Αυχενικό Σύνδρομο
ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ
Ο χρόνιος πόνος στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους και συχνά απαιτεί επισταμένη κλινική αξιολόγηση για την αποτελεσματική διαχείρηση του.
Ορισμένες συνηθισμένες αιτίες που τον προκαλούν περιλαμβάνουν:
- Κακή στάση: Η κακή στάση κατά τη διάρκεια της εργασίας ή των καθημερινών δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε ένταση και πόνο στον αυχένα.
- Τραυματισμοί: Τραυματισμοί λόγω ατυχημάτων, όπως πτώση ή αυτοκινητιστικό ατύχημα, μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο πόνο στον αυχένα.
- Στρες και άγχος: Το στρες και το άγχος μπορεί να πυροδοτήσουν σπασμό στους αυχενικούς μύες προκαλώντας πόνο στον αυχένα.
- Εργασιακοί παράγοντες: Επαγγελματικές δραστηριότητες που απαιτούν να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστηα μια συγκεκριμένη στάση σώματος ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα.
- Αρθροπάθειες: Παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά μπορεί να επηρεάσουν τον αυχένα.
Ο πόνος στον αυχένα χαρακτηρίζεται χρόνιος όταν διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες, ενώ αφορά περίπου επτά στους δέκα ενήλικες. Γενικά δεν υπάρχει μια μόνο αιτία για τον χρόνιο πόνο στον αυχένα. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί επιβαρυντικοί παράγοντες όπως: κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, whiplash syndrome, εκφυλιστικές αλλοιώσεις, ευθειασμός, κ.ά. Οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις έχουν κάτι κοινό: Επηρεάζουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε. Είναι εκείνες που σχεδιάστηκαν να μας βοηθούν να διατηρούμε την φυσιολογική λόρδωση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Επιπρόσθετα αυτοί οι μύες συγκρατούν το κεφάλι στην όρθια στάση. Σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στον αυχένα, επέρχεται κούραση σε αυτούς τους μύες, πιο σύντομα από ότι σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα. Συνέπεια αυτού είναι άλλες μυϊκές ομάδες να αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερο για να καλύψουν τη διαφορά. Με τον τρόπο αυτό διαταράσσεται η ισορροπία. Η εξέταση για να αξιολογηθούν οι εν τω βάθει καμπτήρες μύες του αυχένα είναι απλή: Ξαπλώστε ανάσκελα. Μαζέψτε το πηγούνι προς το στήθος και ανασηκώστε το κεφάλι, διατηρήστε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα. Αν ο αυχένας σας αρχίζει να τρέμει ή δεν μπορείτε να συγκρατήσετε το πηγούνι μαζεμένο, σημαίνει ότι οι εν τω βάθει καμπτήρες μύες είναι σε καταπόνηση και απαιτείται φροντίδα. Αρχικά μπορείτε να απλά να μαζεύεται το πηγούνι προς το στήθος ενώ κάθεστε ή είστε όρθιοι. Ξεκινήστε να το κάνετε 10 επαναλήψεις 2 με 3 φορές την ημέρα. Φροντίστε ενδιάμεσα να ξεκουράζεστε ικανοποιητικά. Όταν πλέον αυτή η άσκηση γίνεται άνετα τότε προσπαθήστε να την κάνετε ενώ είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα. Ξεκινήστε με 10 επαναλήψεις. Προοδευτικά αυξήστε τις επαναλήψεις μέχρι να επιτύχετε 20 επαναλήψεις, 2 με 3 φορές την ημέρα. Μην ξεχνάτε ότι δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας αλλά για μαραθώνιο. Δεν μας ενδιαφέρει η μυϊκή ενδυνάμωση αλλά η αντοχή. Ο αυχένας στηρίζει το κεφάλι δεν σηκώνει βάρη. Μόλις επιτύχετε αυτόν τον στόχο τότε είστε έτοιμοι για πιο φιλόδοξα προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης.
Προσοχή
- Σε κάθε περίπτωση με περιμένετε να υπάρχει μια μόνο αιτία για τον πόνο στον αυχένα.
- Διατηρηθείτε όσο περισσότερο ενεργοί μπορείτε, εκτελώντας απλές ασκήσεις, ενώ προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος.
- Μπορεί να απαιτηθεί συνδυασμός θεραπευτικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, περιλαμβάνοντας την τεχνική της σπονδυλικής κινητοποίησης (spinal mobilization).
Πηγή
The Bone and Joint Decade 2000-2010 Task Force on Neck Pain and its Associated Disordes
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.