Skip to main content
Hits: 1776
28 Δεκεμβρίου 2022
Κατηγορία
Περιτονία- Fascia
# Topics
Follow Us
Social sharing

ΥΓΙΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ

Πώς να διατηρήσετε υγιή την περιτονία.

Στην προσπάθεια να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και να το προστατεύσουμε από τραυματισμούς, βασική προϋπόθεση είναι να διατηρούμε υγιή την περιτονία, ώστε να είναι ελεύθερη η ροή των υγρών, η ολίσθηση και να υπάρχει ευκολία στη κίνηση. Τελικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ομοιόστασης του σώματος, που σημαίνει σώμα σε φυσική και πνευματική ισορροπία.

Fascia and YogaΠως θα διατηρήσετε την περιτονία σας υγιή!

9 συμβουλές: Πως να διατηρήσετε την περιτονία σας υγιή και ισορροπημένη:

  1. Ασκήσεις Γιόγκα, η καθημερινή εξάσκηση με αργές διατάσεις της περιτονίας, συνδυάζει τη δύναμη με την ελαστικότητα.
  2. Αποφύγετε να κάθεστε για πολύ ώρα στην ίδια θέση, αλλάζετε στάση, κάνετε τακτικά διαλείμματα στις καθημερινές δραστηριότητες σας.
  3. Αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση, τις μονότονες επαναλαμβανόμενες κινήσεις, την άρση βάρους με στροφική κίνηση, καθώς έτσι μπορεί να προκληθούν μικροί ή μεγαλύτεροι τραυματισμοί στους μύες και τη περιτονία με αποτέλεσμα φλεγμονή και περιορισμό στη κίνηση. Τα αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος μειώνουν το ph του μυϊκού συστήματος και της περιτονίας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ολίσθησης.
  4. 3 Muscle Contractions 1024x768Αποφεύγετε την υπερβολή ομόκεντρη άσκηση (concentric exercises), καθώς στηρίζετε στη βράχυνση των μυών άρα έχει ως αποτέλεσμα πιο σφιχτή περιτονία. Η έκκεντρη προπόνηση (eccentric training), που στηρίζεται στην έκταση των μυών παρέχει μια πιο ευέλικτη περιτονία.
  5. Υγιεινή διατροφή, αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, καθώς προκαλεί φλεγμονώδεις διεργασίες οδηγώντας σε μειωμένη ελαστικότητα της περιτονίας.
  6. Φροντίστε τη μικροβιακή χλωρίδα στο εντερικό σας σύστημα, τρώτε προβιοτικά συμπληρώματα και πηγαίνετε τακτικά στη τουαλέτα.
  7. Αποφεύγετε το παρατεταμένο ψυχικό/συναισθηματικό στρες. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στη διάρκεια της ημέρας έχουν πολλές αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχή του ύπνου, επίπτωση στο δέρμα και τριχόπτωση.
  8. Καλός ύπνος, για την καλύτερη αναπλήρωση και αναζωογόνηση του οργανισμού. Οι διαταραχές του ύπνου προκαλούν επιπλέον στρες στον οργανισμό με πολλούς αρνητικούς παράγοντες όπως υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  9. Τακτικές συνεδρίες απελευθέρωσης της περιτονίας για να μειωθεί η ένταση, να αυξηθεί η ροή των υγρών και για χαλάρωση.

Πηγή

https://fasciaguide.com/fascia-guide/how-to-keep-your-fascia-healthy-and-balanced/

 

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.