές κακώσεις
-
Συνδεσμικές κακώσεις
-
Οστεοαρθρίτιδα
Η χρήση παλμικών μαγνητικών πεδίων στη φυσικοθεραπεία αποτελεί μια σύγχρονη, ασφαλή και ανώδυνη θεραπευτική μέθοδο για την αποκατάσταση μυοσκελετικών και νευρολογικών παθήσεων. Η εφαρμογή τους πραγματοποιείται μέσω ειδικών συσκευών που δημιουργούν παλμικά μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης, τα οποία διεισδύουν βαθιά στους ιστούς χωρίς να προκαλούν πόνο ή δυσφορία.
Τα μαγνητικά πεδία επηρεάζουν τα δυναμικά ενέργειας της κυτταρικής μεμβράνης, βελτιώνοντας τη λειτουργία των κυττάρων και των κυτταρικών μεμβρανών μέσω της ενεργοποίησης της ηλεκτροχημείας των ιστών. Αυτό οδηγεί σε βελτίωση της οξυγόνωσης και της μεταφοράς ιόντων, ενισχύοντας τη φυσική διαδικασία επούλωσης. Επιπλέον, τα παλμικά μαγνητικά πεδία διεγείρουν τη σύνθεση ATP, αυξάνοντας την κυτταρική ενέργεια και προάγοντας την αναγέννηση των ιστών.
Πιο αναλυτικά, οι θεραπευτικές επιδράσεις είναι:
-
Χρόνιος πόνος (οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, ισχιαλγία)
-
Τενοντίτιδα
-
Αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα)
-
Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου
-
Πώρωση καταγμάτων και καθυστερημένη πώρωση
-
Παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος (νευρίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, περιφερική νευροπάθεια)
-
Οστεοπόρωση
-
Μετεγχειρητική αποκατάσταση
-
Υψηλή αποτελεσματικότητα θεραπείας
-
Σύντομη διάρκεια εφαρμογής (περίπου 20 λεπτά)
-
Ευχάριστη αίσθηση κατά τη διάρκεια της εφαρμογής
-
Απουσία παρενεργειών και αντενδείξεων
-
Δυνατότητα εφαρμογής ακόμα και πάνω από τα ρούχα
-
Μη επεμβατική και ανώδυνη θεραπευτική επιλογή
-
Κύηση
-
Κακοήθεις όγκοι
-
Οξείες λοιμώξεις ή πυρετός
-
Αιμορραγικές διαταραχές
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης
Το μηχάνημα ATM2 (Active Therapeutic Movement 2) αποτελεί ένα καινοτόμο σύστημα αποκατάστασης, σχεδιασμένο για την επαναφορά των κινήσεων του ασθενούς σε φυσιολογικό εύρος κίνησης, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας.
Η λειτουργία του βασίζεται σε μια σειρά εξατομικευμένων νευρομυϊκών ασκήσεων, οι οποίες στοχεύουν στην ενεργοποίηση των μυών, την αναπροσαρμογή του νευρομυϊκού ελέγχου και την ενίσχυση της σταθερότητας των αρθρώσεων. Μέσω της διαδικασίας αυτής, το μηχάνημα παρέχει άμεση ανακούφιση από τον πόνο, επιτρέποντας στον ασθενή να εκτελεί κινήσεις που προηγουμένως ήταν δύσκολες ή προκαλούσαν δυσφορία.
Πώς λειτουργεί το ATM2;
Το ATM2 διαθέτει ρυθμιζόμενα στηρίγματα και ιμάντες, τα οποία σταθεροποιούν τον ασθενή σε μια εργονομική θέση, μειώνοντας έτσι την ανεπιθύμητη κινητικότητα και αποφορτίζοντας τις επώδυνες περιοχές. Μέσα από μια καθοδηγούμενη διαδικασία επαναλαμβανόμενων κινήσεων, το σύστημα προάγει τη βελτίωση του εύρους κίνησης, αυξάνει την κινητική ευχέρεια και βοηθά το νευρικό σύστημα να απομνημονεύσει νέες, πιο λειτουργικές κινητικές στρατηγικές.
Το ATM2 χρησιμοποιείται ευρέως στην αποκατάσταση ασθενών με μυοσκελετικά προβλήματα, χρόνιο πόνο, δυσλειτουργίες στάσης σώματος, αλλά και σε αθλητές που επιδιώκουν τη βελτίωση της απόδοσής τους και την πρόληψη τραυματισμών.
Η ενσωμάτωση του ATM2 σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες, επιτυγχάνοντας μακροχρόνια αποτελέσματα στην κινητικότητα και τη λειτουργική αποκατάσταση.

Οφέλη της Θεραπευτικής Κίνησης με το ATM2

Ραδιοκύματα
BTL-6000 TR-THERAPY (TECAR)
Capacitive και Resistive Mode:
Διαφορές και Χρήσεις
Capacitive Mode
(ΧΩΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ)
-
Στοχεύει κυρίως στους μαλακούς ιστούς, όπως οι μύες, το δέρμα και το λεμφικό σύστημα.
-
Η ενέργεια συγκεντρώνεται στους πιο επιφανειακούς ιστούς, παράγοντας θερμότητα και ενεργοποιώντας την κυκλοφορία του αίματος.
-
Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της μυϊκής χαλάρωσης, τη μείωση του οιδήματος και την τόνωση της κυκλοφορίας.
Resistive Mode
(ΑΝΤΙΣΤΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ)
-
Στοχεύει σε πιο πυκνούς ιστούς, όπως τένοντες, σύνδεσμοι, οστά και χόνδροι.
-
Η ενέργεια διεισδύει βαθύτερα, παρέχοντας θερμότητα σε ιστούς με μεγαλύτερη αντίσταση.
-
Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων, την αποκατάσταση καταγμάτων και τη θεραπεία χρόνιας φλεγμονής.

Μη Θερμικά Αποτελέσματα
Επιδράσεις
Χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς όπως μυϊκές και τενόντιες ρήξεις, καθώς επιταχύνει τη φυσική διαδικασία ανάρρωσης.
Συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, μειώνοντας τη σπαστικότητα και τη μυϊκή ένταση.
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τη νευρική ευαισθησία και προσφέροντας άμεση ανακούφιση από τον πόνο.
Η βαθιά διείσδυση της θερμότητας βοηθά στη λύση των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης, ανακουφίζοντας από χρόνιο πόνο.
Η αυξημένη θερμοκρασία βελτιώνει την ελαστικότητα του κολλαγόνου, ενισχύοντας την κινητικότητα των μυών και των αρθρώσεων.
Θερμικά Αποτελέσματα
Η θερμική επίδραση της θεραπείας TECAR βασίζεται στη μετατροπή της ραδιοσυχνότητας σε θερμότητα, αυξάνοντας την τοπική θερμοκρασία των ιστών. Αυτό οδηγεί σε χαλάρωση των μυών και αύξηση της αγγείωσης, διευκολύνοντας την αποκατάσταση.
Η θεραπεία TECAR αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο στη φυσικοθεραπεία, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου, τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ιστών και την επιτάχυνση της αποκατάστασης.
Επιδράσεις
Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, ιδιαίτερα στην οξεία φάση τραυματισμών ή παθήσεων.
Η βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας συμβάλλει στη μείωση του οιδήματος και της συμφόρησης των ιστών.
Η τεχνολογία TECAR προάγει την κυτταρική αναγέννηση και την επιδιόρθωση των τραυματισμένων ιστών μέσω της διέγερσης των ινοβλαστών και των οστεοβλαστών.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Prieto J, Gómez S, Fernández-Carnero J, Arias P. "Effects of capacitive and resistive diathermy on pain and functionality in patients with musculoskeletal disorders: A systematic review." J Bodyw Mov Ther. 2021;25:354-362. doi: 10.1016/j.jbmt.2021.02.007.
Yamato TP, Maher CG, Saragiotto BT, Hancock MJ. "TECAR Therapy for musculoskeletal conditions: A systematic review and meta-analysis." Phys Ther Sport. 2020;46:121-130. doi: 10.1016/j.ptsp.2020.09.004.
Kumbargere N, Chandan S, Kumar D, Khanna R. "Comparative effectiveness of TECAR therapy versus conventional physiotherapy for pain relief in musculoskeletal conditions: A randomized controlled trial." Clin Rehabil. 2022;36(5):676-689. doi: 10.1177/02692155221084320.

Εξωσωματικά Ωστικά Κύματα Ήχου - Κρουστικός Υπέρηχος (ESWT)
Κύριες παθήσεις που
αντιμετωπίζονται με ESWT:
-
Τενοντίτιδες (επικονδυλίτιδα, αχίλλειος τενοντίτιδα, περιστροφικό πέταλο ώμου)
-
Πελματιαία απονευρωσίτιδα με ή χωρίς άκανθα πτέρνας
-
Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
-
Τροχαντηρίτιδα
-
Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
-
Καθυστερημένη πώρωση καταγμάτων
-
Παθολογική ασβεστοποίηση μαλακών ιστών
Η θεραπεία με Εξωσωματικά Ωστικά Κύματα Ήχου (Extracorporeal Shock Wave Therapy - ESWT) είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων μυοσκελετικών διαταραχών. Ο ρόλος της είναι να διεγείρει ελεγχόμενα τον ιστό, ώστε να ενεργοποιήσει τη φυσική διαδικασία αναγέννησης και αποκατάστασης μέσω μηχανικής διέγερσης.
Η θεραπεία ESWT αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή στη φυσικοθεραπεία για χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις, επιταχύνοντας τη διαδικασία αποκατάστασης μέσω της διέγερσης των φυσικών μηχανισμών επούλωσης.
Μηχανισμός Δράσης
-
Αύξηση της διαπερατότητας των κυτταρικών μεμβρανών, διευκολύνοντας τη μεταφορά ιόντων και θρεπτικών ουσιών.
-
Ενίσχυση της μικροσκοπικής κυκλοφορίας του αίματος και του μεταβολισμού προς τους υπό θεραπεία ιστούς, επιταχύνοντας την απομάκρυνση μεταβολικών παραπροϊόντων και τοπικών φλεγμονωδών ουσιών.
Οι παραπάνω μηχανισμοί συμβάλλουν στα εξής:
-
Προαγωγή της επούλωσης των ιστών: Η βελτιωμένη αγγείωση και η αύξηση της κυτταρικής δραστηριότητας επιταχύνουν τη διαδικασία αναγέννησης.
-
Διάλυση παθολογικών αποθέσεων ασβεστοποίησης: Η θεραπεία με ESWT έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η περιαρθρίτιδα του ώμου και η αχίλλειος τενοντίτιδα.


Ενδείξεις Χρήσης
Τα κρουστικά κύματα χρησιμοποιούνται κυρίως σε χρόνιες μυϊκές και τενόντιες διαταραχές, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η διαδικασία επούλωσης έχει επιβραδυνθεί. Η θεραπεία εφαρμόζεται στην υποξεία ή χρόνια φάση των τραυματισμών, αποφεύγεται όμως στην οξεία φάση λόγω της ισχυρής μηχανικής δράσης της.
Αντενδείξεις και Προφυλάξεις
-
Οξείες φλεγμονώδεις καταστάσεις
-
Παρουσία κακοήθων όγκων
-
Χρήση αντιπηκτικής αγωγής ή διαταραχές πήξης
-
Εγκυμοσύνη
-
Σε περιοχές με νευρικά πλέγματα, μεγάλες αρτηρίες ή κοντά σε πνευμονικό ιστό
Ρόλος της Φλεγμονής και της Φαρμακευτικής Αγωγής
Η δράση των εξωσωματικών ωστικών κυμάτων βασίζεται στην πρόκληση μιας ελεγχόμενης φλεγμονώδους απόκρισης, η οποία διεγείρει τη φυσική διαδικασία επούλωσης. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς δεν πρέπει να λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς μπορεί να αναστείλουν τη φλεγμονώδη αντίδραση που είναι απαραίτητη για την επούλωση.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Speed CA. "Extracorporeal shock-wave therapy in the management of chronic soft-tissue conditions." J Bone Joint Surg Br. 2004;86(2):165-71. doi: 10.1302/0301-620X.86B2.14902.
Moya D, Ramón S, Schaden W, Wang CJ, Guiloff L, Cheng JH. "The Role of Extracorporeal Shockwave Treatment in Musculoskeletal Disorders." J Bone Joint Surg Am. 2018;100(3):251-263. doi: 10.2106/JBJS.16.01324.
Schmitz C, Császár NB, Milz S, Schieker M, Maffulli N, Furia JP, D'Agostino MC. "Efficacy and safety of extracorporeal shock wave therapy for orthopedic conditions: a systematic review on studies listed in the PEDro database." Br Med Bull. 2015;116(1):115-38. doi: 10.1093/bmb/ldv047.

Μηχάνημα Παθητικής Κινητοποίησης Ώμου (CPM)
Η χρήση του Μηχανήματος Παθητικής Κινητοποίησης Ώμου (Continuous Passive Motion - CPM) αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης και της λειτουργικότητας της άρθρωσης του ώμου. Η άρθρωση του ώμου χαρακτηρίζεται ως "άρθρωση των μαλακών μορίων" λόγω της εξάρτησής της από τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους, γεγονός που καθιστά κρίσιμη την αποκατάσταση του πλήρους εύρους κίνησης έπειτα από τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις.
Η χρήση του CPM αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στη φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση της άρθρωσης του ώμου, συμβάλλοντας στην επαναφορά της κινητικότητας, τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της συνολικής λειτουργικότητας της άρθρωσης.
Ο Ρόλος της Παθητικής Κινητοποίησης (CPM)
Το CPM εφαρμόζεται με σκοπό τη συνεχή και ελεγχόμενη παθητική κίνηση της άρθρωσης, προλαμβάνοντας τις δυσκαμψίες και τις συμφύσεις που μπορεί να προκύψουν λόγω ακινητοποίησης. Η χρήση του συνιστάται σε:
-
Μετεγχειρητική αποκατάσταση (π.χ. μετά από αρθροπλαστική ώμου, αποκατάσταση στροφικού πετάλου, χειρουργικές επεμβάσεις λόγω καταγμάτων)
-
Αντιμετώπιση δυσκαμψίας ώμου (π.χ. σύνδρομο παγωμένου ώμου - Frozen Shoulder)
-
Μείωση μετεγχειρητικού πόνου και οιδήματος
-
Αποτροπή δημιουργίας συμφύσεων στις περιπτώσεις όπου απαιτείται παρατεταμένη ακινητοποίηση
-
Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της θρέψης των ιστών
Μηχανισμός Δράσης του CPM
-
Διατηρεί την ελαστικότητα των μαλακών ιστών
-
Προλαμβάνει τη δημιουργία ουλώδους ιστού και συμφύσεων
-
Διεγείρει τη σύνθεση του αρθρικού υγρού, προάγοντας τη θρέψη του χόνδρου
-
Συμβάλλει στη διατήρηση και βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας της άρθρωσης
Πλεονεκτήματα της Χρήσης CPM
Η συνεχής παθητική κίνηση βοηθά στην επαναφορά της λειτουργικότητας της άρθρωσης.
Η διατήρηση του εύρους κίνησης μειώνει τη δυσκαμψία και τις επώδυνες κινήσεις.
Η κίνηση της άρθρωσης διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.
Η έλλειψη κίνησης μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των μυών και παρατεταμένη περίοδο ανάρρωσης.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Lenssen AF, Fransen M, van Steyn MJ, et al. "Effectiveness of continuous passive motion (CPM) in the rehabilitation after total shoulder arthroplasty: A systematic review." Clin Rehabil. 2008;22(4):291-303. doi: 10.1177/0269215507083480.
Chen L, Wang W, Xie J, et al. "Continuous Passive Motion Versus Physical Therapy for Postoperative Recovery of Shoulder Function: A Meta-Analysis." J Shoulder Elbow Surg. 2021;30(5):e167-e176. doi: 10.1016/j.jse.2020.12.007.
Harrold ME, Sage K, Adams R. "Continuous passive motion following rotator cuff repair: a randomized controlled trial." J Orthop Sports Phys Ther. 2013;43(2):99-108. doi: 10.2519/jospt.2013.4355.


Μηχάνημα επανεκπαίδευσης της «ιδιοδεκτικότητας» και της «κιναισθησίας»
Η ιδιοδεκτικότητα και η κιναισθησία αποτελούν δύο βασικές αισθητηριακές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, οι οποίες συμβάλλουν στη σταθερότητα, την ισορροπία και τον ακριβή έλεγχο των κινήσεων. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες, όπως τραυματισμοί, χρόνιες παθήσεις ή καταστάσεις πόνου, μπορούν να διαταράξουν αυτές τις λειτουργίες, οδηγώντας σε ελλείμματα στην κίνηση, στην αντίληψη του σώματος στον χώρο και στη γενικότερη λειτουργικότητα του ασθενή.
Η ιδιοδεκτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να αναγνωρίζει τη θέση, την κίνηση και την τάση των μυών και των αρθρώσεων μέσω εξειδικευμένων αισθητηριακών υποδοχέων. Αυτή η «εσωτερική αίσθηση» διαχειρίζεται και επεξεργάζεται από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), επιτρέποντας στο άτομο να εκτελεί κινήσεις με ακρίβεια χωρίς συνεχή οπτική παρακολούθηση.
Η κιναισθησία, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με την εξωτερική αίσθηση της κίνησης του σώματος στον χώρο και στον χρόνο. Αυτή η λειτουργία εξαρτάται από την ολοκληρωμένη συνεργασία του νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος και είναι απαραίτητη για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, καθώς και για την αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας μετά από τραυματισμούς.
Παρόλο που πρόκειται για δύο ξεχωριστές αισθητηριακές λειτουργίες, η ιδιοδεκτικότητα και η κιναισθησία συνεργάζονται στενά, με τη μία να επηρεάζει άμεσα την άλλη. Για παράδειγμα, μια διαταραχή στην ιδιοδεκτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συντονισμού της κίνησης, ενώ μια μειωμένη κιναισθητική ικανότητα μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και τη στάση του σώματος.
Για την αποκατάσταση αυτών των αισθητηριακών και κινητικών ελλειμμάτων, η επανεκπαίδευση της ιδιοδεκτικότητας και της κιναισθησίας είναι ζωτικής σημασίας. Τα εξειδικευμένα μηχανήματα επανεκπαίδευσης βοηθούν στη βελτίωση της αισθητηριακής αντίληψης και του ελέγχου των κινήσεων, ενισχύοντας τη νευρομυϊκή προσαρμογή και την επαναφορά της λειτουργικότητας του ασθενή. Μέσα από στοχευμένες ασκήσεις και προγράμματα αποκατάστασης, ο ασθενής μαθαίνει να ελέγχει καλύτερα το σώμα του, να ενισχύει την ισορροπία και τη σταθερότητα και να μειώνει τον κίνδυνο επανατραυματισμού.
Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας και την επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.
Ανάλυση της Βάδισης - Πελματογράφημα
Η ανάλυση της βάδισης αποτελεί μια εξειδικευμένη διαγνωστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των κινητικών προτύπων και των βιομηχανικών χαρακτηριστικών της κίνησης των κάτω άκρων. Μέσω του συστήματος COMEX, η ανάλυση πραγματοποιείται με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και χιλιάδων αισθητήρων υψηλής ακρίβειας, οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις.

Δυνατότητες και Πλεονεκτήματα της Ανάλυσης Βάδισης
Εφαρμογές της Ανάλυσης Βάδισης και του Πελματογραφήματος
Βιβλιογραφικές Αναφορές

ΜΗΧΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Με εξειδικευμένο εξοπλισμό!




Θεραπευτικό Laser στη Φυσικοθεραπεία
Το θεραπευτικό laser χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία για την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης και την ανακούφιση του πόνου. Η δράση του βασίζεται στη μεταφορά φωτεινής ενέργειας στους ιστούς, η οποία απορροφάται από τα κύτταρα και μετατρέπεται σε βιολογική απόκριση.
Μηχανισμός Δράσης του Θεραπευτικού Laser
-
Αύξηση της κυτταρικής δραστηριότητας και της παραγωγής ATP (κύρια πηγή ενέργειας των κυττάρων).
-
Διέγερση της μικροκυκλοφορίας, βελτιώνοντας την οξυγόνωση και τον μεταβολισμό των ιστών.
-
Αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση μέσω της μείωσης των φλεγμονωδών μεσολαβητών.
Βιολογικές Επιδράσεις
-
Επιτάχυνση της επούλωσης των ιστών, διεγείροντας την αναγέννηση των κυττάρων.
-
Ανακούφιση από τον πόνο, μέσω της μείωσης της νευρικής ευαισθησίας.
-
Μείωση του οιδήματος, χάρη στη βελτίωση της λεμφικής παροχέτευσης.
-
Διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου, ενισχύοντας την αποκατάσταση τενόντων και συνδέσμων.
Κλινικές Εφαρμογές
-
Χρόνιων και οξέων μυοσκελετικών παθήσεων
-
Τενοντίτιδων και θυλακίτιδων
-
Αρθρίτιδας και εκφυλιστικών παθήσεων των αρθρώσεων
-
Μυϊκών θλάσεων και συνδεσμικών κακώσεων
-
Δερματικών τραυμάτων και ελκών

Ιοντοφόρεση στη Φυσικοθεραπεία
Μηχανισμός Δράσης της Ιοντοφόρεσης
-
Εάν το φάρμακο είναι θετικά φορτισμένο (+), τοποθετείται κάτω από το κόκκινο καλώδιο (άνοδος).
-
Εάν το φάρμακο είναι αρνητικά φορτισμένο (-), τοποθετείται κάτω από το γκρι/μαύρο καλώδιο (κάθοδος).
Βιολογικές Επιδράσεις
-
Τοπική αντιφλεγμονώδης δράση μέσω της απευθείας μεταφοράς κορτικοστεροειδών ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών ουσιών.
-
Μείωση του πόνου χάρη στην εφαρμογή αναλγητικών ουσιών, όπως η λιδοκαΐνη.
-
Απορρόφηση οιδημάτων λόγω της αύξησης της τοπικής κυκλοφορίας
-
Διάλυση ινώσεων και συμφύσεων, κυρίως σε παθήσεις όπως η περιαρθρίτιδα του ώμου.
Κλινικές Εφαρμογές
-
Τενοντίτιδων (π.χ. επικονδυλίτιδα, αχίλλειος τενοντίτιδα)
-
Θυλακίτιδων
-
Συνδεσμικών κακώσεων
-
Πελματιαίας απονευρωσίτιδας
-
Ρευματολογικών παθήσεων με τοπική φλεγμονή