Skip to main content
Hits: 1032
12 Μαΐου 2006
Κατηγορία
Πολυτραυματίες - Μ.Ε.Θ.
# Topics
Follow Us
Social sharing

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

Συνάδελφοι (αλλά και όσοι έχετε άποψη και κυρίως δυνατότητα λήψης αποφάσεων στο συγκεκριμένο εγχώριο πρόβλημα...), στην Φραγκφούρτη φορείς πολυταυματιών κυρίως από χώρες που θα εκπροσωπηθούν στο Παγκόσμιο κύπελλο όσο και ιδιώτες (κυρίως παραπληγικοί) οργάνωσαν συνάντηση με αυτοσκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών από τις -κατά χώρα- συνθήκες στους τομείς νοσηλεία, αποκατάσταση, κοινωνική επανένταξη των πολυτραυματιών!

 ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΑΜΗ - ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ (2-6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006)

Συνάδελφοι (αλλά και όσοι έχετε άποψη και κυρίως δυνατότητα λήψης αποφάσεων στο συγκεκριμένο εγχώριο πρόβλημα...), στην Φραγκφούρτη φορείς πολυταυματιών κυρίως από χώρες που θα εκπροσωπηθούν στο Παγκόσμιο κύπελλο όσο και ιδιώτες (κυρίως παραπληγικοί) οργάνωσαν συνάντηση με αυτοσκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών από τις -κατά χώρα- συνθήκες στους τομείς νοσηλεία, αποκατάσταση, κοινωνική επανένταξη των πολυτραυματιών!

Προσοχή: "Πο-λυτ-ραυ-μα-τί-ες" αποκαλούνται διεθνώς. Αυτή η αποκρουστική διατύπωση περί "ειδικών αναγκών" που λέγεται ακόμη στην χώρα μας και υπάρχει ως και στον τίτλο των φορέων (οργανώσεων, ομοσπονδιών), αποκηρρύσσεται γιατί όπως συμφωνήσαμε "special needs" δεν υπάρχουν..."!

Η ανάγκη αξιοπρεπούς τρόπου ζωής στο αναπηρικό αμαξίδιο ή κάθε άλλης κατηγορίας συνανθρώπου (τυφλοί κ.λ.π), είναι ο ορισμός της γενικής ανάγκης, εχθρικέ κοινωνικέ περίγυρε της πατρίδας μου...

Την ιδέα της συνάντησης όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο υλοποίησης ενεργειών (συνέντευξη Τύπου ή, ανάρτηση πανό σε γήπεδα ή, άλλους κοινόχρηστους χώρους των Γερμανικών πόλεων...) στην διάρκεια της διοργάνωσης, είχαν φορείς πολυτραυματιών από την Λατινική Αμερική!

Δέχθηκα τιμητική πρόσκληση με αφορμή τις δυο συνεντεύξεις Τύπου που έχω δώσει για τις σχετικές νεοελληνικές ελλείψεις, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου ανταποκρίθηκε και βρέθηκα εκεί (2-6 Απριλίου) δίπλα σε παραπληγικούς από το Μεξικό, το Εκουαδόρ, την Παραγουάη, την Ουκρανία, την Αγκόλα, το Τόγκο, την Τυνησία, την Γκάνα, την Σλοβενία. Μεταξύ άλλων, έμαθα λοιπόν:

Η Τυνησία αυτοπροσδιορίζεται "τουριστική χώρα" (κι εκείνη...) μέσω χρήσης τεχνητών μέσων πρόσβασης (ράμπες κάθε είδους, ανυψωτικοί μηχανισμοί για τα αμαξίδια) και τείνει να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ της!
Ακούς Ελλάδα με τα απροσπέλαστα πεζοδρόμια, χώρους διασκέδασης, μέσα μεταφοράς, τους δικούς σου αρχαιολογικούς χώρους, όλα ανεπαρκή για την εξυπηρέτηση των πολυτραυματιών όπως και κάθε άλλος χώρος συνύπαρξης πολιτών;

Η πρόσβαση στην Ακρόπολη (ακόμα κι εκεί...) ήταν αδύνατη ως το 2004 κι εξασφαλίστηκε, όχι για κάθε μνημείο του ιερού βράχου, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων...

Ακόμη, στο Τόγκο(!) τιμωρούνται τα λίγα γυμναστήρια ή οι γυμναστές που αυτοπροβάλλονται σαν "Κέντρα Αποκατάστασης" ή γνώστες των υπηρεσιών της, ενώ προσφέρουν μόνο σωματική άσκηση!
Κι εδώ γυμναστήρια έχουν αναρτήσει χωρίς έλεγχο και επιπτώσεις τις λέξεις "Κέντρο Αποκατάστασης" στη πρόσοψή τους, ενώ το πρόβλημα ανυπαρξίας παροχής των πολυδιάστατων υπηρεσιών τους, είναι συνολικό...

Το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στους Άγιους Αναργύρους, το μόνο προσβάσιμο απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς τον δικό του νευροχειρουργό (!) και με άλλες ζωτικές ελλείψεις, φυτοζωεί!
 

Πρόκειται για ενδεικτικά συμπεράσματα μου, όχι για το σύνολο τους, που εκθέτει την σχετική εγχώρια έλλειψη. Ως γνωστόν, το πρόβλημα είναι θεμελιώδες (επιχείρημα είναι οι αναπηρίες που κληρονομούν τα αναρίθμητα θύματα της κορυφαίας μάστιγας, των τροχαίων...) και αφορά πολλές κατηγορίες πληθυσμού!
 

Το κόστος κατασκευής ή, αγοράς ραμπών δεν είναι υπέρογκο ενώ οι νέες ιατρικές προοπτικές (βλαστοκύτταρα και όχι μόνο...) για τις ρήξεις νωτιαίου μυελού, απαιτούν ως εύλογη προϋπόθεση της πετυχημένης εφαρμογή τους την καλή ψυχοσωματική κατάσταση του πολυτραυματία! Στην Ελλάδα, αυτή επιτυγχάνεται μόνο μέσω του ηρωισμού λόγω του αφιλόξενου-εχθρικού περίγυρου...

Σπύρος Τσάμης

Τελευταία άρθρα

ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ή ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Το γήρας είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, με σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, την ψυχολογία και την κοινωνική ζωή.

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.