Skip to main content

«ΝΟΣΗΛΕΙΑ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΔΥΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

Η προσωπική εμπειρία ως αποτέλεσμα του σοβαρού τραυματισμού μου τον Σεπτέμβριο του 1993 στις εγκαταστάσεις του 'STAR CHANNEL', λειτουργεί καταλυτικά. Μεταξύ άλλων, με υποχρεώνει (αποτελεί τον ορισμό της ηθικής υποχρέωσης, απέναντι στους έλληνες παθόντες , όσους συνάντησα από τότε σε νοσοκομεία ή κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού…) να τονίζω σε κάθε ευκαιρία, τα θεμελιώδη όσο και τα επιμέρους προβλήματα , από την στιγμή της εκδήλωσης του σωματικού προβλήματος - συνήθως λόγω κάκωσης του νωτιαίου μυελού - ως και την διάρκεια της επανένταξης τους στη νεοελληνική κοινωνία.

Άρθρο του Σπύρου Τσάμη, Δημοσιογράφου

 

νοσηλειαΑπό το Φθινόπωρο του 1998 ως σήμερα, αναφέρθηκα σε αυτά με άρθρα μου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είτε μέσω της παρουσίας μου ως καλεσμένος σ΄ εκπομπές του MEGA . Ευχαριστώ το φιλόξενο site www.physio.gr για τη νέα ευκαιρία να τονίσω τα στοιχεία αυτά, καθώς εξελίχθηκαν στην εποχή μας σε κεφαλαιώδη προβλήματα της χώρας. Πως νομιμοποιείται κανείς να το ισχυρίζεται αυτό, κυρίως λόγω του γνωστού τραγικού απολογισμού των τροχαίων ατυχημάτων…

Απούσας επίσημης στατιστικής, κατά προσέγγιση ετησίως, τουλάχιστον το 10% των τραυματιών από τροχαία, κληρονομεί τετραπληγία, παραπληγία ή άλλες μορφές αναπηρίας , ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού….Σωματικά προβλήματα, ικανά ν΄ αλλάξουν τους ρυθμούς της ζωής τους.

Τι συμβαίνει στην χώρα μας μετά από την μεταφορά τους από τον τόπο του ατυχήματος σε νοσοκομειακή μονάδα ; Νοσηλεία . Ποιες είναι οι συνθήκες της;

Κρεβάτια - προσωπικό……..

Οι ανάγκες λοιπόν, των τραυματιών αυτών (κυρίως από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης ), λόγω των τροχαίων αλλά και άλλες αιτίες (εργατικά ατυχήματα κ.λ.π) επιχειρείται να καλυφθούν, ανεπιτυχώς αρχικά εξαιτίας του μειωμένου αριθμού τους, από 20 κρεβάτια στο ΚΑΤ, 20 στο Ασκληπιείο της Βούλας, 10 στο Θριάσιo, 6 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ενώ στο Ίδρυμα των Αγίων Αναργύρων, προσέξτε υπάρχουν συνολικά 200 κρεβάτια αλλά χρησιμοποιούσαν μόνο τα 140 γιατί τα υπόλοιπα 60 ήταν κλειδωμένα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ από τον Σεπτέμβριο χρησιμοποιούνται 125 κρεβάτια για τις ανάγκες του Ιδρύματος… 

Τότε λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του, το Ογκολογικό νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων. Εκεί, λοιπόν, τους τελευταίους μήνες, το Ογκολογικό χρησιμοποιεί 60 από τα κρεβάτια του Ιδρύματος Αναπήρων, όσα δηλαδή ήταν ανενεργά ως την στιγμή της μετακίνησής του. Αν κάνετε απλή προσθαφαίρεση, περισσεύουν 15 κρεβάτια…. Αυτά υπάρχουν αλλά δεν χρησιμοποιούνται γιατί στους χώρους τους δημιουργήθηκαν γραφεία γιατρών… .

Κατακλίσεις……

Συνολικά, λοιπόν, για τη νοσηλεία τους, υπάρχουν 200 κρεβάτια μόνο στην Αθήνα. Διακόσια κρεβάτια, λοιπόν για περίπου 5000 τραυματίες, ετησίως. Αριθμός κατά προσέγγιση, εξηγήσαμε γιατί…
Όσοι, λοιπόν, δεν βρίσκουν κρεβάτι σ΄ ένα από αυτά τα νοσοκομεία, αναγκαστικά μεταφέρονται σε γενικά νοσοκομεία. Ένα από τ΄ αποτελέσματα στο κορμί τους, απούσας της ιδιαίτερης φροντίδας που απαιτείται σε σοβαρούς τραυματισμούς εντός εξειδικευμένων νοσοκομειακών μονάδων, είναι να κληρονομούν κατακλίσεις. Κατάκλιση ίσον πληγή <άνοιγμα> λόγω της απουσίας ιδιαίτερης φροντίδας (π.χ. μετακίνηση του σώματος σε τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλο τρόπο από καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό.)
Έτσι μεγάλος αριθμός πολυτραυματιών, όσοι αντέχουν οικονομικά, σπεύδουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Οι ίδιοι , σαφώς συνοδευόμενοι αρχικά ή μονίμως από οικείους τους, δεχόμενοι επισκέψεις συγγενών, φίλων….Αναλυτικά, όλα αυτά ώστε να κατανοήσουμε την αιμορραγία συναλλάγματος.
Διαρκώς, σε δυο γειτονικά Αγγλικά νοσοκομεία (Στόουκ Μάντεβιλ και Πάντοκς), υπάρχουν, τουλάχιστον, δέκα έλληνες νοσηλευόμενοι. Μόνο για τα νοσήλια , απαιτούνται 14.000 λίρες κάθε τρίμηνο κατ΄ άτομο (περίπου 30 εκ. δραχμές). Υπολογίστε την κολοσσιαία συναλλαγματική αιμορραγία…..

Πως θα κτιστεί εδώ, η αναγκαία εξειδικευμένη νοσοκομειακή μονάδα, κυρίως για τις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης , εδώ που μετράμε αναρίθμητα θύματα της ασφάλτου; < Είτε άμεσα από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε έμμεσα από τον περιορισμό της συναλλαγματικής αιμορραγίας > είναι η απάντηση.

Την ίδια ανάγκη τονίζει και η πληροφορία ότι αυτήν την εποχή υπάρχει, εντός των αναπτυγμένων ιατρικών κοινωνιών, πυρετός πειραμάτων που δείχνουν, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της International Medical Society Of Paraplegia (I.M.S.O.P. ) Χάνς Φράνκελ, τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση των λειτουργιών ενός σοβαρά τραυματισμένου σώματος. Απαιτείται η καλή ψυχοσωματική κατάσταση του πάσχοντος, ώστε να εφαρμοστούν με επιτυχία στο σώμα του οι προσδοκώμενες νέες ιατρικές μέθοδοι, ιδιαίτερα για τις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, είτε με μεταφορά ομάδας νεύρων από άλλο σημείο του ιδίου σώματος στην τραυματισμένη περιοχή και άμεση προστασία της με ναρκωτικές ουσίες, είτε με αποκατάσταση της επικοινωνίας του τραυματισμένου νωτιαίου μυελού με μικροτσίπ. Σαφής προοπτική αυτών είναι η επαναφορά των λειτουργιών (βάδιση, επαναλειτουργία της κύστης κ.λ.π. ).

 

Τελευταία άρθρα

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική. 

Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!

ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πληροφορίες για τον Εγκέφαλο

Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.