Στον γλουτό έχουν αποδοθεί περισσότερα σύνδρομα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος. Αυτό οφείλεται στη βιομηχανική πολυπλοκότητα του ισχιακού νεύρου και στις τεράστιες στρεπτικές δυνάμεις που ασκούνται στη λεκάνη και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Το σύνδρομο του Απιοειδή μυ, το σύνδρομο του gemelli-obturator internus (διδύμων-έσω θυροειδή μυών), το σύνδρομο του ισχιακού σωλήνα και το σύνδρομο πόνου στον τροχαντήρα είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τενοντοπάθειες και σημεία παγίδευσης του ισχιακού νεύρου στους γλουτούς. Μέσω εξειδικευμένων κλινικών δοκιμασίων αναζητούνται οι επιβαρυντικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον πόνο του ασθενή σε συνδυασμό με πιθανούς βιοψυχοκοινωνικούς παράγοντες, που ενδεχομένως συμβάλλουν στον πόνο. Ωστόσο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει συχνά ο θεραπευτής κατά την κλινική αξιολόγηση είναι η επικάλυψη των συμπτωμάτων, η οποία μπορεί να καταστήσει δύσκολο και αναξιόπιστο τον ακριβή εντοπισμό της θέσης.
Τα τελευταία 5 χρόνια, χειρουργικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η παγίδευση του ισχιακού νεύρου μπορεί να συμβεί σε διάφορες θέσεις στη πορεία του μέσω του γλουτού, με μόνο μία από αυτές να είναι στην περιοχή του μεγάλου ισχιακού τρήματος/στη περιοχή του απιοειδή μυ (Martin et al 2015, Hernando et al 2015). Το σύνδρομο Gemelli - obturator internus αναφέρεται σε συμπτώματα που σχετίζονται με παγίδευση του ισχιακού νεύρου στο επίπεδο του μυοτενόντιου συμπλέγματος των διδύμων-έσω θυρεοειδή μυών, στην οπίσθια περιοχή της άρθρωσης του ισχίου. Καθώς το νεύρο διέρχεται κάτω από τον απιοειδή μυ και πάνω από το γειτνιάζον σύμπλεγμα των διδύμων και έσω θυρεοειδή μυών, έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση πόνου στη περιοχή που αντανακλά στη πορεία του ισχιακού νεύρου. (Hernando et al 2015). Ο πόνος είναι το αποτέλεσμα του αυξημένου μυϊκού τόνου των καμπτηρών μυών του ισχίου, η οποία αντισταθμίζεται από την αυξημένη δράση των στροφέων μυών του ισχίου. Ανατομικά, το ισχιακό νεύρο σχετίζεται στενά μέσω συνδετικού ιστού με το σύμπλεγμα των διδύμων-έσω θυρεοειδή μυών. Αυτή η σχέση έχει ως αποτέλεσμα μια επαναλαμβανόμενη δυναμική συμπεριφορά του ισχιακού νεύρου κατά τη στροφή του ισχίου, η οποία μπορεί να εξηγήσει τον παθολογικό μηχανισμό του συνδρόμου (Gemelli-obturator complex in the deep gluteal space: an anatomic and dynamic study, Ramon Balius & Antonio Susín & Carles Morros & Montse Pujol1 & Dolores Pérez-Cuenca & Xavier Sala-Blanch).
Καλυπτόμενο στην κορυφή από τον μείζονα γλουτιαίο μυ, το ισχιακό νεύρο ταξιδεύει μεταξύ του ισχιακού κονδύλου και του μείζονος τροχαντήρα του μηριαίου οστού στη πορεία του του για να νευρώσει τα πόδια και τα πέλματα. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ισχιακό νεύρο έχει εκτατικότητα 28 χιλιοστών κατά την κάμψη του ισχίου σε φυσιολογικά πρότυπα κίνησης των αρθρώσεων. Είναι αρκετά εύκαμπτο ώστε να τεντώνεται και να ολισθαίνει κατά τη διάρκεια μέτριας καταπόνησης ή συμπίεσης. Ωστόσο, τραύμα, συμφύσεις ή δραστηριότητες επαναλαμβανόμενης κίνησης μπορούν να προκαλέσουν παγίδευση, φλεγμονή και - αν ο εγκέφαλος αντιληφθεί απειλή - πόνο.
Στόχος της θεραπευτικής προσπάθειας είναι αρχικά η αντιμετώπιση της φλεγμονής/του ενδονευρικού οιδήματος στο ισχιακό νεύρο και στη συνέχεια η χαλάρωση στις ινώδεις ζώνες που εγκλωβίζουν το ισχιακό νεύρο, συνδυαζόμενο με την αποκατάσταση της ευθυγράμμισης του σώματος. Η θεραπεία ολοκληρώνεται με την κινητοποίηση του ισχιακού νεύρου ώστε να επανακτήσει την ελαστικότατά του.
Η φλεγμονή και το ενδονευρικό οίδημα αντιμετωπίζεται με την τεχνική της ιοντοφόρεσης. Ιοντοφόρεσης λέγεται η μέθοδος της ενεργητικής διαδερμικής χορήγησης ενός επιλεγμένου φαρμάκου, συνήθως κορτιζόνης, με την βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Απαραίτητη προϋπόθεση το φάρμακο να είναι υδατό-διαλυτό και να περιλαμβάνει θετικά ή αρνητικά ιόντα. Η ιοντοφόρεσης έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι μια τελείως ανώδυνη μη παρεμβατική τεχνική. Επιπρόσθετα δεν υπάρχει ο κίνδυνος λοίμωξης ή τραυματισμού όπως συμβαίνει με την χρήση βελόνων. Η τοπική συγκέντρωση του φαρμάκου είναι υψηλή, ενώ συνολικά σε ολόκληρο το σώμα ελάχιστη έως ασήμαντη. Ελάχιστη ποσότητα του φαρμάκου εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τις όποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει. Υπάρχει απόλυτος έλεγχος της χορηγούμενης ποσότητας από το φάρμακο, ελέγχοντας την ένταση του ρεύματος και τον χρόνο εφαρμογής. Δεν πρέπει να αγνοούμε ο επιπλέον θεραπευτικό αποτέλεσμα που προσφέρει στην περιοχή εφαρμογής αυτή καθαυτή η δράση του γαλβανικού ρεύματος.
Για την επίτευξη χαλάρωσης στις ινώδεις ζώνες που εγκλωβίζουν το ισχιακό νεύρο και της αποκατάστασης της ευθυγράμμισης του σώματος, οι χειροθεραπευτές διαθέτουν μια ποικιλία τεχνικών. Τεχνικές όπως: η μυοπεριτονικής απελευθέρωση (myofascial release), χειρισμός άντλησης (pumping), τεχνικές απελευθέρωσης trigger points, τεχνική της στεγνής (ξηράς) βελόνας, τεχνική μυϊκής ενέργειας (muscle energy technique), διέγερση των μυϊκών ατράκτων, αρθρική κινητοποίηση, κ.ά., είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Η αποκατάσταση της μειωμένης ελαστικότητα του ισχιακού νεύρου και η ανεπιθύμητη νευρική τάση έπεται της αντιμετώπισης των συνοδών προβλημάτων των γειτονικών μαλακών ιστών και της βελτίωσης στην ευθυγράμμιση του σώματος. Πολλές από τις δοκιμασίες αξιολόγησης της ανεπιθύμητης νευρικής τάσης χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση της. Αυτές οι δοκιμασίες ασκούν τάση πάνω στον νευρικό ιστό. Αν αυτή η τάση επαναλαμβάνεται τακτικά, τα καθιστά λιγότερο ευαίσθητα στην αυξημένη τάση, ενώ διατείνει τον συνδετικό ιστό του νεύρου, μειώνοντας την συμπτωματολογία. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο να μειώνεται η συμπτωματολογία με χειρισμούς που την προκαλούν, εντούτοις αν οι χειρισμοί γίνονται προοδευτικά και συχνά, μέσα στα όρια αντοχής του ασθενή, συχνά βελτιώνουν την συμπτωματολογία.
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.
Τα φορτία και οι δυνάμεις συμπίεσης που δέχεται το σώμα, κατανέμονται ομοιόμορφα χάρη στο δυναμικό σύστημα tensegrity αντιβαρυτικής τάσης. Αυτό το μοντέλο θέλει τη θέση και τη στάση των οστών να εξαρτώνται κυρίως από την ισορροπία μεταξύ των μαλακών ιστών, αποδυναμώνοντας οποιαδήποτε χειρισμό ανάταξης για την επαναφορά της σωστής "ευθυγράμμισης".
Στον γλουτό έχουν αποδοθεί περισσότερα σύνδρομα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος. Αυτό οφείλεται στη βιομηχανική πολυπλοκότητα του ισχιακού νεύρου και στις τεράστιες στρεπτικές δυνάμεις που ασκούνται στη λεκάνη και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.
Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.
Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.
Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 58 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ