Skip to main content

"Χωρίς πόνο δεν υπάρχει όφελος": Να Το Πιστέψουμε;

Ο πόνος είναι ο κίνδυνος που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος. Όταν το θεραπευτικό πρόγραμμα προκαλεί πόνο, το σώμα μας προσπαθεί να μας προειδοποιήσει και να μας πει: "σταμάτα κινδυνεύω από νέο τραυματισμό".

Η φράση "No Pain, No Gain" δηλαδή " Χωρίς πόνο δεν υπάρχει όφελος", ήταν δημοφιλής στην δεκαετία του 1980, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι χωρίς σκληρή και επίπονη προσπάθεια δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Ο μύθος αυτός έχει διαψευστεί πολλές φορές από την ιατρική κοινότητα, φυσικοθεραπευτές και ερευνητές. Εντούτοις υπάρχουν εκείνοι που το πιστεύουν ακόμη και σήμερα. no-pain-no-gainΣτο άρθρο τους με θέμα "Good and Bad Pain for Athletes" οι Drs Edward G Mc Farland and Andrew Gasgarea of the Department of Orthopedic Surgery at Johns Hopkins επισημαίνουν: "οι μύες, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι, ο χόνδρος και τα οστά του σώματος είναι ζωντανοί οργανισμοί που αντιδρούν στην ένταση των ασκήσεων αργά. Αν επιβαρυνθούν πολύ γρήγορα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και αποτυγχάνουν. Η αποτυχία τους είναι αποτέλεσμα μεγάλης επιβάρυνσης σε μικρό χρονικό διάστημα ή από παρατεταμένη επιβάρυνση. Όταν όμως συμβεί αυτό κάθε μια από αυτές τις δομές αντιδρά διαφορετικά προκαλώντας αυτό που χαρακτηρίζεται ως κακός πόνος". Αν προκαλείται πόνος κατά τη διάρκεια ασκήσεων αποκατάστασης, σημαίνει επιπλέον τραυματισμό στους ιστούς. Πολλοί πιστεύουν πως οι ασκήσεις αποκατάστασης χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για να επιτύχουν μυϊκή ενδυνάμωση. Στη πραγματικότητα κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα: ελαχιστοποιούν τον ουλώδη ιστό κατά τη διαδικασία επούλωσης, αποκαθιστούν ή διατηρούν την ελαστικότητα και ξαναχτίζουν την μυϊκή δύναμη. Η αποκατάσταση πλήρους εύρους κίνησης στις αρθρώσεις εξυπηρετεί φυσικά την ελαστικότητα, αλλά αποτρέπει τον σχηματισμό περιοριστικού ουλώδους ιστού.

imagesΌταν προκληθεί τραυματισμός πολλές δομές επηρεάζονται. Για παράδειγμα, σε διάστρεμμα ποδοκνημικής ο βασικός τραυματισμός αφορά έναν ή περισσοτέρους συνδέσμους της περιοχής. Όμως συνοδεύεται από οίδημα, άρα και αρθρική επιβάρυνση. Επίσης μπορεί να προκληθεί επώδυνη ίνωση στον θύλακα με δραματική επιβάρυνση στην ελαστικότητα. Πιθανά ο ασθενής δεν θα μπορεί να περπατήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα μυϊκή αδυναμία, διαταραχή της ιδιοδεκτικότητας, κ.α. Απαιτείται λοιπόν ένας συνδυασμός δια χειρών θεραπείας για να αποκατασταθεί η κίνηση, για τον περιορισμό του ουλώδους ιστού και αύξησης της αιματικής κυκλοφορίας στη περιοχή, παράλληλα με πρόγραμμα ασκήσεων αποκατάστασης για μυϊκή ενδυνάμωση και ελαστικότητα. Αν στο παραπάνω παράδειγμα ακολουθήσουμε το αξίωμα "χωρίς πόνο δεν υπάρχει όφελος", δηλαδή αν ο ασθενής ακολουθήσει ένα σκληρό πρόγραμμα ασκήσεων ενώ δεν είναι ακόμη έτοιμος για κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα είναι να τραυματίσει εκ νέου τις ήδη τραυματισμένες δομές. Ο πόνος είναι ο κίνδυνος που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος. Όταν το πρόγραμμα των ασκήσεων προκαλεί πόνο, το σώμα μας προσπαθεί να μας προειδοποιήσει και να μας πει: "σταμάτα κινδυνεύω από νέο τραυματισμό".

 

Gain1

"Το σώμα μας επικοινωνεί μαζί μας ξεκάθαρα και συγκεκριμένα, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να το ακούσουμε".

Πηγή

  • No pain, no gains, M. Zhuo 2001, The Scientific World Journal

Τελευταία άρθρα

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική. 

Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!

ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πληροφορίες για τον Εγκέφαλο

Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.