«ΝΟΣΗΛΕΙΑ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΩΔΥΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»
Ακολουθεί τη νοσηλεία των πολυτραυματιών και οφείλει να έχει ρεαλιστικό στόχο την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ) επανένταξή τους, παρούσας της σωματικής δυσλειτουργίας. Η αναφορά μας στα κεφαλαιώδη προβλήματα της νοσηλείας των πολυτραυματιών (και όχι « ατόμων με ειδικές ανάγκες» , όπως επιβάλει ο συνειδητός ή, μη, κοινωνικός ρατσισμός …), δικαίως παραπέμπει τον κοινό νου στις αντίστοιχες ελλείψεις του επόμενου σταδίου : Αποκατάσταση.
Άρθρο του Σπύρου Τσάμη, Δημοσιογράφου
ΜΕΡΟΣ 2ο
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Ακολουθεί τη νοσηλεία των πολυτραυματιών και οφείλει να έχει ρεαλιστικό στόχο την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ , ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ , ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ) επανένταξή τους, παρούσας της σωματικής δυσλειτουργίας.
Η αναφορά μας στα κεφαλαιώδη προβλήματα της νοσηλείας των πολυτραυματιών (και όχι « ατόμων με ειδικές ανάγκες », όπως επιβάλει ο συνειδητός ή, μη, κοινωνικός ρατσισμός …), δικαίως παραπέμπει τον κοινό νου στις αντίστοιχες ελλείψεις του επόμενου σταδίου:
Αποκατάσταση
Ο ορισμός της, όπως τον υπαγορεύει η προσωπική εμπειρία του υπογράφοντος είναι ο εξής: Πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση του πάσχοντος από ομάδα ειδικευμένων θεραπευτών με στόχο την εξασφάλιση αυτόνομης διαβίωσης του.
Ο συντονισμός της είναι αποστολή του Φυσίατρου και μέλη της εκτός του ίδιου, οφείλουν να είναι Φυσικοθεραπευτές, Γυμναστές, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νευροψυχολόγος, Λογοθεραπευτής, Διαιτολόγος, Εργοθεραπευτής. Κυρίως αυτοί. Την παρουσία τους επιβάλλει η ίδια η αποστολή της Αποκατάστασης: Η επιστροφή του τετραπληγικού ή παραπληγικού στην καθημερινή ζωή, η επανένταξή του στην παραγωγική διαδικασία. Μέσω παροχής ψυχοσωματικών κινήτρων για την αφύπνιση των κινητικών αποθεμάτων του.
Αρκεί η υπενθύμιση της ύπαρξης αναρίθμητων θυμάτων στο θυσιαστήριο της ασφάλτου ώστε να κατανοήσουμε τις μεγάλες ανάγκες ύπαρξης σωστής διαδικασίας Αποκατάστασης στην Ελλάδα.
Καλύπτονται; Από τον φορέα που εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή από το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους, όχι. Μας χωρίζουν 15 μήνες από την καταγραφή των ελλείψεων του ΕΙΑΑ στα σχετικά ρεπορτάζ που έγραψα στην <<Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία>>. Τα ίδια προβλήματα παραμένουν. Τεράστιοι, ανεκμετάλλευτοι χώροι νοσηλείας, απουσία δικού του νευροχειρουργού, έλλειψη προσωπικού, ανεπάρκεια συντήρησης κλιματισμού, κακός φωτισμός, ανεπαρκής εξοπλισμός γευμάτων (όσων φτάνουν στους νοσηλευόμενους), ανεπάρκεια στην διαδικασία ζύγισης τους. Ήταν δηλώσεις στελέχους του Ιδρύματος των Αγίων Αναργύρων, του Φυσίατρου, επιμελητού Α και προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του ΕΙΑΑ, Νίκου Τασιόπουλου.
Σαφώς, υπήρξαν και βελτιώσεις, Ενάμιση χρόνο μετά την δημοσίευση , λοιπόν:
Στους περισσοτέρους θαλάμους τοποθετήθηκε κλιματισμός, όχι σε όλους ακόμη …. Αποκαταστάθηκε η διαδικασία ζύγισης όσων κάθονται σε αναπηρικά αμαξίδια, παραμένει όμως απηρχαιωμένος ο εξοπλισμός των γευμάτων, όσων φθάνουν μπροστά τους …. Διαρκής είναι η απουσία δικού του Νευροχειρούργου. Αναφερόμαστε στην Ιατρική ειδικότητα που « καλείται » από την βλάβη του Νωτιαίου Μυελού, αυτήν αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα κυρίως ενός ατυχήματο , όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κίνησης των άκρων …. Συστάθηκε πριν από έξι μήνες η τρίτη κλινική στο ΕΙΑΑ, χωρίς όμως να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος, ώστε να την υποδεχθεί μετά την μεταφορά εκεί του γειτονικού Ογκολογικού Νοσοκομείου. Ως γνωστόν υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά μακριά από τον δικό του χώρο … Υπάρχει εντός του Ιδρύματος, διπλάσιος αριθμός κρεβατιών από εκείνον που αναφέρει ο νόμος του ΕΣΥ με αποτέλεσμα την παρουσία υδροκέφαλων κλινικών 65 κρεβατιών.Θυμηθείτε πως ο νόμος του ΕΣΥ αναφέρει ως μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κρεβατιών τα 35 - 40. Άμεση συνέπεια της ανυπαρξίας του προβλεπόμενου αριθμού κρεβατιών είναι η απουσία της αναλογίας του αριθμού των γιατρών με αυτόν των ασθενών, άρα και της παροχής εκ μέρους των γιατρών του αναγκαίου χρόνου επίβλεψης σε κάθε ασθενή ….
Συμπερασματικά: Ναι αλλαγές έγιναν, όμως δεν αφορούν στον χαρακτήρα του ΕΙΑΑ. Τώρα δηλαδή προσφέρει μόνον δυνατότητες αποκατάστασης με μικρά περιθώρια υποστήριξης από άλλες ειδικότητες γιατρών, όσων βρίσκονται εκεί ως σύμβουλοι κατά αραιά διαστήματα. Εκτός των ελλείψεων, όσων προαναφέρθηκαν, αυτή είναι μια ακόμη σημαντική παράμετρος.
Απούσας, λοιπόν, της έννοιας του μοναδικού οργανωμένου κέντρου Αποκατάστασης με δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό όλων των κοινωνικών ομάδων, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τους, μεταξύ άλλων συντηρείται και η αυθαιρεσία. Αρκετά ιδιωτικά κέντρα φυσικοθεραπείας έχουν αναρτήσει στις προσόψεις τους την επωνυμία <<Κέντρο Αποκατάστασης>>. Αυτό το κρούσμα συνιστά εκ μέρους τους συνειδητή παραπλάνηση του κοινού γιατί απλώς δεν καλύπτουν τις υπηρεσίες, όσες προϋποθέτει και συνεπάγεται ο όρος Αποκατάσταση
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.