Skip to main content

ΔΥΣΚΑΜΠΤΟΣ ΑΥΧΕΝΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ

Ο  δύσκαμπτος αυχένας είναι ένα σύμπτωμα για το οποίο συχνά παραπονούνται οι ασθενείς και χρήζει αντιμετώπισης.

Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα για το οποίο συχνά οι ασθενείς παραπονούνται και αναζητούν βοήθεια είναι ο «δύσκαμπτος αυχένας». Αυτός ο άτυπος όρος μπορεί να αναφέρεται σε συμπτώματα που κυμαίνονται από την γενική δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας τής σπονδυλικής στήλης, έως την ακινητοποίηση και τον οξύ πόνο, ή  μπορεί να αναφέρεται σε πόνο που ακτινοβολεί στο άνω άκρο και περιορίζει την ικανότητα στροφής τού κεφαλιού σε μια ή περισσότερες κατευθύνσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λεπτομερής κλινική αξιολόγηση μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την πιθανή αιτιολογία. rear view of businessman with neck pain Ασθενείς με χρόνιο πόνο στην περιοχή αναφέρουν ότι μετά από ιατρικό έλεγχο διαγνώστηκαν με οστεοαρθρίτιδα και εκφυλισμό του δίσκου, και είναι πεπεισμένοι ότι εκεί βρίσκεται η αιτία του πόνου τους. Αν και οι συγκεκριμένοι  ιατρικοί όροι ακούγονται τρομακτικοί, στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος της φυσιολογικής εξέλιξης της γήρανσης της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης. Γνωρίζουμε ότι ο πόνος είναι η αίσθηση κινδύνου/απειλής που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος. Αν, λοιπόν, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται αυτούς τους ιατρικούς όρους ως απειλή, τότε αυτή ακριβώς η αντίληψη μπορεί να είναι γεννετήριος πηγή πόνου. Αυτή η αντίληψη συχνά προκαλεί περιττή ανησυχία και άγχος. Ο θεραπευτής θα πρέπει να αποφεύγει λέξεις ή εικόνες που να δραματοποιούν και να προκαλούν φόβο στους ασθενείς, και πιθανώς να προκαλέσουν το φαινόμενο nocebo -το αντίθετο του placebo. Δηλαδή το φαινόμενο όπου οι αρνητικές πεποιθήσεις και προσδοκίες επηρεάζουν μια κατάσταση με αρνητικό τρόπο. Ας περιγράψουμε τα στάδια όπου ένας απλά δύσκαμπτος αυχένας μπορεί να καταλήξει στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και τον ολοκληρωτικό πόνο:

Στάδιο 1ο: Μηχανική Συμπίεση

x ray image of human neckΑρχικά ο ασθενής παρατηρεί δυσκαμψία στον αυχένα, με απώλεια του εύρους κίνησης, αλλά όχι πόνο. Καθώς οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι και οι εν τω βάθει σπονδυλικοί μύες χάνουν την ικανότητά τους να εκτελούν κανονικές - ομαλές κινήσεις ολίσθησης, ενεργοποιούνται εξειδικευμένοι αισθητικοί υποδοχείς που ονομάζονται μηχανοϋποδοχείς. Δουλεία τους είναι να ειδοποιούν τον εγκέφαλο, μέσω του νωτιαίου μυελού, για πιθανή δυσλειτουργία. Ο εγκέφαλος αντιδρά επιστρατεύοντας αντανακλαστικά ανόρθωσης της κεφαλής και του αυχένα, που συχνά είναι ικανά να αποκαταστήσουν προσωρινά την ισορροπία στην έλξη της βαρύτητας, τραβώντας το κεφάλι και την σπονδυλική στήλη πίσω σε κάθετη ευθυγράμμιση (προσαρμογή).

Στάδιο 2ο: Χρόνια Συστηματική Φλεγμονή

Τα συμπτώματα του δύσκαμπτου αυχένα κλιμακώνονται, καθώς η παρατεταμένη δυσκαμψία αυξάνει την συμπίεση των αρθρώσεων, συμπιέζοντας τον δίσκο, προκαλώντας εκφυλισμό τού αρθρικού χόνδρου και πιθανώς συμπίεση νευρικής ρίζας. Παρόλο που η φλεγμονή είναι φυσιολογική και ζωτική στην διαδικασία αποκατάστασης τραυματισμών, η παρατεταμένη έκθεση ευαισθητοποιεί τους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς, και υπερδιεγείρει τους χημειοϋποδοχείς. Αυτοί, μαζί με τους μηχανοϋποδοχείς, βομβαρδίζουν τον εγκέφαλο, μέσω του νωτιαίου μυελού, με πληροφορίες για υπερβολική χημική και μηχανική απειλή.

Στάδιο 3ο: Συναγερμός στον Εγκέφαλο για πιθανή βλάβη ιστού

Σε αυτή την εξέλιξη τα συνδυασμένα μηχανοδεκτικά και χημειοδεκτικά ερεθίσματα δεν αρκούν και ενεργοποιούνται οι ειδικοί υποδοχείς σηματοδότησης κινδύνου, που ονομάζονται αλγοϋποδοχείς (nociceptors), προειδοποιώντας τον εγκέφαλο για την πιθανότητα βλάβης ιστών. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει με μεγάλη ταχύτητα τις πληροφορίες, με βάση παράγοντες όπως προηγούμενες εμπειρίες, προσδοκίες κ.ά. περνώντας από την αξιολόγηση στην δράση. Μπορεί να επιλέξει να αγνοήσει την κατάσταση προς το παρόν, να κλειδώσει την περιοχή με προστατευτικό σπασμό, ή να επιλέξει την πρόκληση πόνου (προσαρμοστική εξάντληση). Εάν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα συμπτώματα και δεν διαφοροποιήσει τις καθημερινές συνήθειες του, μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση της περιοχής με μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου μυϊκού σπασμού ή πόνου σε γειτονικές περιοχές.

Θεραπευτικοί στόχοι

neck pain osteopathy treatment1Ο εκπαιδευμένος θεραπευτής στην Χειροθεραπεία (Manual Therapy), με χρήση των χεριών του, προσπαθεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και τελικά εκτελώντας ήπιους χειρισμούς να αποκαταστήσει την δυσλειτουργία στις πάσχουσες περιοχές του σώματος. Οι χειρισμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για τους ασθενείς που πάσχουν από «αισθητηριακή κινητική αμνησία», δηλαδή λόγω συνήθειας κυριαρχούν διαφοροποιημένα μοτίβα κίνησης, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να «ξεχάσει» πως να λειτουργεί ώστε να χαλαρώνει μέρη του σώματος όπως ο αυχένας και οι ώμοι. Με τους εξειδικευμένους χειρισμούς το κεντρικό νευρικό σύστημα επανεκπαιδεύεται στην σωστή λειτουργικότητα με ασφάλεια και χωρίς πόνο. Η επακόλουθη μείωση του πόνου, η αυξημένη αποτελεσματικότητα της κίνησης και η βελτιωμένη λειτουργία είναι τα επιθυμητά αποτελέσματα οποιασδήποτε θεραπευτικής στρατηγικής.       

Πηγή

https://erikdalton.com/blog/crick-neck-pathology-pain/

Τελευταία άρθρα

ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ή ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Το γήρας είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, με σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, την ψυχολογία και την κοινωνική ζωή.

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.