Σκολίωση
ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: Η "ΑΓΚΙΣΤΡΩΜΕΝΗ" ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
Η Χειροθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του πόνου σε ενήλικες με σκολίωση.
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Bodywork and Movement Therapies. Στο άρθρο αυτό περιγράφονται συνηθισμένες περιπτώσεις μυοπεριτονιακής ασυμμετρίας που αφορούν τρείς περιπτώσεις ενηλίκων με ιδιοπαθή σκολίωση, όπου παρατηρούνται σημαντικά σκολιωτικά κυρτώματα, τα οποία δεν είχαν ωστόσο αντιμετωπισθεί χειρουργικά, ενώ εμφάνιζαν χρόνιο πόνο (Lucy Whyte Ferguson, D.C., El Prado/Taos, NM, USA, University of New Mexico School of Medicine: Pain Center, Albuquerque, NM, USA, Project ECHO Chronic Pain and Headache Management, Albuquerque, NM, USA). Παρότι κατά την κλινική αξιολόγηση δεν εντοπιζόντουσαν στους παρασπονδυλικούς μύες μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points – TrPs), διαπιστώθηκε ότι εκείνοι οι μύες που ήταν εμφανώς υπεύθυνοι για την εμφάνιση του πόνου στη θωρακική/οσφυϊκή περιοχή δεν ευρίσκοντο πλησίον τής σπονδυλικής στήλης, αλλά σε κάποια απόσταση από αυτήν. Επιπλέον οι περιτονιακές ασυμμετρίες που παρατηρήθηκαν σε αυτούς τους μύες «αγκίστρωναν» τη σπονδυλική στήλη με τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοούνται τα πλάγια κυρτώματά της. Μέσα από την κλινική αξιολόγηση διαπιστώθηκε, επίσης, ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ασθενείς εμφάνιζαν σημαντική χαλαρότητα στους συνδέσμους, γεγονός που συνεισέφερε στην δημιουργία των σκολιωτικών κυρτωμάτων. Η θεραπεία επικεντρώθηκε: 1) στην απελευθέρωση των TrPs που ήταν υπεύθυνα γα τον πόνο, 2) στην απελευθέρωση των περιορισμών της εμπλεκόμενης περιτονίας, και 3) στην αποκατάσταση της δυσλειτουργίας των εμπλεκομένων αρθρώσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης ήταν σημαντική ανακούφιση του μακροχρόνιου πόνου. Ως εκ τούτου, τεκμηριώνεται η διαγνωστική υπόθεση ότι οι μυοπεριτονίακες ασυμμετρίες μαζί με τους λειτουργικούς περιορισμούς είναι, σε ένα βαθμό, υπεύθυνες για τον πόνο σε ενήλικες με σημαντικά σκολιωτικά κυρτώματα. Η θεραπευτική προσέγγιση βασιζόμενη στην απελευθέρωση των TrPs και στην αποκατάσταση των περιορισμών στη περιτονία, παράλληλα με την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας στις εμπλεκόμενες αρθρώσεις φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του χρόνιου, αλλά και του οξύ πόνου σε ενήλικες με σκολίωση που δεν έχει αντιμετωπισθεί χειρουργικά.
Σημείωση
Οι διαπιστώσεις της μελέτης αυτής ενισχύουν εν μέρει την υπόθεση που έχει διατυπωθεί από τον Dr John Upledger σχετικά με την αιτιολογία τής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης. Η Ιδιοπαθής Σκολίωση θεωρείται αγνώστου αιτιολογίας. Ο Dr Upledger αποδίδει την αιτία εμφάνισής της σε περιορισμούς μέσα στο Κρανιοϊερό και περιτονιακό σύστημα του σώματος. Η προσαρμογή αυτών των συστημάτων σε πρότυπα τάσης μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα στη δημιουργία και τη διατήρηση της σκολίωσης.
Πηγή
- Adult idiopathic scoliosis: the tethered spine, Lucy Whyte Ferguson, J Bodyw Mov Ther, 2014 Jan;18(1):99-111, doi: 10.1016/j.jbmt.2013.05.002. Epub 2013 Jun 14.
- https://www.coloniaschiropractic.com/dr-lucy-whyte-ferguson
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.