Manual Therapy
ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΡΟΥ - ΜΗΡΙΑΙΟ ΝΕΥΡΟ
Πόνος ή αισθητικές διαταραχές στην πρόσθια, άνω επιφάνεια του μηρού στο πόδι, ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού ή παρατεταμένης πίεσης στο Μηριαίο Νεύρο.
Το Μηριαίο Νεύρο είναι μια από τι μεγαλύτερες νευρικές δομές στο πόδι. Οι κλάδοι του παρέχουν την αισθητικότητα στη περιοχή του άνω μηρού και ελέγχουν τον τετρακέφαλο μυ, υπεύθυνο για την έκταση του γόνατος. Η πρόσκρουση του Μηριαίου Ν. μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως: μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνο στον μηρό και μερικές φορές στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις εξαιτίας της μυϊκής αδυναμίας λυγίζει το γόνατο από το βάρος του σώματος. Πρώτο μέλημα στην θεραπευτική προσέγγιση είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Αν η αιτία είναι η συμπίεση το νεύρου, ο θεραπευτικός στόχος είναι η αποσυμπίεση. Χειροθεραπεία (Manual Therapy) που θα συνδυάζει κινητοποίηση των μαλακών μορίων -με επικέντρωση σε μυοσκελετικές δομές που έχουν παγιδέψει το νεύρο- και τεχνικές νευρικής κινητοποίησης, μπορεί να δώσει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Παρόλο, που είναι πτωχή η βιβλιογραφία για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών αυτών, εντούτοις, μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους αυξάνοντας το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, μειώνοντας τον πόνο, το οίδημα, αυξάνοντας την ελαστικότητα και βελτιώνοντας την μυϊκή λειτουργία. Επιπρόσθετα, διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης, αερόβια προπόνηση και γνωστική-συμπεριφορική εκπαίδευση έχουν αποδειχθεί πολύτιμα εργαλεία για τη θεραπεία της παγίδευσης του μηριαίου νεύρου στη περιοχή του ισχίου. Προοδευτική διάταση, είτε από τον θεραπευτή, είτε από τον ίδιο τον ασθενή, φαίνεται να είναι χρήσιμη για την αποσυμπίεση του μηριαίου νεύρου λόγω παθολογίας στη σπονδυλική στήλη στο επίπεδο του δεύτερου οσφυϊκού σπονδύλου έως του τέταρτου (Ο2-Ο4). Βέβαια, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι επιθετικές/απότομες διατάσεις μπορούν να ερεθίσουν το νεύρο και να προκαλέσουν υποτροπή οπότε χρειάζεται προσοχή. Στοχευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι χρήσιμες για να διευκολύνουν τη μεταφορά φορτίων μεταξύ της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης, του ισχίου και του κάτω άκρου, όταν έχουν διαπιστωθεί μεταβολές ή ελλείματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Η αερόβια προπόνηση μπορεί να είναι χρήσιμη λόγω της γενικής θετικής επίδρασης που έχει στη συνολική διαχείριση του πόνου και η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αποκτήσει μια αίσθηση ελέγχου του πόνου με την κατανόηση του μηχανισμού πρόκλησης του πόνου και των στρατηγικών αντιμετώπισης.
ΠΗΓΗ
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.