Skip to main content

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ

Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο. 

a man supportingfemoralΤο Μηριαίο Νεύρο είναι μια από τι μεγαλύτερες νευρικές δομές στο πόδι. Οι κλάδοι του παρέχουν την αισθητικότητα στη περιοχή του άνω μηρού και ελέγχουν τον τετρακέφαλο μυ, υπεύθυνο για την έκταση του γόνατος. Η πρόσκρουση του Μηριαίου Ν. μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως: μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνο στον μηρό και μερικές φορές στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις εξαιτίας της μυϊκής αδυναμίας λυγίζει το γόνατο από το βάρος του σώματος. Πρώτο μέλημα στην θεραπευτική προσέγγιση είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Αν η αιτία είναι η συμπίεση το νεύρου, ο θεραπευτικός στόχος είναι η αποσυμπίεση. Χειροθεραπεία (Manual Therapy) που θα συνδυάζει  κινητοποίηση των μαλακών μορίων -με επικέντρωση σε μυοσκελετικές δομές που έχουν παγιδέψει το νεύρο- και τεχνικές νευρικής κινητοποίησης, μπορεί να δώσει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.  Παρόλο, που είναι πτωχή η βιβλιογραφία για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών αυτών, εντούτοις, μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους αυξάνοντας το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, μειώνοντας τον πόνο, το οίδημα, αυξάνοντας την ελαστικότητα και βελτιώνοντας την μυϊκή λειτουργία. Επιπρόσθετα, διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης, αερόβια προπόνηση και γνωστική-συμπεριφορική εκπαίδευση έχουν αποδειχθεί πολύτιμα εργαλεία για τη θεραπεία της παγίδευσης του μηριαίου νεύρου στη περιοχή του ισχίου. Προοδευτική διάταση, είτε από τον θεραπευτή, είτε από τον ίδιο τον ασθενή, φαίνεται να είναι χρήσιμη για την femoral1αποσυμπίεση του μηριαίου νεύρου λόγω παθολογίας στη σπονδυλική στήλη στο επίπεδο του δεύτερου οσφυϊκού σπονδύλου έως του τέταρτου (Ο2-Ο4). Βέβαια, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι επιθετικές/απότομες διατάσεις μπορούν να ερεθίσουν το νεύρο και να προκαλέσουν υποτροπή οπότε χρειάζεται προσοχή. Στοχευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι χρήσιμες για να διευκολύνουν τη μεταφορά φορτίων μεταξύ της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης, του ισχίου και του κάτω άκρου, όταν έχουν διαπιστωθεί μεταβολές ή ελλείματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Η αερόβια προπόνηση μπορεί να είναι χρήσιμη λόγω της γενικής θετικής επίδρασης που έχει στη συνολική διαχείριση του πόνου και η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αποκτήσει μια αίσθηση ελέγχου του πόνου με την κατανόηση του μηχανισμού πρόκλησης του πόνου και των στρατηγικών αντιμετώπισης.      

ΠΗΓΗ

https://erikdalton.com/blog/femoral-nerve-entrapment/

Τελευταία άρθρα

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ & ΥΓΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Το καλοκαίρι αποτελεί μια περίοδο μοναδικών προκλήσεων και ευκαιριών για την ανθρώπινη υγεία.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΫΠΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Διαταραχές ύπνου

Χωρίς ποιοτικό ύπνο, η παραγωγικότητα, η δημιουργικότητα και η ψυχική αντοχή μας φθίνουν – και μαζί τους, η πορεία προς την επιτυχία.

ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Νευραλγία Τριδύμου

Η νευραλγία τριδύμου αποτελεί μία από τις πλέον επώδυνες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ιατρική επιστήμη. Η σωστή συνδυαστική προσέγγιση μπορεί να προσφέρει την ανακούφιση που αναζητάτε.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ: ΠΩΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ!
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η ημικρανία δεν είναι απλώς "έντονος πονοκέφαλος" είναι μια καθημερινή πάλη που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Το σώμα μας, όμως, διαθέτει τα κατάλληλα θεραπευτικά εργαλεία για να την αντιμετωπίσει, αρκεί να μάθουμε πώς να τα αξιοποιήσουμε.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κροταφογναθική άρθρωση

Το σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης είναι μια πολύπλευρη και συχνά εξουθενωτική κατάσταση, η οποία ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη συνδυαστική θεραπευτική προσέγγιση.

ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟΣ ΜΗΝΙΣΚΟΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Η εκφύλιση του μηνίσκου είναι συχνή μετά την πέμπτη δεκαετία τής ζωής, αντικατοπτρίζοντας τις βιολογικές συνέπειες της γήρανσης και τη σωρευτική μηχανική καταπόνηση του γόνατος.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΑΓΚΩΝΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Ανω άκρα

Η τενοντοπάθεια του αγκώνα αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες πόνου και λειτουργικού περιορισμού στο άνω άκρο, με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την επαγγελματική δραστηριότητα.

ΘΩΡΑΚΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πόνος στη πλάτη

Ο θωρακικός πόνος αποτελεί μια λιγότερο συχνή, αλλά εξίσου σημαντική μορφή μυοσκελετικού πόνου.

ΟΣΦΥΪΚΗ ΛΟΡΔΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οσφυαλγία

Η οσφυϊκή λόρδωση αποτελεί φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης με σημαντικό ρόλο στην κινητική ευστάθεια και την απορρόφηση μηχανικών φορτίων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οσφυαλγία

Η χρόνια μη ειδική οσφυαλγία αποτελεί, παγκοσμίως, μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και επιβαρύνει τα συστήματα υγείας.