Skip to main content

ΝΕΥΡΩΜΑ MORTON

Πόνος, αίσθηση μουδιάσματος, βελόνιασμα, κάψιμο, αίσθηση ηλεκτρισμού και κράμπες στο πέλμα κάνουν την βάδιση δύσκολη. Υπεύθυνο, συχνά είναι το Νεύρωμα Morton.

Το νεύρωμα Μόρτον (Morton neuroma), είναι μια επώδυνη διαταραχή που αφορά το εμπρόσθιο τμήμα του πέλματος. Όφείλεται σε συμπίεση και πρόκληση ενδονευρικού οιδήματος του Έσω Πελματιαίου νεύρου στη πορεία του μεταξύ του 3ου και 4ου μεταταρσίου, ωστόσο, το νεύρωμα μπορεί να παρατηρηθεί και στο 2ο ή 4ο μεσοδακτύλιο διάστημα. Ο Dudley J. Morton, M.D. το 1935, περιέγραψε μία δομική ανωμαλία στα μετατάρσια, ικανή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον ασθενή. Λόγω κληρονομικότητας το πρώτο μετατάρσιο οστό είναι κοντύτερο από το δεύτερο. Αυτό σημαίνει ότι κατά την βάδιση το δεύτερο μετατάρσιο οστό δέχεται μεγαλύτερα φορτία από αυτά που είναι κατασκευασμένο να δέχεται, με αποτέλεσμα την κακουχία και τον πόνο. Υπάρχει περίπου στο 20% του πληθυσμού, ενώ οι Γάλλοι πιστεύουν ότι είναι σημάδι “ευφυΐας”. Παρόλο που ο πόνος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα, πολλές φορές ο ασθενής παραπονιέται για ένα αίσθημα καψίματος, ιδιαίτερα μετά από βάδισμα, λόγω της μηχανικής επιβάρυνσης που ασκείται στην περιοχή. Το κοντύτερο πρώτο μετατάρσιο δεν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη σταθερότητα και υποστήριξη που απαιτεί η φυσιολογική βάδιση με αποτέλεσμα το πόδι να βρίσκεται σε ένα μόνιμο πρηνισμό. Αυτό με την σειρά του προκαλεί επιβάρυνση συνολικά στην λειτουργικότητα του κάτω άκρου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στον τραυματισμό των μυών της περιοχής και την δημιουργία trigger points ή Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης Πόνου, μεταφέροντας το πρόβλημα σε γειτονικές μυϊκές ομάδες, όπως στους Περονιαίους μύες, αλλά και σε περισσότερο απομακρυσμένους μύες, όπως είναι ο Μικρός Γλουτιαίος ή ο Μέσος Γλουτιαίος μυς. Η δημιουργία trigger points προκαλεί προβαλλόμενο πόνο που γίνεται αντιληπτός κυρίως στην περιοχή της κνήμης, της έξω επιφάνειας του μηρού και τον γλουτό, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νεύρα που μεταφέρουν πληροφορίες στον εγκέφαλο από τα δάκτυλα του ποδιού, περνάνε ανάμεσα από τα μετατάρσια οστά. Προβλήματα μπορεί να προκληθεί όταν το έξω πελματιαίο νεύρο ενωθεί με τμήμα του έσω πελματιαίου νεύρου, οπότε τότε αυξάνεται η διάμετρος του νεύρου και απαιτείται μεγαλύτερος χώρος μεταξύ του 3ου και 4ου μετάταρσιου, ώστε το νεύρο να λειτουργεί φυσιολογικά. Πάνω απο το νεύρο βρίσκεται ο εν τω βάθει εγκάρσιος μετατάρσιος σύνδεσμος, ένας αρκετά ισχυρός σύνδεσμος που συγκρατεί τα μετατάρσια οστά μεταξύ τους. Αν η καμάρα του πέλματος είναι μειωμένη, τα μετατάρσια οστά παγιδεύουν ή πιέζουν το νεύρο ενώ ο σύνδεσμος το πιέζει προς τα κάτω, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του και πρόκληση πόνο μεταξύ του 3ου και 4ου μεταταρσίου. Αυτή η κατάσταση περιγράφηκε πρώτη φορά από τον Tomas George Morton το 1876, ονομάζεται Νεύρωμα του Morton. Oι γυναίκες το παρουσιάζουν συχνότερα από τους άνδρες. Άλλα συμπτώματα εκτος του πόνου είναι, αίσθηση μουδιάσματος, βελόνιασμα, κάψιμο, αίσθηση ηλεκτισμού και κράμπες, που εύκολα μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της βάδισης και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή περιορίζοντας τις δραστηριότητες του. Η δημιουργία κάλων είναι σύνηθες φαινόμενο σε αυτές τις περιπτώσεις ιδιαίτερα κάτω από την κεφαλή του δεύτερου μεταταρσίου, την κεφαλή του πρώτου μεταταρσίου και από το μεγάλο δάκτυλο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική αξιολόγηση και την ακτινογραφία της περιοχής. Με τη κλινική αξιολόγηση προσπαθούμε να αναπαράγουμε τα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα συμπιέζοντας τα μετατάρσια μεταξύ τους. Με την ακτινογραφία θα διαπυστωθεί αν υπάρχει πιθανόν κάταγμα στη περιοχή ή οστεοαρθρίτιδα. Σε περίπτωση που υπάρχει Νεύρωμα του Morton, χρήσιμες πληροφορίες θα έχουμε από τη Μαγνητική Τομογραφία και το Διαγνωστικό Υπέρηχο. Απαιτείται διερεύνηση για την περίπτωση να υπάρχει κάποιος όγκος που να πιέζει το νεύρο.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις φλεγμονών οι πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν, πάγο, ξεκούραση σε ανάρροπη θέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • Πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της φλεγμονής, αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση Low Power Laser, είτε με Ιοντοφόρεση (διαδερμική χορήγηση κορτιζόνης και ξυλοκαϊνης με τη βοήθεια γαλβανικού ρεύματος)
  • man hands giving foot massage to yourselfΕφαρμογή τεχνικών Manual Therapy, δηλαδή ήπιων παθητικών κινήσεων με σκοπό να βελτιωθεί η λειτουργικότητα της περιοχής, ώστε να αποσυμπιεσθεί το νεύρο, ενώ το μηχανικό φορτίο κατά την διάρκεια της βάδισης ή στήριξης θα κατανέμεται ομοιόμορφα.
  • Θεραπεία με Εξωσωματικά ωστικά κύματα ήχου (ESWT)- Κρουστικός Υπέρηχος. Εφαρμόζεται στην υποξεία ή τη χρόνια φάση, όχι στην οξεία φάση. Ο ασθενής δεν πρέπει να λαμβάνει αντιφλεγμονώδη αγωγή, καθώς αυτή διακόπτει τη διαδικασία επούλωσης.
  • Kinesio-tape: Μία εξαιρετικά ελαστική αυτοκόλλητη ταινία που υποστηρίζει τους μύες χωρίς να τους περιορίζει, καθώς σηκώνοντας το δέρμα μακριά από την περιτονία ενισχύει την ροή του αίματος και θεραπεύει, ακόμα και κατά την διάρκεια έντονης δραστηριότητας.
  • Πελματογράφημα και σύμφωνα με τα ευρήματα, χρήση ειδικών ορθοτικών, για στήρηξη του πέλματος σε σωστή λειτουργική θέση 
  • Απελευθέρωση αν υπάρχουν των trigger points.
  • Επανεκπαίδευση της Ιδιοδεκτικότητας και σωστής βάδισης.
  • Ισχυροποίηση του μυϊκού συστήματος της περιοχής.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στο Νεύρωμα του Morton αν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά. 

Υπάρχουν δυο τύποι επέμβασης:

Mortons-interdigital-neuromaΗ πρώτη προσέγγιση αφορά Ραχιαία χειρουργική προσπέλαση, δηλαδή προσπέλαση απο την πάνω επιφάνεια του ποδιού. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στον ασθενή την άμεση κινητοποίηση της περιοχής, αλλά απαιτεί επιδέξειους χειρισμούς από τον χειρουργό ανάμεσα σε διάφορες κατασκευές, ώστε να προσεγγίσει και να κόψει τον εγκάρσιο μετάτάρσιο σύνδεσμο, ο οποίος τυπικά προκαλεί σε μεγάλο βαθμό τη πίεση στο νεύρο. Με τη διαδικασία αυτή όμως στο μέλλον μπορεί να προκληθεί αστάθεια στην ποδοκνημική άρθρωση. Η δεύτερη προσέγγιση αφορά Πελματιαία χειρουργική προσπέλαση, δηλαδή προσπέλαση από το πέλμα του ποδιού. Ο ασθενής επιβάλλεται να χρησιμοποιήσει πατερίτσες για τρείς βδομάδες, ενώ η ουλή που θα δημιουργηθεί μπορεί να κάνει το περπάτημα άβολο. Το πλεονέκτημα είναι η εύκολη προσέγγιση του νευρώματος.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

1) Εκτεταμένο Αιμάτωμα
2) Μόλυνση
3) Υποτροπή

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Τα ακατάλληλα παπούτσια ενισχύουν την αστάθεια της περιοχής, άρα την μηχανική επιβάρυνση, επιδεινώνοντας την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Ακόμα και η έκβαση της θεραπείας μπορεί να επηρεαστεί από την ύπαρξη ακατάλληλου παπουτσιού.

Mortons1Κατάλληλο παπούτσι σημαίνει:

  • Πολύ καλή στήριξη της ποδικής καμάρας
  • Άνετο μπροστά ώστε να μην πιέζει το μεγάλο δάκτυλο και τα μετατάρσια
  • Ελαστική σόλα
  • Καλή εφαρμογή στην φτέρνα, να μην παίζει το πόδί (όχι σανδάλια)
  • "Λογικό" τακούνι
 

Πηγές

  • Morton neuroma and metatarsalgia, Kent K. Wu 2000, Current Opinion in Rheumatology
  • Morton's neuroma: is it always symptomatic? J. Bencardino, Z. Rosenberg, J. Beltrán, Xiang Liu, Emmanuelle Marty-Delfaut, 2000, AJR. American journal of roentgenology

Τελευταία άρθρα

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΚΝΗΜΟΠΕΡΟΝΙΑΙΑΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Η κνημοπερονιαία εξάρθρωση απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και πρόγραμμα εξατομικευμένης αποκατάστασης για την λειτουργική επαναφορά τής άρθρωσης.

STRESS: Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άγχος - stress

Το στρες αναδεικνύεται σε πολύπλευρη απειλή που διαβρώνει υγεία, ισορροπία και ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

ΑΜΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η άμεση πρόσβαση στη φυσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει ασφαλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική φροντίδα, ενισχύοντας την ποιότητα και την αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας, ή εμπεριέχει κινδύνους για τους ασθενείς;

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΒΟΥΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Χρόνιος Πόνος - Ινομυαλγία

Ο χρόνιος πόνος δεν αντικατοπτρίζει πάντα βλάβη ιστού, αλλά αφορά μια δυναμική κατάσταση με σύνθετους νευρολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνιολογικούς μηχανισμούς που απαιτούν κατανόηση και ολιστική προσέγγιση.

MANUAL ALIGNMENT THERAPY: ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Manual Therapy

Ολιστική μέθοδος που αποκαθιστά τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος, μειώνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα μέσω χειροθεραπείας και εξατομικευμένων ασκήσεων.

ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Ισχιαλγία

Η σύγχρονη αντιμετώπιση για την ισχιαλγία δίνει έμφαση στη φυσικοθεραπεία, την ενεργό κινητοποίηση και την εκπαίδευση του ασθενούς για αποτελεσματική αποκατάσταση.

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ
| Αλέξανδρος Πλακίδης Φυσικοθεραπευτής | Εγκυμοσύνη

Η ακράτεια μετά τον τοκετό επηρεάζει έως και μία στις τρεις γυναίκες, και συχνά παραμένει αδιάγνωστη λόγω ντροπής ή ελλιπούς ενημέρωσης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΟΥΣ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
| Αθηνάς Κατσιμήτρου - Τιγγινάγκα, Mld/Cdt | Καρκίνος του Μαστού

Το δευτεροπαθές λεμφοίδημα του άνω άκρου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών.

ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Αυχενικό Σύνδρομο

Ο αυχενικός πόνος και το αίσθημα δυσκαμψίας, ή "πιασίματος" στον αυχένα είναι από τις συχνότερες αιτίες αναζήτησης ιατρικής βοήθειας στον σύγχρονο κόσμο.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ: ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου συνιστά μια ετερογενή και αμφιλεγόμενη νοσολογική οντότητα με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργία και δραστηριότητα του ατόμου.