Skip to main content

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης η σοβαρότητα του πόνου σε ασθενείς με σπονδυλική στένωση δεν συσχετίζεται με τα παθολογικά ευρήματα στη μαγνητική τομογραφία.

Η συσχέτηση μεταξύ παθολογικών ευρημάτων στη μαγνητική τομογραφία και του πόνου σε ασθενείς με σπονδυλική στένωση είναι ακόμη ασαφής. Για τον λόγο αυτόν οι ερευνητές: Burgstaller JM, Schüffler PJ, Buhmann JM, Andreisek G, Winklhofer S, Del Grande F, Mattle M, Brunner F, Karakoumis G, Steurer J, Held U  σχεδίασαν μελέτη με θέμα: "Is There an Association Between Pain and Magnetic Resonance Imaging Parameters in Patients With Lumbar Spinal Stenosis?" με σκοπό να εξακριβώσουν αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του πόνου και των παραμέτρων απεικόνισης της μαγνητικής τομογραφία σε ασθενείς με οσφυϊκή σπονδυλική στένωση.

ΜΕΘΟΔΟΣ

Οι μελετητές πρώτα διεξήγαγαν μια συστηματική αναζήτηση της βιβλιογραφίας. Εντόπισαν μελέτες που συσχέτιζαν τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας με τον πόνο σε ασθενείς με σπονδυλική στένωση. Στη συνέχεια καθόρισαν το ερώτημα της έρευνας τους, με λεπτομερή περιγραφική και γραφική ανάλυση, για να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ των ευρημάτων της μαγνητικής τομογραφίας και του πόνου, χρησιμοποιώντας επιπλέον τα δεδομένα της ανάλυσης της σπονδυλικής στένωσης των ασθενών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

back pain6Στη συστηματική ανασκόπηση, συμπεριέλαβαν τεσσάρα άρθρα τα οποία ανέφεραν συσχετίσεις μεταξύ των διαγνωστικών ευρημάτων στη μαγνητική τομογραφία και τον πόνο. Από αυτά οι συντάκτες των δύο άρθρων δεν διαπίστωσαν καμία συσχέτιση. Από τους άλλους δυο που ανέφεραν συσχετισμό, μόνο μία μελέτη διαπίστωσε μέτρια συσχέτιση μεταξύ του πόνου που ακτινοβολούσε στο πόδι. Η αξιολόγηση έγινε με την Οπτική Αναλογική Κλίμακα (Visual Analog Scale - VAS) και τον βαθμού στένωσης, που εκτιμήθηκε από χειρουργούς της σπονδυλικής στήλης. Στα δεδομένα της ανάλυσης της σπονδυλικής στένωσης δεν μπορούσαν να εντοπίσουν μια σχετική συσχέτιση μεταξύ οποιωνδήποτε από τις παραμέτρους της μαγνητικής τομογραφίας και του πόνου στους γλουτούς, στα πόδια και στη πλάτη, που ποσοτικοποιήθηκαν με τη μέτρηση της σπονδυλικής στένωσης (Spinal Stenosis Measure - SSM) και την Αριθμητική Κλίμακα Αξιολόγησης (Numeric Rating Scale -NRS). Ακόμη και με τον περιορισμό της ανάλυσης στο επίπεδο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, με την πλέον εμφανή ακτινολογική "στένωση", δεν μπορούσε να αποδειχθεί σχετική συσχέτιση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Παρά τη διεξοδική ανάλυση των δεδομένων, δεν κατάφεραν να αποδείξουν καμία συσχέτιση μεταξύ των ακτινολογικών ευρημάτων (MRI) και της σοβαρότητας του πόνου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για καινοτόμες «μεθόδους / τεχνικές» για μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των ακτινολογικών ευρημάτων και του πόνου των ασθενών.

ΠΗΓΕΣ

 

 

Τελευταία άρθρα

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική. 

Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!

ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πληροφορίες για τον Εγκέφαλο

Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.