Περιτονία- Fascia
Ουλώδης Ιστός
Σε τραυματισμό μαλακών μορίων, το σώμα αντιδρά με σχηματισμό ουλώδους ιστού. Με τον τρόπο αυτόν προσπαθεί να επανασυνδέσει τους τραυματισμένους ιστούς. Το κάνει όμως αδιακρίτως, ανεξάρτητα από το είδος του ιστού που επανασυνδέεται. Με τον τρόπο αυτό η περιοχή γίνεται ανελαστική ενώ μειώνεται και η αιματική ροή.
Επίσης εάν τύχει να διέρχεται κάποιο νεύρο από αυτή τη περιοχή της περιτονία ή του σπλαχνικού ιστού παγιδεύεται ή έλκεται από τις προσφύσεις με αποτέλεσμα να εκπέμπει επώδυνα ερεθίσματα. Είναι γνωστό πως τα νεύρα απαιτούν ένα λειτουργικό περιβάλλον για να έχουν τη δυνατότητα να ολισθαίνουν και να διατείνονται. Καθώς όμως ο ουλώδης ιστός είναι ανελαστικός περιορίζοντας τη λειτουργικότητα της περιοχής, μειώνεται η αναγκαία διατροφή των νεύρων ή νευρικών απολήξεων της περιοχής, προκαλείται ισχαιμία και τελικά μπορεί να οδηγηθούν σε νέκρωση.
Το σώμα μας τείνει να δημιουργήσει ουλώδη ιστό ως απάντηση στη κακή χρήση του, σε υπέρχρηση, τραύμα και χειρουργική επέμβαση. Από φυσιολογική άποψη, ο ουλώδης ιστός είναι μια φυσική αντίδραση του σώματος στην βλάβη των ιστών και μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων, ή όπου ένας τραυματισμός, κόψιμο, χειρουργική επέμβαση ή ασθένεια έχει λάβει χώρα και έχει αποκατασταθεί από το ίδιο το σώμα.
Ο ουλώδης ιστός αποτελείται από την ίδια πρωτεΐνη (κολλαγόνο) όπως ο ιστός που αντικαθιστά. Ωστόσο αντί της τυχαίας σε σχήμα καλαθιού ύφανσης που βρίσκεται σε φυσιολογικό ιστό, οι σταυροειδή δεσμοι του κολλαγόνο στον ουλώδη ιστό σχηματίζουν μια παραμορφωμένη ευθυγράμμιση προς μια μόνο κατεύθυνση. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία σκληρότερου ιστού που στερείται τις τυπικές ιδιότητες, όπως απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, της ελεύθερης αιματικής ροής και της ελαστικότητας που βρίσκεται στον φυσιολογικό συνδετικό ιστό. Αυτές οι συμφύσεις μπορεί να είναι μεμβρανώδης ή τραχές, παχές ή λεπτές. Μπορεί να είναι μικρές ώστε να ενώσουν μεμονωμένα μυϊκά κύτταρα, βαθιά μέσα σε μια δομή, ή να αναπτύσσεται τόσο πολύ που να σύρει το γηρασμένο κορμό ενός ατόμου από το λαιμό μέχρι τη μέση, λυγίζοντας το άτομο προς τα εμπρός έτσι που κυριολεκτικά να μη μπορεί να σταθεί όρθιος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι συμφύσεις χρειάζονται θεραπεία καθώς το σώμα δεν διαθέτει μηχανισμό να τις αντιμετωπίσει φυσιολογικά. Αν και το σώμα μπορεί μερικές φορές να προσαρμοστεί και να ανεχθεί μια ορισμένη ποσότητα ουλώδους ιστού, δεν θα λειτουργεί βέλτιστα ενώ μπορεί να προκληθεί περαιτέρω βλάβη. Υπάρχουν πολλά είδη και μορφές θεραπειών με τα χέρια (manual therapy) για την αντιμετώπιση του ουλώδους ιστού και όλες είναι χρήσιμες σε κάποιο βαθμό. Είναι διαπιστωμένο ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπευτική προσέγγιση, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι. Φυσικά οι πρόσφατες ουλές ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στη θεραπεία, εντούτοις υπάρχει ελπίδα και για τα πάρα πολύ παλιά τραύματα.
Πηγή
- Massage Therapy for Scar Adhesions - Erik Dalton
Στην ίδια κατηγορία
-
ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ή ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
Τελευταία άρθρα
ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ή ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
Το γήρας είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, με σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, την ψυχολογία και την κοινωνική ζωή.
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.