Skip to main content

ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Ιδιοπαθής σκολίωση θεωρείτε αγνώστου αιτιολογίας. Η Κρανιοϊερή Θεραπεία (Upledger) επιχειρεί να διαλευκαίνει το μυστήριο αποδίδοντας την αιτία μέσα στο Κρανιοϊερό και Περιτονιακό σύστημα του σώματος. Η προσαρμογή αυτών των συστημάτων σε πρότυπα τάσης, μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα στη δημιουργία και την διατήρηση της σκολίωσης. 

Το Κρανιοϊερό σύστημα περιβάλλει, προστατεύει, θρέφει και καθαρίζει από τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού τον Εγκέφαλο και τον Νωτιαίο σωλήνα, προσφέροντας τους ένα ασφαλή περιβάλλον για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Το σπονδυλικό τμήμα του συστήματος έχει τη μορφή σωλήνα μέσα στο σπονδυλικό κανάλι που περικλείει τον Νωτιαίο Μυελό και τις σπονδυλικές νευρικές ρίζες, ονομάζεται "σκληρός σωλήνας" - dural tube.

«σκληρός σωλήνας» (dural tube)

Το σύστημα των μεμβρανών που σχηματίζει τον σπονδυλικό -σκληρό σωλήνα (dural tube) είναι συνέχεια εκείνου που βρίσκεται μέσα στο κρανίο. Η εξωτερική μεμβράνη είναι η σκληρή μήνιγγα. Μέσα στο κρανίο συνδέεται άμεσα με το οστά του κρανίου και αναδιπλώνεται προς τα μέσα για να σχηματίσει ενδοκράνια διαμερίσματα.

Αντίθετα στο σπονδυλικό κανάλι, συνδέεται με τα σπονδυλικά οστά σε συγκεκριμένα σημεία.

Για αυτόν τον λόγγο πρότυπα τάσης που αναπτύσσονται στον σπονδυλικό σωλήνα, όπως προκύπτουν από μειωμένη λειτουργικότητα, συμπίεση, περιορισμό στην πλάγια κάμψη, στην στροφή και την διάταση, μπορούν να μεταφερθούν μέσα στην σπονδυλική στήλη, την περιτονία που την περιβάλει και τους ιστούς, οδηγώντας όλες τις κατασκευές να αναδιοργανωθούν σε μη φυσιολογικά πρότυπα. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να οδηγήσει σε συνηθισμένες παθολογικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όπως φλεγμονή νευρικών ριζών, περιορισμός της λειτουργικότητας στην βάση του κρανίου, σπονδυλική στένωση, συμπίεση των αρθρικών επιφανειών (facet), κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, κοκκυγικός πόνος, οστεόφυτα και φυσικά σκολίωση. Η διαστροφή του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να αποτελεί την βασική αιτία της σκολίωσης. Όταν αυτή είναι η αιτία, η κινητοποίηση του σωλήνα, καθώς και της σπονδυλικής στήλης, της περιτονίας και των περιβαλλόντων ιστών, είναι καθοριστική ώστε να βοηθηθεί το σώμα να αυτοδιορθωθεί. Εντούτοις, η βασική αιτία μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε αλλού στο σώμα. Όπως τάση στις ενδοκράνιες μεμβράνες, ουλώδης ιστός, μυϊκή ανισορροπία στον κορμό, μπορούν να οδηγήσουν την σπονδυλική στήλη σε πλάγια κλίση και στροφή.

Είναι σημαντικό να μορφοποιήσουμε τον ουλώδη ιστό, να αποκαταστήσουμε την ισορροπία ή οποιαδήποτε άλλη βασική αιτία, που λειτουργεί σαν άγκυρα, διατηρώντας τη σκολίωση στη θέση της. Είναι ζωτικό να κινητοποιήσουμε τον σωλήνα αμέσως μετά την κινητοποίηση των μαλακών ιστών και των οστών. Αν δεν αποκατασταθούν τα φυσιολογικά κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης, και διατηρηθεί η σκολίωση, τότε η αυξημένη τάση παραμένει μέσα βαθειά στο σώμα, σαν ένα ισχυρό καλούπι, σφυρηλατώντας ενεργητικά τα μη φυσιολογικά κυρτώματα.

Η Κρανιοϊερή Θεραπεία ήπια διευθετεί τα διαφοροποιημένα πρότυπα μορφοποίησης των ιστών μέσα και γύρω από τη σπονδυλική στήλη, τον λιπώδη ιστό και το σπονσυλικό σωλήνα, μέσω τεχνικών όπως κινητοποίηση της περιτονίας, ήπια έλξη και ενισχύοντας την λειτουργικότητα των ιστών του σώματος, ώστε να ανταποκριθούν στην ρυθμική κινητικότητα του Κρανιοϊερού συστήματος. Ο θεραπευτής μέσω της ρυθμικής κίνησης του κρανιοϊερού συστήματος εντοπίζει περιοχές του σώματος με περιορισμένη κινητικότητα. Αυτή τη ρυθμική κίνηση την χρησιμοποιεί ακόμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σαν εργαλείο εκτίμησης των δυναμικών αλλαγών, που συντελούνε στην απελευθέρωση των ιστών, και τον συγχρονισμό τους με το κρανιοϊερό σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό η σκολίωση και πολλές άλλες καταστάσεις σχετικές με τη σπονδυλική στήλη μπορούν ικανοποιητικά να εκτιμηθούν και αποτελεσματικά να διευθετηθούν. Βέβαια όλα τα προηγούμενα αποτελούν εκτιμήσεις που έχουν τη βάση τους στη κλινική εμπειρία και θα πρέπει να στηριχθούν σε επιστημονικές μελέτες. 

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.