Skip to main content

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

Πώς συμβάλλει η περιτονία για την πρόκληση του πόνου της μέσης;

deckhand doing hard workΠολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, οι περισσότερες από αυτές εξαρτώνται από τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινότητα μας. Η καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση ή τον υπολογιστή, η διατροφή και το άγχος συμβάλλουν σημαντικά στη πρόκληση του πόνου στη μέση. Το ίδιο συμβαίνει επίσης από την υπερβολική καταπόνηση του σώματος, χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή, όταν δηλαδή θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά έχουμε την ικανότητα να κάνουμε. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι πρόκληση μικροτραυματισμών στην περιτονία με επακόλουθο αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τον πόνο. Όταν προκληθεί πόνος σε μια περιοχή του σώματος, το σώμα προσαρμόζει τις κινήσεις του προσπαθώντας να αποφύγει κινήσεις που ενισχύουν τον πόνο, διαφοροποιώντας τη λειτουργικότητα του. Δηλαδή, κινούμαστε λιγότερο και εκτός ισορροπίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρόκληση ανισορροπίας στη περιτονία. Δημιουργούνται στη περιτονία περιοχές ανελαστικές στις οποίες μειώνεται η ροή των υγρών και παράγεται περισσότερο κολλαγόνο. Όταν συμβαίνει αυτό αντισταθμιστικά άλλα μέρη του σώματος υπερφορτώνονται, δεχόμενα αυξημένη πίεση.  

thoracolumpar fascia.1Στην Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης (ΟΜΣΣ), βρίσκεται ισχυρή και πυκνή περιτονία, η οσφυϊκή περιτονία, η ονομαζόμενη οσφυϊκή απονεύρωση, με στόχο τη σταθεροποίηση - υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και των μυών της περιοχής, συμβάλλοντας επίσης στη διατήρηση της στάση μας. Σε καταπόνηση μπορεί να προκληθεί μικροτραυματισμός στην οσφυϊκή περιτονία, φλεγμονή και ενεργοποίηση της διαδικασίας επούλωσης. Μερικοί ινοβλάστες μετασχηματίζονται σε μυοϊνοβλάστες, οι οποίοι έχουν συσταλτική ικανότητα παρόμοια με τις λείες μυϊκές ίνες (δεν υπακούουν στη θέληση μας), προκαλώντας συστολή στη περιοχή του τραυματισμού. Η περιτονία σε αυτή τη περιοχή γίνεται ανελαστική. Η οσφυϊκή περιτονία νευρώνεται από διαφόρους τύπους νευρικών υποδοχέων και ελεύθερων νευρικών απολήξεων, τους αλγοϋποδοχείς, καθιστώντας την πολύ ευαίσθητη.

Lumbar aponeurosis.gr

Καθώς η περιτονία χάνει την ελαστικότητά της, οι αλγοϋποδοχείς διεγείρονται τόσο από μηχανικά, όσο και από χημικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα τον πόνο. Κάτι που με τη σειρά του μας οδηγεί σε διαφοροποίηση της λειτουργικότητας και κάποιες φορές προκαλεί υποσυνείδητα την αποφυγή κινήσεων, με τον φόβο της επιδείνωσης των συμπτωμάτων, δηλαδή σε κινησιοφοβία. Οδηγούμαστε τελικά σε ένα φαύλο κύκλο.

physiotherapist doing manual theΟ εκπαιδευμένος θεραπευτής μέσω της Χειροθεραπείας μπορεί να σπάσει αυτόν τον κύκλο. Η Χειροθεραπεία (Manual Therapy) είναι η θεραπευτική προσέγγιση όπου ο θεραπευτής με την χρησιμοποίηση των χεριών του προσπαθεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και τελικά χρησιμοποιώντας ήπιους χειρισμούς και πρόγραμμα ασκήσεων επανεκπαίδευσης να αποκαταστήσει τις πάσχουσες περιοχές του σώματος. Μέσα από την λεπτομερή αξιολόγηση του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, οι πάσχουσες περιοχές μπορούν να αναγνωρισθούν και να αποκατασταθούν πριν προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα.  

Πηγές

Panjabi 2006; Schleip et al 2007; Wight T & Potter-Perigo S, 2011; Langevin et al 2011; Tesarz et al, 2011; Hoheisel et al, 2015; Mense & Hoheisel, 2016; Schleip & Klingler, 2017; Wilke et al, 2017)

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.