Skip to main content

ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Παγκόσμια ένα εκπληκτικό ποσοστό 50-91% των ποδηλατών αναφέρει πόνο στη βουβωνική χώρα και το όσχεο εξαιτίας του παρατεταμένου καθίσματος σε μια στενή σέλα. 

Οι ποδηλάτες που κάθονται σε μια λεπτή, σκληρή σέλα υπόκεινται σε συνεχείς προσκρούσεις, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για ακραία περινεϊκή πίεση, με αποτέλεσμα άμεσα ή έμμεσα συμπίεση του Αιδοιϊκού Νεύρου.putendal nΛανθασμένη θέση ή ακατάλληλο σχήμα καθίσματος στο ποδήλατο έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη τάση ή πάχυνση στον ισχιοϊερό και ιεροακανθώδη σύνδεσμο, και ενδεχόμενη παγίδευση κλάδων του Αιδοιϊκού νεύρου.   

Νευραλγία του Αιδοιϊκού Ν. (pudendal n.)

Ο όρος pudendal, προέρχεται από τα λατινικά και τη λέξη pudendum, που σημαίνει «τμήμα για το οποίο ντρεπόμαστε». Ίσως γι’ αυτό πολλοί ασθενείς είναι απρόθυμοι να αναφέρουν τυχόν προβλήματα από αυτή τη περιοχή. Πόνος οφειλόμενος στο Αιδοιϊκό νεύρο τυπικά αναφέρεται στη βουβωνική περιοχή και μπροστά από το ορθό, ελαφρώς στο πλάι. Στους άνδρες ο πόνος συχνά εντοπίζεται στην οπίσθια επιφάνεια των όρχεων και του πέους. Στις γυναίκες στα χείλη και τον κάτω κόλπο. Ο πόνος μπορεί να είναι βαθύς και εσωτερικός ή πιο επιφανειακός σαν μούδιασμα ή αίσθημα τσιμπήματος, είναι πιο οξύς στο κάθισμα και βελτιώνεται στην όρθια στάση.

sacrospinous1sacrotuberous

Το Αιδοιϊκό νεύρο διερχόμενο μέσα από τη λεκάνη μπορεί να παγιδευτεί σε αρκετές περιοχές, αλλά δυο από αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες. Μεταξύ του απιοειδή και του κοκκυγικού μυ και μεταξύ του ισχιοϊερού και ιεροακανθώδη συνδέσμου. Δεν υπάρχει αξιόπιστη δοκιμασία πρόκλησης πόνου που να μας υποδεικνύει την νευραλγία του Αιδοιϊκού νεύρου, ως εκ τούτου ακολουθείται η διαδικασία του αποκλεισμού άλλης αιτίας.

putendal n.1aΘεραπευτικός στόχος είναι να απελευθερωθεί η πίεση που δέχεται το νεύρο στη πορεία του. Το επιτυγχάνουμε με εξειδικευμένες τεχνικές για να διευρύνουμε τον χώρο μεταξύ του ισχιοϊερού και του ιεροακανθώδη συνδέσμου ή με χειρισμούς για την χαλάρωση του απιοειδή μυ. Δεν πρέπει να αμελούμε τους έξω στροφείς του ισχίου. Η οποιαδήποτε παρέμβασή μας επιβάλλεται να συμπληρώνεται και από τη βελτίωση της μηχανικής, προσαρμόζοντας το ποδήλατο ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο σώμα του αναβάτη.

Συμπέρασμα

Όταν έχουμε να κάνουμε με τη νευραλγία του Αιδοιϊκού νεύρου είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι ασθενείς πολλές φορές διστάζουν να συζητήσουν για την κατάσταση τους εξαιτίας της θέσης του πόνου. Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης παράλληλα με προσεκτική κλινική αξιολόγηση τους βοηθά να εκφραστούν ελεύθερα, ώστε ο θεραπευτής να σχεδιάσει το απαραίτητο θεραπευτικό πλάνο.

Πηγές

Τελευταία άρθρα