Skip to main content

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΚΟΣΤΟΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το Αυχενικό Σύνδρομο είναι μια συνηθισμένη κατάσταση,  δεν απειλεί την ζωή των ασθενών αλλά επηρεάζει τη ποιότητα ζωής τους, προκαλώντας  πόνο και δυσκαμψία που τους αναγκάζει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, ενώ απουσιάζουν από την εργασία τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Neck.jpegΣτην Ολλανδία εκτιμάται πως το αυχενικό σύνδρομο επηρεάζει περίπου το ένα/έκτο (1/6) των ανδρών και το ένα/τέταρτο (1/4) των γυναικών, ενώ το συνολικό κόστος εκτιμάται σε $686 εκατομμύρια τον χρόνο. Για τον λόγο αυτό αναζητήθηκε ένας περισσότερο αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν, αναλγητικά φάρμακα που δίνουν οι ιατροί, φυσικοθεραπεία και εφαρμογή τενικών Χειροθεραπείας - manual therapy. Σχεδιάστηκε μελέτη για αξιολογηθεί το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπευτικών προσεγγίσεων. Μελετήθηκαν 183 ασθενείς με πόνο στον Αυχένα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Σε 60 ασθενείς εφαρμόσθηκαν ήπιοι χειρισμοί κινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης (spinal manipulation) με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας της. Η θεραπευτική συνεδρία διαρκούσε 45 λεπτά, μια φορά την εβδομάδα με μέγιστο αριθμό συνεδριών έξη. Σε 59 ασθενείς εφαρμόσθηκαν φυσικοθεραπευτικές πράξεις και θεραπευτικές ασκήσεις. Η συνεδρία διαρκούσε 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα με μέγιστο αριθμό συνεδριών δώδεκα. Σε 64 ασθενείς εδόθησαν οδηγίες και φάρμακα από ειδικευμένους ιατρούς. Οι οδηγίες περιελάμβαναν σωστή εργονομία στις καθημερινές δραστηριότητες, εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων, ασκήσεις για το σπίτι και ενθάρρυνση ώστε να περιμένουν την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Αν εθεωρείτο απαραίτητο ελάμβαναν φαρμακευτική αγωγή όπως paracetamol ή non-steroidal αντιφλεγμονώδη. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων περιελάμβανε την εκτίμηση του πόνου, την λειτουργική ανεξαρτησία, την χρησιμότητα και την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Το οικονομικό κόστος υπολογίστηκε σύμφωνα με ένα οικονομικό ημερολόγιο που διατηρούσαν οι ασθενείς για ένα χρόνο.

Αποτελέσματα

Η ομάδα της χειροθεραπείας - manual therapy, παρουσίασε ταχύτερη βελτίωση σε σχέση με την ομάδα της Φυσικοθεραπείας και της Ιατρικής φροντίδας μέσα στις πρώτες 26 εβδομάδες, ενώ οι διαφορές ήταν ασήμαντες στις 52 εβδομάδες. Το συνολικό κόστος της ομάδας της χειροθεραπείας ήταν περίπου το ένα/τρίτο (1/3) από το κόστος της ομάδας Φυσικοθεραπείας και Ιατρικής Φροντίδας. Αναλυτικά - Manual Therapy, 447 Euro - Φυσικοθεραπεία, 1297 Euro – Ιατρική Φροντίδα, 1379 Euro.

Συμπέρασμα

Οι τεχνικές Χειροθεραπείας - Manual Therapy είναι περισσότερο αποτελεσματικές και λιγότερο δαπανηρές σε σχέση με την κλασική φυσικοθεραπεία ή την αντιμετώπιση αποκλειστικά από ιατρούς των προβλημάτων που προκαλούνται από το Αυχενικό Σύνδρομο.

Πηγή

Institute for Research in Extramural Medicine, VU University Medical Centre, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam, Netherlands

 

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.