Skip to main content
Hits: 1924
27 Μαΐου 2016
Κατηγορία
Αυχενικό Σύνδρομο
# Topics
Follow Us
Social sharing

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΙΑΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Σε συντομία τα επιστημονικά δεδομένα για τις συνέπειες της πρόσθιας ολίσθησης στο κεφάλι:

1. Μακροχρόνια πρόσθια ολίσθηση στο κεφάλι οδηγεί σε μακροχρόνιο μυϊκό σπασμό, προβολή μεσοσπονδυλίου δίσκου και τραυματισμό νεύρων. (Mayo Clinic Health Letter, March 2000)

2. Σχετικά με την αναπνευστική δυσλειτουργία σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στον αυχένα, πρόσφατη μελέτη επισημαίνει: "σε ασθενείς με αυχενικό πρόβλημα διαπιστώθηκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσθιας ολίσθησης στο κεφάλι και της μειωμένης δύναμης στους αναπνευστικούς μύες". (Cephalgia, February 2009)

eutheiasmos auxena2

3. "Για κάθε ίντσα πρόσθιας ολίσθησης στο κεφάλι, αυξάνεται η επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης, εξαιτίας της κεφαλής, επιπρόσθετα με 10 pounds".(Kapandji, Physiology of the Joints, Volume 3)

 4. "Η απώλεια της αυχενικής κυρτότητας - ευθειασμός - διατείνει τον νωτιαίο μυελό 5-7cm με αποτέλεσμα πιθανή παθολογία." (Dr Alf Breig, neurosurgeon and Nobel Prize recipient)

 5. "90% της διέγερσης και θρέψης του εγκεφάλου παράγεται από τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης" ισχυρίζεται ο Dr Roger Sperry, Nobel Prize recipient για την έρευνα του σχετικά με τον εγκέφαλο. Ο Dr Sperry απέδειξε πως ο εγκέφαλος καταναλώνει το 90% της ενέργειας για η σχέση του σώματος με τη βαρύτητα. Μόνο το 10% έχει να κάνει με τη σκέψη, τον μεταβολισμό, την επούλωση, κ.α. Έτσι στη πρόσθια ολίσθηση του κεφαλιού, ο εγκέφαλος θα κλέψει ενέργεια από αυτή που καταναλώνει για τη σκέψη, τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του που σχετίζονται με την μη φυσιολογική στάση σε σχέση με τη βαρύτητα.

6. Σύμφωνα με τον Rene Cailiet MD, διευθυντή του Department of Physical Medicine and Rehabilitation at the University of South Californcervicalia, η πρόσθια ολίσθηση στο κεφάλι: Α) Προσθέτει μη φυσιολογική επιβάρυνση βάρους στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης πάνω από 30 pounds. Αυτό από μόνο του μπορεί να μεταβάλλει την ευθυγράμμιση ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης. Β) Προκαλείται απώλεια της ζωτικής χωρητικότητας των πνευμόνων (vital capacity) περισσότερο από 30%. Αυτή η απώλεια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή και αγγειακή παθολογία. Γ) Επηρεάζει επίσης ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα, ιδιαίτερα το παχύ έντερο. Συνηθισμένη συνέπεια είναι η απώλεια της ικανοποιητικής περισταλτικής λειτουργίας του εντέρου και η επαρκής εκκένωση. Δ) Μειώνει δραματικά την παραγωγή ενδορφινών. Η παραγωγή ενδορφινών - ορμόνες που ελέγχουν τον πόνο - ενεργοποιείται μέσω διεγέρσεων από τα πρώτα τέσσερα αυχενικά σπονδυλικά επίπεδα. Η μειωμένη παραγωγή ενδορφινών έχει ως αποτέλεσμα μη επώδυνα ερεθίσματα να τα αντιλαμβανόμαστε ως επώδυνα.

7. Η απώλεια της φυσιολογικής κυρτότητας στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, έχει ως αποτέλεσμα συμπίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τραυματισμό και πρόωρη αρθρίτιδα. (Spine, 1986)

 

 

 

 

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.