Skip to main content

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΑΓΚΩΝΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπείας σε τενοντοπάθεια του αγκώνα (tennis elbow), μετά από διάστημα 52 εβδομάδων, σε σύγκριση με την έγχυση κορτικοστεροειδών ή της τακτικής 'περιμένουμε και βλέπουμε'. 

tenniselbow

Κινητοποίηση με κίνηση και ασκήσεις, έγχυση κορτικοστεροειδών, ή περιμένουμε και βλέπουμε για τον πόνο στον αγκώνα (tennis elbow) - τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη

ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπείας σε τενοντοπάθεια του αγκώνα (tennis elbow), μετά από διάστημα 52 εβδομάδων, σε σύγκριση με την έγχυση κορτικοστεροειδών ή της τακτικής 'περιμένουμε και βλέπουμε'.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

F1.large

Στη μελέτη συμμετείχαν 198 ασθενείς, ηλικίας από 18 έως 65 ετών, με κλινική διάγνωση τενοντοπάθεια του αγκώνα (tennis elbow), διάρκειας τουλάχιστον έξη εβδομάδων. Προϋπόθεση συμμετοχής ήταν να μην έχουν λάβει οποιαδήποτε άλλη θεραπεία από επαγγελματία υγείας τους προηγούμενους έξη μήνες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες και ακολούθησαν μια από τις παρακάτω θεραπευτικές προσεγγίσεις: α) οκτώ συνεδρίες φυσικοθεραπείας, β) έγχυση κορτικοστεροειδών, γ) καμία θεραπεία αλλά 'περιμένουμε και βλέπουμε' πως θα εξελιχθεί.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Εκτιμήθηκε η συνολική βελτίωση στη περιοχή και η δύναμη της λαβής στο χέρι. Η εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης των ασθενών έγινε κατά την έναρξη, έξη εβδομάδες και 52 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Στις έξη εβδομάδες η έγχυση κορτικοστεροειδών έδειξε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα, αλλάF2.large είχε υψηλό δείκτη υποτροπών στη συνέχεια (47/65) και σημαντικά φτωχότερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε σχέση με τη φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία ήταν ανώτερη από την τακτική 'περιμένουμε και βλέπουμε' βραχυπρόθεσμα, χωρίς διαφορά όμως στις 52 βδομάδες, όπου οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες και στις δυο ομάδες ανέφεραν επιτυχή κατάληξη. Η διαφορά ήταν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα της φυσικοθεραπείας είχαν λιγότερη ανάγκη επιπρόσθετης θεραπείας, όπως για παράδειγμα μη κορτικοστεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σε σχέση με την ομάδα 'περιμένουμε και βλέπουμε'.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η φυσικοθεραπεία που συνδυάζει κινητοποίηση του αγκώνα (κινητοποίηση με κίνηση - Mulligan concept) και ασκήσεις υπερέχει της ομάδας με τακτική 'περιμένουμε και βλέπουμε', τις πρώτες έξη εβδομάδες και της ομάδας με έγχυση κορτικοστεροειδών μετά τις πρώτες έξη εβδομάδες, παρέχοντας μια λογική εναλλακτική πρόταση για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της έγχυσης κορτικοστεροειδών, παραδόξως αντιστρέφονται μετά από έξη εβδομάδες, με υψηλά ποσοστά υποτροπής, υποδεικνύοντας ότι αυτή η θεραπευτικη προσέγγιση επιβάλλεται να χρησιμοποιείται με προσοχή για την διαχείριση της

 ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Τι ήταν ήδη γνωστό σε αυτό το θέμα:

• Μετά από τυχαιοποιημένη έρευνα, έξη εβδομάδες από την έναρξη του πόνου, η έγχυση κορτικοστεστεροειδών είναι ανώτερη της τακτικής 'περιμένουμε και βλέπουμε' ή της φαρμακευτικής αγωγής για την τενοντοπάθεια του αγκώνα.
• Η φυσικοθεραπεία με υπερήχους, μάλαξη και ασκήσεις δεν υπερτερεί της τακτικής 'περιμένουμε και βλέπουμε'.
• Υιοθετώντας μια τακτική 'περιμένουμε και βλέπουμε' είναι το ίδιο αποτελεσματική μετά από 52 εβδομάδες με οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική προσέγγιση, σύμφωνα με τυχαιοποιημένη έρευνα.

Τι μας προσθέτει αυτή η έρευνα:

• Τα ποσοστά υποτροπής ήταν υψηλότερα, ενώ καθυστερεί η αποκατάσταση σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα μετά από έγχυση κορτικοστεροειδών σε σύγκριση με την φυσικοθεραπεία ή την τακτική 'περιμένουμε και βλέπουμε.
• Η φυσικοθεραπεία (κινητοποίηση με κίνηση και ασκήσεις - Mulligan concept) ήταν ανώτερη από τις εγχύσεις και της τακτικής 'περιμένουμε και βλέπουμε', έξη εβδομάδες από την έναρξη του πόνου, αλλά όχι στις 52 εβδομάδες.
• Οι ασθενείς που δέχονται φυσικοθεραπευτική φροντίδα, έχουν σημαντικά λιγότερη ανάγκη από επιπρόσθετη θεραπεία.

 ΠΗΓΗ

"Mobilisation with movement and exercise, corticosteroid injection, or wait and see for tennis elbow: randomised trial", 

BMJ 2006333 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.38961.584653.AE (Published 02 November 2006)

Cite this as: BMJ 2006;333:939
 
  1. Leanne Bisset, PhD candidate1
  2. Elaine Beller, director of biostatistics2
  3. Gwendolen Jull, professor3
  4. Peter Brooks, executive dean4
  5. Ross Darnell, statistician3
  6. Bill Vicenzino, associate professor 

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.