Κάτω άκρα
Πόνος στην έξω επιφάνεια του ισχίου
Πόνος στην περιοχή του Μείζονος Τροχαντήρα, δηλαδή στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου, συνήθως αποδίδεται σε Θυλακίτιδα. Πόσο ακριβές όμως είναι αυτό;
Θυλακίτιδα του Μείζονος Τροχαντήρος ή Τροχαντηρίτιδα είναι η φλεγμονή του θυλάκου που βρίσκεται στο μείζονα τροχαντήρα του μηριαίου οστού. Ο θύλακας είναι ένα μικρός σάκος γεμάτος υγρό, ο οποίος αναπτύσσεται μεταξύ των δομών σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχει υπερβολική κίνηση και τριβή μεταξύ των συναφών κατασκευών. Αυτοί οι θύλακες αναπτύσσονται για να ελαχιστοποιηθεί η τριβή μεταξύ των κινούμενων δομών και συχνά για να έχουν μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων. Ο θύλακας που σχετίζεται με τη θυλακίτιδα του μείζονος τροχαντήρα, βρίσκονται μεταξύ του μείζονα τροχαντήρα και των τενόντων του μυϊκού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των γλουτιαίων μυών. Αυτός ο θύλακας μπορεί συχνά να ερεθίζεται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ιδιαίτερα σε κεκλιμένες επιφάνειες, όπως οι σκάλες ή λόφοι, ή μετά από οξύ τραύμα.
Απάντηση στο ερώτημα επιχείρησαν να δώσουν οι Long SS, Surrey DE, και Nazarian LN, από το τμήμα Ακτινολογίας του Πανεπιστημικού Νοσοκομείου Thomas Jefferson, Philadelphia των Η.Π.Α. (Department of Radiology, Thomas Jefferson, University Hospital, 132 South 10h St, Ste 796 C, Philadelphia, PA 19107) με την εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο PubMed: "Sonography of Greater Trochanteric Pain Syndrome and the Rarity of Primary Bursitis".
Οι μελετητές πραγματοποίησαν μια αναδρομική ανασκόπηση των υπερηχογραφικών εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson, Philadelphia, για μια περίοδο 6 ετών και αφορούσαν πόνο στη περιοχή του Μείζονος Τροχαντήρα. Θέλησαν να διαπιστώσουν αν η αιτιολογία του πόνου σχετίζεται με τη Θυλακίτιδα του Μείζονος Τροχαντήρα, με ανωμαλίες στους τένοντες των γλουτιαίων μυών και της λαγοκνημιαίας ταινίας ή συνδυασμό των παραπάνω.
Μελέτησαν 877 ασθενείς, 602 γυναίκες, 275 άνδρες, μέση ηλικία 54 ετών (το εύρος ηλικίας κυμάνθηκε από 15 έως 87 ετών). Από τους 877 ασθενείς στους 700 (79,8%) δεν διαπιστώθηκε Θυλακίτιδα από τον υπέρηχο. Διαπιστώθηκε σε 177 (20,2%). Στους 438 (49,9%) διαπιστώθηκε τενοντοπάθεια στους γλουτιαίους μύες, σε τέσσερις (0,5%) ρήξη σε γλουτιαίο τένοντα και 250 (28,5%) σπασμό στην λαγονοκνημιαία ταινία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της ανασκόπησης, ο πόνος στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου, στη περιοχή δηλαδή του Μείζονος Τροχαντήρα, είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παθολογίας που αφορά τον Ελάσσων Γλουτιαίο μυ, τον Μέσο Γλουτιαίο μυ και την λαγονοκνημιαία ταινία. Η θυλακίτιδα είναι παρούσα στην μειοψηφία των ασθενών. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά γιατί μας επισημαίνουν την ανάγκη διερεύνησης της πραγματικής αιτίας του πόνου στη περιοχή του Μείζονος Τροχαντήρα, η οποία φυσικά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιλογή της θεραπευτικής προσέγγισης από τον θεραπευτή.
ΠΗΓΗ
"Sonography of Greater Trochanteric Pain Syndrome and the Rarity of Primary Bursitis"
Suzanne S. Long, David E. Surrey and Levon N. Nazarian
American Journal of Roentgenology, Vol. 201: Issue. 5: Pages. 1083-1086
(Issue publication date: November 2013)
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.