ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΟΥΣ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ Ca ΜΑΣΤΟΥ
Η θεραπεία του λεμφοιδήματος εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το οίδημα και το πόσο έγκαιρα αρχίζει η αγωγή. Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και όταν το οίδημα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί ολοκληρωτικά, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές μέθοδοι προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο και να περιοριστεί, επιτυγχάνοντας ένα καλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Παράλληλα ο ασθενής απαλλάσσεται από πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους.
Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει χρήση μηχανημάτων Φυσικοθεραπείας, λεμφική παροχέτευση, επίδεση, ασκήσεις και τη φροντίδα του δέρματος.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗΣ ΑΚΡΟΥ
Με τη χρήση του κυκλοφορητή άκρου επιτυγχάνεται η μείωση του οιδήματος, ενώ συγχρόνως προωθείται η φλεβική και η λεμφική κυκλοφορία.
ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑ Dr. Vodder (MANUAL LYMPHATIC DRAINAGE – MLD/CDT)
Η παροχέτευση αποτελεί βασικό τμήμα της θεραπείας, αν όχι το σπουδαιότερο. Σημαντικό σε αυτή τη περίπτωση είναι η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής. Ο σκοπός της είναι να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει το λεμφικό υγρό ώστε να απομακρυνθεί από τη πάσχουσα περιοχή. Η τεχνική με ήπιους χειρισμούς (MLD), που παρουσίασε το 1930 ο Dr. Emile Vodder, αποτελεί ακόμα και σήμερα την περισσότερο αξιόπιστη επιλογή. Αντενδείκνυται όταν υπάρχει φλεγμονή σε εξέλιξη, σε περιπτώσεις οιδήματος λόγω καρδιακής ανεπάρκειας και σε θρόμβωση.
ΕΠΙΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ
Η επίδεση βελτιώνει την ελαστικότητα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ροή της λέμφου.
ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ
Στο τέλος της θεραπείας εφαρμόζεται ειδικό υλικό επίπεδης πλέξης διαβαθμισμένης συμπίεσης για την διατήρηση των αποτελεσμάτων του θεραπευτικού προγράμματος.
ΠΑΛΜΙΚΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Το παλμικό μαγνητικό πεδίο διεισδύει στο σώμα ομοιόμορφα, ανεπηρέαστο και επιδρά στην ενδοκυτταρική κίνηση των ιόντων, αυξάνει δηλαδή τη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ελάττωση του οιδήματος και του πόνου, η γρήγορη απομάκρυνση των προϊόντων του μεταβολισμού, η αύξηση της παροχής οξυγόνου στη περιοχή.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ
Το πρόγραμμα των ασκήσεων είναι απαραίτητο μέρος της θεραπείας του λεμφοιδήματος. Γίνεται πάντα ενώ ο ασθενής φορά το ειδικό υλικό. Στόχος των ασκήσεων είναι: α. η κινητοποίηση του λεμφικού υγρού, β. η διατήρηση ή η βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και γ. η βελτίωση της στάσης του σώµατος. Οι ασκήσεις δεν πρέπει να γίνονται µε ένταση, αλλά µε ήπιο και άνετο τρόπο και να ακολουθούνται οι οδηγίες του Θεραπευτή.
ΠΡΟΛΗΨΗ – ΒΑΣΙΚΕΣ Ο∆ΗΓΙΕΣ
- - Αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες, το καυτό μπάνιο, τη σάουνα
- - Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνετε στην αποφυγή εγκαυμάτων.
- - Προσοχή στις λοιμώξεις. Αν παρουσιαστούν απαιτείται άµεση αντιμετώπισή τους µε αντιβίωση.
- - Μην σηκώνετε ή μεταφέρετε βαριά αντικείμενα.
- - Μη φοράτε σφικτά ρούχα, δακτυλίδια, βραχιόλια, στενά παπούτσια κ.α.
- - Προσοχή στη διατροφή. Καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Αποφεύγετε το αλάτι και τα τηγανιτά.
- - ∆ίνετε ιδιαίτερη σηµασία στη διατήρηση του κανονικού σωµατικού βάρους. Η παχυσαρκία ευνοεί την εµφάνιση λεµφοιδήµατος.
- - Σχολαστική φροντίδα της επιδερμίδας και των νυχιών.
- - Να κοιµόσαστε µε το πάσχον µέλος σε ανάρροπη θέση.
- - Ασκηθείτε με δραστηριότητες μικρής έντασης αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας, όπως το κολύμπι, το περπάτημα κ.τ.λ.
- - Ακολουθείτε πιστά το ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης, ακόμα και για το ελάχιστο λεµφοίδηµα.
- - Ταξιδεύετε φορώντας το ειδικό υλικό, µε το πάσχον µέλος σε ανάρροπη θέση.
- - Μην επιτρέπετε να σας παίρνουν αίμα, ή να σας μετρούν την αρτηριακή πίεση από το πάσχον µέλος.
- - Ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας τακτικά µε καλλυντικά που έχουν χαμηλό ή ουδέτερο ph.
- - Χρησιμοποιείτε γάντια για τις δουλειές του σπιτιού ή τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων.
- - Μην περπατάτε ξυπόλητοι.
Τελευταία άρθρα
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.
Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.