Οσφυαλγία
ΝΑ ΣΚΥΒΩ ή ΝΑ ΜΗ ΣΚΥΒΩ;
Μια συνηθισμένη οδηγία προς τους πάσχοντες από χαμηλή οσφυαλγία είναι να μην σκύβουν ή να αποφεύγουν να σηκώνουν αντικείμενα με κάμψη του κορμού. Πόσο ακριβής είναι αυτή η οδηγία; Την απάντηση προσπάθησαν να δώσουν ερευνητές σχεδιάζοντας μια συστηματική επισκόπηση με μετα-αναλύση.
Υπάρχει σχέση μεταξύ της κάμψης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της ανύψωσης αντικειμένου και της χαμηλής οσφυαλγίας; Μια συστηματική ανασκόπηση με μετα-ανάλυση.
Σκοπός
Να εκτιμηθεί εάν η κάμψη της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (ΟΜΣΣ), κατά τη διάρκεια της ανύψωσης αντικειμένου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση/επιμονή χαμηλής οσφυαλγίας ή την διαφοροποίηση ατόμων με ή χωρίς χαμηλή οσφυαλγία.
Σχεδιασμός
Συστηματική επισκόπηση αιτιολογίας με μετα-ανάλυση
Αναζήτηση βιβλιογραφίας
Αναζήτηση βάσης δεδομένων από: ProQuest, CINAHL, MEDLINE και Embase μέχρι 21 Αυγούστου 2018.
Κριτήρια επιλογής μελετών
Περιλαμβάνει ομάδα άρθρων που διερευνούν αν η θέση της ΟΜΣΣ κατά τη διάρκεια ανύψωσης αντικειμένου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την έναρξη ή την επιμονή χαμηλής οσφυαλγίας ή διαφοροποιεί τα άτομα με ή χωρίς χαμηλή οσφυαλγία.
Σύνθεση δεδομένων
Συνοψίστηκαν τα δεδομένα σύγκρισης ανυψωτικών-εργασιών. Αν μια μελέτη περιελάμβανε πολλαπλές συγκρίσεις (δηλαδή διαφορετικές εργασίες ανύψωσης που χρησιμοποιούσαν διάφορα βάρη ή κατευθύνσεις), μόνο ένα αποτέλεσμα αυτής της μελέτης συμπεριλήφθηκε στη μετα-ανάλυση.
Αποτελέσματα
Σε τέσσερις μελέτες μετρήθηκε η οσφυϊκή κάμψη με ενδο-οσφυϊκές γωνίες και δεν διαπίστωσε διαφορά στην κορυφή της κάμψη της ΟΜΣΣ κατά την ανύψωση αντικειμένου. Επτά μελέτες, μέτρησαν την οσφυϊκή κάμψη με θωρακοπυελικές γωνίες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή οσφυαλγία ανυψώνουν με μικρότερη κατά 6ο γωνία σε σχέση με εκείνα χωρίς. Οι περισσότερες μελέτες δεν ανέφεραν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στην κάμψη της ΟΜΣΣ κατά τη διάρκεια ανύψωσης αντικειμένων. Οι μελέτες που περιελήφθησαν ήταν χαμηλής ποιότητας.
Συμπέρασμα
Σύμφωνα με μελέτες χαμηλής ποιότητας, η μεγαλύτερη κάμψη της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια ανύψωσης αντικείμενου δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση/επιμονή χαμηλής οσφυαλγίας ή για τη διαφοροποίηση ατόμων με ή χωρίς χαμηλή οσφυαλγία.
J Orthop Sports Phys Ther 2020;50(3):121–130. Epub 28 Nov 2019. doi:10.2519/jospt.2020.9218
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.