Skip to main content

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΡΗΞΗΣ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΩΝ ΣΤΡΟΦΕΩΝ ΤΟΥ ΩΜΟΥ: ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η συντηρητική θεραπεία θα πρέπει να θεωρείται ως η βασική θεραπευτική προσέγγιση στη μη τραυματική ρήξη τού τένοντα του υπερακανθίου μυός.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσιευμένη μελέτη σχετικά με την θεραπευτική αντιμετώπιση της μη τραυματικής ρήξης στο πέταλο των στροφέων τού ώμου. Οι ερευνητές J Kukkonen1A JoukainenJ LehtinenK T MattilaE K J TuominenT KaukoV Aärimaa στην μελέτη τους με θέμα: Treatment of non-traumatic rotator cuff tears: A randomised controlled trial with one-year clinical results, συνέκριναν τρεις διαφορετικές μεθόδους θεραπευτικής αντιμετώπισης της μη τραυματικές ρήξης τού τένοντα του υπερακανθίου μυός σε ασθενείς ηλικίας άνω των 55 ετών.

Μεθοδολογία

Δείγμα 180 ώμων (173 ασθενείς) με ρήξη στον τένοντα του υπερακανθίου μυός τοποθετήθηκε τυχαία σε μια από τις τρείς προς έλεγχο ομάδες (60 ώμοι σε κάθε ομάδα).

1η Ομάδα: Φυσικοθεραπεία
2η Ομάδα: Ακρωμιοπλαστική και Φυσικοθεραπεία
3η Ομάδα: Συρραφή του τένοντα, Ακρωμιοπλαστική και Φυσικοθεραπεία

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έγινε με το Constant - Murley Shoulder Outcome Score, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1987 και χρησιμοποιείται ευρέως στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων τής θεραπευτικής παρέμβασης που αφορά δυσλειτουργίες στην περιοχή τού ώμου. Μάλιστα, προτείνεται από την European Society of Shoulder & Elbow Surgery (SECEC/ESSE). Έχει το πλεονέκτημα ότι περιλαμβάνει κλίμακα του πόνου, λειτουργική εκτίμηση, εύρος κίνησης και μέτρηση δύναμης (Conboy et al; Boehm et al). Εντούτοις δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις αστάθειας του ώμου (Bankes & Emery; Conboy et al). Το Constant Shoulder Score εκτιμήθηκε από ανεξάρτητο παρατηρητή προ-εγχειρητικά και σε τρείς, έξι και δώδεκα μήνες μετά την παρέμβαση. Από το σύνολο των ώμων, οι 167 ήταν διαθέσιμοι για επανεκτίμηση μετά από δώδεκα μήνες, δηλαδή αναλογία επανεκτίμησης 92.8%. Πιο συγκεκριμένα, 55 ώμοι επανεκτιμήθηκαν στην πρώτη ομάδα (24 άνδρες, 31 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 65 ετών -55 έως 79 ετών), 57 ώμοι στην δεύτερη ομάδα (29 άνδρες, 28 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 65 ετών -55 έως 79 ετών) και 55 ώμοι στην τρίτη ομάδα (26 άνδρες, 29 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 65 ετών -55 έως 81 ετών).

Αποτελέσματα

osteopathic arm treatment wrist and elbow manipulΣτην τελική επανεκτίμηση (p=0.34), δεν υπήρξαν διάφορες στο constant shoulder score μεταξύ των ομάδων.

1η Ομάδα: 74.1 (sd 14.2)
2η Ομάδα: 77.2 (sd 13.0)
3η Ομάδα: 77.9 (sd 12.1)

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης η χειρουργική αντιμετώπιση δεν υπερτερεί της συντηρητικής αντιμετώπισης, σε ό,τι αφορά στη μη τραυματική ρήξη τού τένοντα του υπερακανθίου μυός. Επομένως, η συντηρητική θεραπεία θα πρέπει να θεωρείται ως η βασική θεραπευτική προσέγγιση στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πηγή

  • Kukkonen J1, Joukainen A, Lehtinen J, Mattila KT, Tuominen EK, Kauko T, Aärimaa V. Treatment of non-traumatic rotator cuff tears: A randomised controlled trial with one-year clinical results. Department of Orthopaedics and Traumatology, Turku University Hospital, P.O. Box 28, FIN-20701, Turku, Finland. Bone Joint J. 2014 Jan;96-B(1):75-81. doi: 10.1302/0301-620X.96B1.32168.

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.