Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
Η ημικρανία είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Ο πόνος γίνεται συνήθως αντιληπτός στην μία πλευρά του κεφαλιού (60%). Ο πόνος στην ημικρανία συνοδεύεται συχνά από άλλα συμπτώματα όπως αυξημένη ευαισθησία στο φως, τον ήχο και την κίνηση, επίσης, ο ασθενής έχει διαταραχές στην όραση (θολούρα, οπτικά φαινόμενα όπως σκοτεινά ή φωτεινά σημεία, ραβδώσεις κ.α.), ναυτία κ.ά. Περίπου οι τρεις στους τέσσερεις που πάσχουν από ημικρανίες είναι γυναίκες. Ο πόνος ενδέχεται να διαρκεί από λίγες ώρες έως και μερικές ημέρες, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου.
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η αφυδάτωση συνδέεται στενά με την αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας της ημικρανίας. Η πρόσληψη νερού είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για τη μείωση ή την πρόληψη των επεισοδίων ημικρανίας. Εντούτοις, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η επίδραση της αυξημένης πρόσληψης νερού σε ασθενείς με ημικρανία. Η κατανάλωση νερού είναι σημαντική για τη διατήρηση της υδρο-ηλεκτρολυτικής ισορροπίας του οργανισμού και την καλή λειτουργία των κυττάρων, των οργάνων και των συστημάτων του σώματος. Οι ερευνητές: Faezeh Khorsha, Atieh Mirzababaei, Mansoureh Togha, Khadijeh Mirzaei, σχεδίασαν μια μελέτη που αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της πρόσληψης νερού και των χαρακτηριστικών του πονοκεφάλου στην ημικρανία.
Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη με τη μορφή cross-sectional design (οι ερευνητές συλλέγουν δεδομένα από μια ομάδα ανθρώπων ή άλλων μονάδων σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο χρόνο). Στη μελέτη συμμετείχαν 256 γυναίκες, 18-45 ετών, που παραπέμφθηκαν για πρώτη φορά σε νευρολογική κλινική. Η διάγνωση της ημικρανίας από νευρολόγο έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια ICHD3 - International Classification of Headache Disorders, 3rd edition, ένα σύστημα ταξινόμησης που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την κατηγοριοποίηση διαταραχών που σχετίζονται με τον πονοκέφαλο- και για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της ημικρανίας χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της ημικρανίας (MIDAS) -είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του αντικτύπου της ημικρανίας στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου-, η οπτική αναλογική κλίμακα/Visual Analog Scale – VAS, ένα εργαλείο μέτρησης που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του πόνου, της έντασης των συμπτωμάτων και ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου 30 ημερών. Χρησιμοποιήθηκε ανάλυση μονής κατεύθυνσης για την αξιολόγηση των συσχετίσεων μεταξύ MIDAS και VAS με την ημερήσια πρόσληψη νερού. Η ανάλυση συσχέτισης Pearson (μετρά το επίπεδο της γραμμικής σχέσης μεταξύ δύο μεταβλητών) χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ του αριθμού των ημερών και της διάρκειας της κεφαλαλγίας με την ημερήσια πρόσληψη νερού. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση του λογισμικού SPSS και οι τιμές P < 0,05 θεωρήθηκαν στατιστικά σημαντικές.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σοβαρότητα της αναπηρίας από ημικρανία (P < 0,001), η σοβαρότητα του πόνου (P < 0,001), η συχνότητα των πονοκεφάλων (P < 0,001) και η διάρκεια των πονοκεφάλων (P < 0,001) ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε όσους κατανάλωναν περισσότερο νερό ή συνολικά νερό.
Συμπέρασμα
Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε σημαντική αρνητική συνάφεια μεταξύ της ημερήσιας πρόσληψης νερού και των χαρακτηριστικών της ημικρανίας, αλλά απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την ερμηνεία της αιτιώδους σχέσης.
Πηγή
Association of drinking water and migraine headache severity, Faezeh Khorsha, Atieh Mirzababaei, Mansoureh Togha, Khadijeh Mirzaei, J Clin Neurosci, 2020 doi: 10.1016/j.jocn.2020.05.034.
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.