Πονοκέφαλος - Ημικρανίες
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
Η ημικρανία είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Πρόκειται για μια σύνθετη δυσλειτουργία τού εγκεφαλικού δικτύου με ισχυρή γενετική βάση. Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία παρουσιάζουν μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, κυρίως στην άνω αυχενική μοίρα, οι οποίες υποβοηθούν στην εκδήλωση της ημικρανίας. Οι συναισθηματικές διαταραχές, το συναισθηματικό στρες και τα αρνητικά συναισθηματικά γεγονότα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ή στην επιδείνωση των κρίσεων ημικρανίας.
Η συνηθέστερη προληπτική και συμπωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι η φαρμακευτική. Ωστόσο, αυτό το είδος της θεραπείας συνεπάγεται παρενέργειες που αφορούν το γαστρεντερικό, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Εξαιτίας των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής οι ασθενείς αναζητούν άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις ως εναλλακτική λύση, όπως είναι η ψυχοθεραπεία, ο βελονισμός, η άσκηση και η φυσικοθεραπεία με τη μορφή τής χειροθεραπείας. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των τεχνικών χειροθεραπείας σε ασθενείς με ημικρανία. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι αυτές βελτιώνουν την ένταση του πόνου, μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης και την διάρκεια των επεισοδίων, την αίσθηση αναπηρίας και τη λήψη φαρμάκων. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ανάλογη θετική επίδραση της κρανιοϊερής θεραπείας σε ασθενείς με ημικρανία. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτών των μελετών δεν είναι ικανά ώστε να μπορούμε να προσδιορίσουμε το μέγεθος της αποτελεσματικότητας των διαφόρων τεχνικών. Κάποιες αναφέρουν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση της κρανιοϊερής θεραπείας στην ημικρανία, ενώ καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει την αποτελεσματικότητα της κρανιοϊερής θεραπείας στην συναισθηματική επιβάρυνση των ασθενών με ημικρανία.
Το 2022, όμως, οι ερευνητές: E. Muñoz-Gómez, M. Inglés, M. Aguilar-Rodríguez, S. Mollà-Casanova, N. Sempere-Rubio, P. Serra-Añó, G. Espí-López σχεδίασαν μια μελέτη –η οποία και δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine- στόχος τής οποίας ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση της κρανιοϊερής θεραπείας στην ένταση του πόνου, στη σοβαρότητα και στη συχνότητα κρίσεων ημικρανίας. Επίσης, η μελέτη σχεδιάστηκε ώστε να αξιολογηθεί και η επίδραση της κρανιοϊερής στην συναισθηματική, αλλά και στη συνολική λειτουργική ικανότητα των ασθενών. Ένας άλλος τομέας ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η αντίληψη που είχαν οι ίδιοι οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε κρανιοϊερή θεραπεία(αυτοαναφερόμενη αντίληψη) για τις αλλαγές που παρατηρούσαν. σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που λάμβανε εικονικό φάρμακο.
Πενήντα άτομα με ημικρανία χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες (n = 25 ανά ομάδα): (i) ομάδα κρανιοϊερής θεραπείας (CTG), ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο κρανιοϊερής θεραπείας, και (ii) ομάδα εικονικού ελέγχου (SCG), με εικονική θεραπεία. Οι μεταβλητές που αναλύθηκαν ήταν ο πόνος, η σοβαρότητα της ημικρανίας και η συχνότητα των επεισοδίων, η λειτουργική, συναισθηματική και συνολική αναπηρία, η λήψη φαρμάκων και οι αυτοαναφερόμενες αντιληπτές αλλαγές κατά την έναρξη, μετά από παρέμβαση 4 εβδομάδων και κατά τον επανέλεγχο μετά από 8 εβδομάδες.
Αποτελέσματα
Μετά την παρέμβαση, η ομάδα τής κρανιοϊερής θεραπείας μείωσε σημαντικά τον πόνο (p = 0,01), τη συχνότητα των επεισοδίων (p = 0,001), τη λειτουργική αναπηρία (p = 0,001), τη συνολική αναπηρία(p = 0,02) και τη λήψη φαρμάκων (p = 0,01), καθώς επίσης σημείωσε σημαντικά υψηλότερη αυτοαναφερόμενη αντίληψη αλλαγής (p = 0,01) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (SCG). Επιπλέον, τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν κατά τον επανέλεγχο σε όλες τις μεταβλητές.
Συμπεράσματα
Ένα πρωτόκολλο βασισμένο στην κρανιοϊερή θεραπεία είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση του πόνου, στη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας, στη βελτίωση της λειτουργικής και συνολικής αναπηρίας, αλλά και στη μείωσης λήψης φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ημικρανιών.
Πηγή
Στην ίδια κατηγορία
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
-
test
-
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Τελευταία άρθρα
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.
Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.