Οσφυαλγία
ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα.
Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου.Λανθασμένη θέση ή ακατάλληλο σχήμα καθίσματος στο ποδήλατο έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη τάση ή πάχυνση στον ισχιοϊερό και ιεροακανθώδη σύνδεσμο, και ενδεχόμενη παγίδευση κλάδων του Αιδοιϊκού νεύρου.
Νευραλγία του Αιδοιϊκού Ν. (pudendal n.)
Ο όρος pudendal, προέρχεται από τα λατινικά και τη λέξη pudendum, που σημαίνει «τμήμα για το οποίο ντρεπόμαστε». Ίσως γι’ αυτό πολλοί ασθενείς είναι απρόθυμοι να αναφέρουν τυχόν προβλήματα από αυτή τη περιοχή. Πόνος οφειλόμενος στο Αιδοιϊκό νεύρο τυπικά αναφέρεται στη βουβωνική περιοχή και μπροστά από το ορθό, ελαφρώς στο πλάι. Στους άνδρες ο πόνος συχνά εντοπίζεται στην οπίσθια επιφάνεια των όρχεων και του πέους. Στις γυναίκες στα χείλη και τον κάτω κόλπο. Ο πόνος μπορεί να είναι βαθύς και εσωτερικός ή πιο επιφανειακός σαν μούδιασμα ή αίσθημα τσιμπήματος, είναι πιο οξύς στο κάθισμα και βελτιώνεται στην όρθια στάση.
Το Αιδοιϊκό νεύρο διερχόμενο μέσα από τη λεκάνη μπορεί να παγιδευτεί σε αρκετές περιοχές, αλλά δυο από αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες. Μεταξύ του απιοειδή και του κοκκυγικού μυ και μεταξύ του ισχιοϊερού και ιεροακανθώδη συνδέσμου. Δεν υπάρχει αξιόπιστη δοκιμασία πρόκλησης πόνου που να μας υποδεικνύει την νευραλγία του Αιδοιϊκού νεύρου, ως εκ τούτου ακολουθείται η διαδικασία του αποκλεισμού άλλης αιτίας.
Θεραπευτικός στόχος είναι να απελευθερωθεί η πίεση που δέχεται το νεύρο στη πορεία του. Το επιτυγχάνουμε με εξειδικευμένες τεχνικές για να διευρύνουμε τον χώρο μεταξύ του ισχιοϊερού και του ιεροακανθώδη συνδέσμου ή με χειρισμούς για την χαλάρωση του απιοειδή μυ. Δεν πρέπει να αμελούμε τους έξω στροφείς του ισχίου. Η οποιαδήποτε παρέμβασή μας επιβάλλεται να συμπληρώνεται και από τη βελτίωση της μηχανικής, προσαρμόζοντας το ποδήλατο ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο σώμα του αναβάτη.
Συμπέρασμα
Όταν έχουμε να κάνουμε με τη νευραλγία του Αιδοιϊκού νεύρου είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι ασθενείς πολλές φορές διστάζουν να συζητήσουν για την κατάσταση τους εξαιτίας της θέσης του πόνου. Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης παράλληλα με προσεκτική κλινική αξιολόγηση τους βοηθά να εκφραστούν ελεύθερα, ώστε ο θεραπευτής να σχεδιάσει το απαραίτητο θεραπευτικό πλάνο.
Πηγές
- Ilan Leibovitch and Yoram Mor, “The Vicious Cycling: Bicycling Related Urogenital Disorders,” European Urology 47, no. 3 (2005): 277–87
- http://www.massageandbodyworkdigital.com/i/1476304-september-october-2022/0?token=NmVjMmU2MjgzMjY4NWMxZWVkZmE0MmRlMGQyYjhlNmE1NGM5YzNkYQ%3D%3D
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.