Skip to main content

10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

Πολλοί είναι εκείνοι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο πόνος χαμηλά στην μέση σημαίνει «ποινή θανάτου» για την ικανότητά τους να κινηθούν άνετα. Ο φόβος αυτός μειώνει σημαντικά το ποσοστό των ανθρώπων που θα αναζητήσουν ουσιαστική θεραπευτική βοήθεια.

Στο κύριο άρθρο για τον μήνα Ιανουαρίου 2020 του British Journal of Sports Medicine (BJSM), έγινε μια προσπάθεια να απομυθοποιηθούν συνηθισμένες πεποιθήσεις σχετικά με τον πόνο στη μέση.Ένας από τους συντάκτες του άρθρου είναι ο Peter O'Sullivan, η εργασία του οποίου όσο αφορά τη βελτίωση της επικοινωνίας με όσους πάσχουν από χαμηλή οσφυαλγία, έχει παρουσιασθεί στο Physiospot (https://www.physiospot.com/research/communicating-with-people-seeking-help-for-lower-back-pain/). Το κοινό βομβαρδίζεται, από την βιομηχανία της ενημέρωσης, με πεποιθήσεις που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, ενισχύοντας τις κακές συνήθειες και τις λανθασμένες στρατηγικές διαχείρισης. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερα επίπεδα πόνου, χαμηλή παραγωγικότητα, χρήση οπιούχων φαρμάκων και υπερβολικής ιατρικής φροντίδας.

low back pain2

Πιο αναλυτικά:

  1. Η χαμηλή οσφυαλγία, δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την ζωή του ασθενή.
  2. Τα επεισόδια χαμηλής οσφυαλγίας βελτιώνονται και δεν επιδεινώνονται με την πάροδο της ηλικίας.
  3. Ο αρνητισμός, ο αυτοπεριορισμός στις δραστηριότητες λόγω φόβου, οι περιορισμένες προσδοκίες αποκατάστασης και οι κακές επιλογές στην αντιμετώπισης του πόνου, ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για την εμφάνιση επίμονου πόνου από ότι αυτή καθαυτή η βλάβη των ιστών.
  4. Οι διαγνωστικές εξετάσεις (μαγνητική ή αξονική τομογραφία, κ.α.), δεν καθορίζουν την πρόγνωση του τρέχοντος επεισοδίου χαμηλής οσφυαλγίας ή την πιθανότητα μελλοντικής ανικανότητας ή δεν βελτιώνουν τα κλινικά αποτελέσματα.
  5. Η προοδευτική άσκηση και η λειτουργικότητα (πλήρες εύρος κίνησης) προς όλες τις κατευθύνσεις της σπονδυλικής στήλης, είναι ασφαλείς επιλογές και προάγουν την υγεία.
  6. Η στάση του σώματος σε καθιστική ή όρθια θέση καθώς και η άρση βάρους δεν προδιαθέτει για εμφάνιση χαμηλής οσφυαλγίας ή την επιμονή της.
  7. Οι μυϊκή αδυναμία των μυών του κορμού δεν προκαλεί χαμηλή οσφυαλγία. Μερικοί άνθρωποι με χαμηλή οσφυαλγία έχουν την τάση ή τις οδηγίες εναγωνίως να ισχυροποιήσουν τους μύες του κορμού. Ενώ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να είναι ισχυροί οι μύες του κορμού, είναι επίσης το ίδιο χρήσιμο να χαλαρώνουν όταν δεν χρειάζονται.
  8. Η κινητικότητα και η φόρτωση της σπονδυλικής στήλης είναι ασφαλή, ενώ δημιουργούν δομική ανθεκτικότητα όταν ασκούνται κλιμακωτά.
  9. Οι υποτροπές πόνου, σχετίζονται περισσότερο με μειωμένη φυσική δραστηριότητα, το άγχος και τη διάθεση, παρά με δομική βλάβη.
  10. Η αποτελεσματική φροντίδα για την χαμηλή οσφυαλγία είναι σχετικά φθηνή και ασφαλής. Περιλαμβάνει: εκπαίδευση με επίκεντρο τον ασθενή, προαγωγή θετικής νοοτροπίας και καθοδήγηση για την βελτιστοποίηση της σωματικής και ψυχικής υγείας (όπως φυσική δραστηριότητα, άσκηση, κοινωνικές δραστηριότητες, υγιεινές συνήθειες ύπνου, διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και εργασία).

Πηγή

«Back to basics: 10 facts every person should know about back pain»
Peter B O'Sullivan, JP Caneiro, Kieran O'Sullivan, Ivan Lin, Samantha Bunzli, Kevin Wernli, Mary O'Keeffe

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.