Αυχενικό Σύνδρομο
ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ: ΠΟΙΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ;
Ο πόνος στο αυχένα είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας με δυσάρεστες συνέπειες για την καθημερινή προσωπική και επαγγελματική ζωή των ασθενών.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 10% του πληθυσμού πάσχουν από πόνους του αυχένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στον αυχένα έχει περιόδους έξαρσης και περιόδους ύφεσης. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που διαρκούν για περισσότερο από 3 μήνες και έτσι γίνονται χρόνιοι. Το ερώτημα, ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τον ασθενή, παραμένει υπό έρευνα. Υπάρχουν μόνο λίγα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα για το ποια θεραπευτική αγωγή προσφέρει την καλύτερη ανακούφιση στον ασθενή με πόνο στον αυχένα. Πρόσφατα, γιατροί από τον Καναδά, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα θεραπευτικών δοκιμών που διεξήγαγαν σε 151 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι έπασχαν από χρόνιο πόνο στον αυχένα, ήπιας μορφής. Με τυχαιοποιημένο τρόπο χώρισαν τους ασθενείς σε 4 ομάδες, για να υποβληθούν σε 4 διαφορετικές μορφές θεραπείας, για διάρκεια 12 εβδομάδων. Οι μορφές θεραπείες που εφαρμόστηκαν ήταν:
- Η πρώτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου και έλαβε θεραπεία placebo (εικονική θεραπεία) που αποτελείτο από ζεστά - κρύα επιθέματα και μάλαξη.
- Στη δεύτερη ομάδα δόθηκε ένα ειδικό μαξιλάρι που στήριζε τον αυχένα μαζί με την αγωγή placebo.
- Η τρίτη ομάδα έκανε ασκήσεις του αυχένα και ταυτόχρονα λάμβανε την αγωγή placebo. Οι ασκήσεις του αυχένα διαρκούσαν από 5 έως 10 λεπτά και αφορούσαν κυρίως ισομετρικές κινήσεις του κεφαλιού, του αυχένα και των ώμων. Αρχικά οι ασθενείς έκαναν τις ασκήσεις κάτω από την επίβλεψη του φυσιοθεραπευτή και ακολούθως, συνέχιζαν μόνοι τους, στο σπίτι.
- Η τέταρτη ομάδα έλαβε και τις 3 θεραπείες, δηλαδή έκανε τις ασκήσεις, χρησιμοποιούσε το ειδικό μαξιλάρι με στήριξη του αυχένα και την αγωγή placebo.
Οι συμμετέχοντες ελάμβαναν θεραπείας από φυσιοθεραπευτές για περίοδο 6 εβδομάδων. Η κατάσταση τους αξιολογείτο από ανεξάρτητους εκτιμητές στην αρχή της έρευνας και μετά στις 3, 6, 12, 24 εβδομάδες και 12 μήνες. Η αξιολόγηση στις 12 εβδομάδες θεωρήθηκε ως η καθοριστική για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας βασίστηκε σε ειδικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του πόνου του αυχένα.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη 12η εβδομάδα, η ομάδα που λάμβανε και τις 3 μεθόδους (placebo, ασκήσεις και μαξιλάρι στήριξης), ανέφερε σημαντική βελτίωση στον πόνο. Οι άλλες 3 ομάδες δεν ανέφεραν οποιαδήποτε βελτίωση. Τα συμπεράσματα των Καναδών γιατρών ήταν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν όταν οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν μαξιλάρι με στήριξη του αυχένα με ταυτόχρονη διενέργεια ασκήσεων του αυχένα οι οποίες τους είχαν διδαχθεί από τους φυσιοθεραπευτές. Ούτε το μαξιλάρι από μόνο του, ούτε οι ασκήσεις από μόνες τους, είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με ήπιο χρόνιο πόνο του αυχένα, θα μπορούσαν να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα ανακούφισης από την πάθηση τους εάν με τη συμβουλή και παρακολούθηση από το γιατρό τους, τύχουν εκπαίδευσης από φυσιοθεραπευτή για τη διενέργεια ασκήσεων του αυχένα και την ορθή χρήση μαξιλαριών με στήριξη του αυχένα. Στις περιπτώσεις ασθενών με σοβαρής μορφής πόνους στον αυχένα, πιθανόν η κατάσταση να είναι διαφορετική και σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν θεραπείες που τους συστήνει ο γιατρός σε συνεργασία με φυσικοθεραπευτή, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση της πάθησης τους.
Πηγές
- Effect of Therapeutic Exercise and Sleeping Neck Support on Patients with Chronic Neck Pain: A Randomized Clinical Trial, The Journal of Rheumatology 2007;34:151–158, Ιανουάριος 2007.
- American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.