"ΠΙΑΣΙΜΟ" ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Σύνηθες σύμπτωμα που οι ενοχλήσεις του εκτείνονται από την ακαμψία, ως την πλήρη ακινησία και τον αφόρητο πόνο.

Το «πιάσιμο» στον αυχένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που οδηγεί τους πάσχοντες να αναζητήσουν βοήθεια. Βέβαια πρόκειται για άτυπο όρο ομπρέλα, καθώς τα συμπτώματα κυμαίνονται από γενική δυσκαμψία του αυχένα έως πλήρη ακινησία με αφόρητο πόνο.

sore throaΟ θεραπευτής για να είναι σε θέση να βοηθήσει τον ασθενή του είναι σημαντικό να αντιληφθεί τον μηχανισμό πίσω από τα συμπτώματα του. Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ένα εμπεριστατωμένο ιστορικό δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την αιτία του προβλήματος, αλλά όχι πάντοτε. Ένα απλοποιημένο σύστημα ελέγχου, μέσω του οποίου μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να αξιολογήσουμε ολόκληρο το σώμα, στην αναζήτηση της βασικής αιτίας είναι το ART. Το ακρώνυμο ART προέρχεται από τις λέξεις: Asymmetry – Restriction of motion – Tissue texture abnormalities (Ασυμμετρία – Περιορισμός της κίνησης – Ανωμαλία στην υφή του ιστού). Οι εκπαιδευμένοι θεραπευτές μέσω εξειδικευμένων δοκιμασιών, εμπλέκουν το νευρικό σύστημα του ασθενή χρησιμοποιώντας ενεργητικές και παθητικές κινήσεις, προκειμένου να εντοπίσουν  περιορισμούς στο εύρος κίνησης των αρθρώσεων και πρόκλησης εντοπισμένου ή προβαλλόμενου πόνου. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν γενικευμένη δυσκαμψία στον αυχένα, άλλοι βιώνουν πόνο που ακτινοβολεί περιορίζοντας τη δυνατότητα στροφής στο κεφάλι σε μια ή περισσότερες κατευθύνσεις.

Πολλοί ασθενείς με χρόνιο πόνο στον αυχένα προσέρχονται για θεραπεία με διάγνωση οστεοαρθρίτιδας και εκφυλισμένου μεσοσπονδύλιου δίσκου, όντας πεπεισμένοι ότι αυτές οι δομικές ανωμαλίες ευθύνονται για τον πόνο που βιώνουν. Αυτή η ψυχική σύνδεση συχνά προκαλεί περιττή ανησυχία και άγχος. Παρόλο, που αυτοί οι ιατρικοί όροι ακούγονται τρομακτικοί, στη πραγματικότητα αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης της σπονδυλικής στήλης, και ανάλογα με την αίσθηση κινδύνου που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος από αυτές, μπορούν ή δεν μπορούν να είναι πραγματικές γεννήτριες πόνου.

neck pain osteopathy treatmentΟ θεραπευτής εργαζόμενος με αυτούς τους ασθενείς είναι προτιμότερο να μην δραματοποιεί την κατάσταση, να αποφεύγει τη καταστροφολογία ή το να ρίχνει την ευθύνη του πόνου στην παθολογία. Πρέπει να αποφεύγει λέξεις ή εικόνες που προκαλούν φόβο με επακόλουθο το φαινόμενο nocebo, δηλαδή το φαινόμενο όπου οι αρνητικές πεποιθήσεις και προσδοκίες επηρεάζουν μια κατάσταση με αρνητικό τρόπο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι θεραπευτές δεν πρέπει να είναι γνώστες της ιατρικής ορολογίας. Είναι σαφές ότι όσο πιο ενημερωμένος είναι ο θεραπευτής, τόσο πιο ασφαλής είναι ο ασθενής. Χωρίς κατανόηση της ορολογίας, είναι δύσκολο για τον θεραπευτή να αντιληφθεί πως το πιάσιμο στον αυχένα λόγω εκφυλιστικών αλλοιώσεων στη σπονδυλική στήλη μπορεί να εξελιχθεί από τον προστατευτικό μυϊκό σπασμό στην πρόκληση πόνου και ακόμη πιο δύσκολο να μάθει ανατάσσει το πιάσιμο στα αρχικά του στάδια.

Ας δούμε επιγραμματικά με ένα απλό παράδειγμα πως ένα απλό πιάσιμο στον αυχένα μπορεί να εξελιχθεί από σπασμό σε εκφυλισμό και σε καθολικό πόνο.

Στάδιο 1: Μηχανική συμπίεση

Ο ασθενής αρχίζει να παρατηρεί δυσκαμψία στον αυχένα και απώλεια εύρους κίνησης, αλλά όχι πόνο. Καθώς οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι και οι αυχενικοί μύες χάνουν την ικανότητα τους να εκτελούν κανονικές ομαλές κινήσεις ολίσθησης, ενεργοποιούνται εξειδικευμένοι αισθητικοί υποδοχείς που ονομάζονται μηχανοϋποδοχείς. Η δουλεία τους είναι να θέτουν σε συναγερμό τον νωτιαίο μυελό για πιθανή μηχανική δυσλειτουργία. Ο νωτιαίος μυελός αντιδρά επιστρατεύοντας αντανακλαστικά αποκατάστασης της ισορροπίας διατηρώντας το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη σε κάθετη ευθυγράμμιση.

Στάδιο 2: Χρόνια φλεγμονή

Τα συμπτώματα του ασθενή κλιμακώνονται καθώς η παρατεταμένη δυσκαμψία αυξάνει τη συμπίεση των αρθρώσεων, τη συμπίεση του μεσοσπονδυλίου δίσκου, την αποδόμηση του αρθρικού χόνδρου ενώ ενδεχομένως προστίθεται εμπλοκή νευρικής ρίζας. Αν και η φλεγμονή είναι ένα ζωτικό μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης των τραυματισμών, η παρατεταμένη έκθεση ερεθίζει τους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς και ευαισθητοποιεί τους χημικούς υποδοχείς που ονομάζονται χημειοϋποδοχείς. Οι ευαισθητοποιημένοι χημειοϋποδοχείς και μηχανοϋποδοχείς βομβαρδίζουν τον εγκέφαλο με ερεθίσματα για αυξημένη χημική και μηχανική επιβάρυνση.

Στάδιο 3: Συναγερμός στον εγκέφαλο για πιθανή βλάβη ιστού

Τα συνδυασμένα μηχανοδεκτικά και χημιοδεκτικά ερεθίσματα γίνονται υπερβολικά για να τα χειριστεί ο νωτιαίος μυελός. Ενεργοποιούνται εξειδικευμένοι υποδοχείς σηματοδότησης κινδύνου οι αλγοϋποδοχείς –(nociceptors) με σκοπό τη ταχεία πληροφόρηση του εγκεφάλου για πιθανή βλάβη ιστού. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει γρήγορα τις πληροφορίες βασιζόμενος σε παράγοντες όπως προηγούμενες εμπειρίες του ατόμου, προσδοκίες και διάθεση, ώστε να επιλέξει αν προς το παρόν θα αγνοήσει την κατάσταση ή θα ενεργοποιήσει τον προστατευτικό μυϊκό σπασμό ή θα προκαλέσει πόνο ακινητοποιώντας και προστατεύοντας τη περιοχή από μεγαλύτερο τραυματισμό.

woman being treated for neck painΘεραπεία

Αν το άτομο συνεχίσει να επιβαρύνει τον αυχένα του, τότε προκαλείται υπερευαισθητοποίηση της περιοχή στον πόνο, ακολουθούμενη από μια σειρά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένου του συμπαθητικού σπασμού στους γειτονικούς ιστούς. Οι εκπαιδευμένοι στη Χειροθεραπεία (Manual Therapy) θεραπευτές εφαρμόζουν εξειδικευμένους χειρισμούς αρχικά για τη μείωση της υπερευαισθησίας και στη συνέχεια κινητοποίησης των αρθρώσεων, κινητοποίηση νευρικού ιστού κ.α. με ασφαλή και ήπιο τρόπο ώστε να «πείσουν» τον εγκέφαλο ότι δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος, με στόχο την χαλάρωση του προστατευτικού μυϊκού σπασμού της περιοχής μέσω του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, τη βελτίωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και την ανακούφιση από τον πόνο.   

Πηγή

https://erikdalton.com/blog/crick-neck-pathology-pain/

  

Τελευταία άρθρα

  • ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ | ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

    ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ | ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

    Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.

  • ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

    ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

    Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.

  • MUSCLE ENERGY TECHNIQUE (MET)

    MUSCLE ENERGY TECHNIQUE (MET)

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

    Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.

  • "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ" ΤΟΝ ΠΟΝΟ

    "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ" ΤΟΝ ΠΟΝΟ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Manual Therapy

    Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.

  • ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ | Ήπιοι Χειρισμοί βάρους 5gr

    ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ | Ήπιοι Χειρισμοί βάρους 5gr

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Γνωρίστε την Κρανιοϊερή θεραπεία

    Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.

  • ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ - "Game Changer" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;

    ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ - "Game Changer" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ;

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

    Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.

  • ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

    ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Γνωρίστε την Κρανιοϊερή θεραπεία

    Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.

  • ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

    ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ, ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Οσφυαλγία

    Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.

  • ΕΥΡΗΜΑΤΑ MRI ΩΜΟΥ ΣΕ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ ΒΡΑΧΟΥ (ΕΡΕΥΝΑ)

    ΕΥΡΗΜΑΤΑ MRI ΩΜΟΥ ΣΕ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΕΣ ΒΡΑΧΟΥ (ΕΡΕΥΝΑ)

    | Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc | Ανω άκρα

    Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.

  • Ατλαντο-ινιακή ένωση: μια αμφίδρομη σχέση

    Ατλαντο-ινιακή ένωση: μια αμφίδρομη σχέση

    | Super User | Νέα-Εκδηλώσεις
    Εργαστηρίο

    Ατλαντο-ινιακή ένωση:
    μια αμφίδρομη σχέση

  • ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3-5/116 34/ΑΘΗΝΑ
  • 210 7220562
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 guests και κανένα μέλος

© Physio.gr All rights reserved.
by Avatar.gr.