Skip to main content
Hits: 1223
28 Δεκεμβρίου 2022
Κατηγορία
Περιτονία- Fascia
# Topics
Follow Us
Social sharing

ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

Πώς να διατηρήσετε υγιή την περιτονία.

Στην προσπάθεια να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και να το προστατεύσουμε από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρούμε υγιή την περιτονία, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

Fascia and YogaΠως θα διατηρήσετε την περιτονία σας υγιή!

9 συμβουλές: Πως να διατηρήσετε την περιτονία σας υγιή και ισορροπημένη:

  1. Ασκήσεις Γιόγκα, η καθημερινή εξάσκηση με αργές διατάσεις της περιτονίας, συνδυάζει τη δύναμη με την ελαστικότητα.
  2. Αποφύγετε να κάθεστε για πολύ ώρα στην ίδια θέση, αλλάζετε στάση, κάνετε τακτικά διαλείμματα στις καθημερινές δραστηριότητες σας.
  3. Αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση, τις μονότονες επαναλαμβανόμενες κινήσεις, την άρση βάρους με στροφική κίνηση, καθώς έτσι μπορεί να προκληθούν μικροί ή μεγαλύτεροι τραυματισμοί στους μύες και τη περιτονία με αποτέλεσμα φλεγμονή και περιορισμό στη κίνηση. Τα αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος μειώνουν το ph του μυϊκού συστήματος και της περιτονίας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ολίσθησης.
  4. 3 Muscle Contractions 1024x768Αποφεύγετε την υπερβολή ομόκεντρη άσκηση (concentric exercises), καθώς στηρίζετε στη βράχυνση των μυών άρα έχει ως αποτέλεσμα πιο σφιχτή περιτονία. Η έκκεντρη προπόνηση (eccentric training), που στηρίζεται στην έκταση των μυών παρέχει μια πιο ευέλικτη περιτονία.
  5. Υγιεινή διατροφή, αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, καθώς προκαλεί φλεγμονώδεις διεργασίες οδηγώντας σε μειωμένη ελαστικότητα της περιτονίας.
  6. Φροντίστε τη μικροβιακή χλωρίδα στο εντερικό σας σύστημα, τρώτε προβιοτικά συμπληρώματα και πηγαίνετε τακτικά στη τουαλέτα.
  7. Αποφεύγετε το παρατεταμένο ψυχικό/συναισθηματικό στρες. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στη διάρκεια της ημέρας έχουν πολλές αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχή του ύπνου, επίπτωση στο δέρμα και τριχόπτωση.
  8. Καλός ύπνος, για την καλύτερη αναπλήρωση και αναζωογόνηση του οργανισμού. Οι διαταραχές του ύπνου προκαλούν επιπλέον στρες στον οργανισμό με πολλούς αρνητικούς παράγοντες όπως υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  9. Τακτικές συνεδρίες απελευθέρωσης της περιτονίας για να μειωθεί η ένταση, να αυξηθεί η ροή των υγρών και για χαλάρωση.

Πηγή

https://fasciaguide.com/fascia-guide/how-to-keep-your-fascia-healthy-and-balanced/

 

Τελευταία άρθρα