Skip to main content

H ΛΕΜΦΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΔΙΕΞΟΔΟ»

Το καθημερινό άγχος και η ένταση διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων. Η τεχνική της λεμφικής μάλαξης διευκολύνει και ανακουφίζει από διαταραχές το λεμφικό σύστημα, το χαλαρώνει και το αναζωογονεί βοηθώντας το σώμα στην ανάκτηση της χαμένης του ζωτικότητας.

 ΛΕΜΦΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ


Η καλή κυκλοφορία της λέμφnew1ου είναι απαραίτητη για την αποτοξίνωση του οργανισμού, την ανανέωση των κυττάρων και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Η λέμφος καθαρίζει τους ιστούς από διάφορους παθογόνους οργανισμούς, στη συνέχεια περνά και φιλτράρεται μέσα από τους λεμφαδένες, ενώ τέλος ενώνεται με τη φλεβική κυκλοφορία στην πορεία προς την καρδιά.

Λεμφική παροχέτευση είναι η διευκόλυνση της λεμφικής κυκλοφορίας μέσω ειδικών χειρισμών μάλαξης και ενδείκνυται στην αντιμετώπιση αρκετών  μορφών οιδήματος. Η λεμφική μάλαξη είναι εξαιρετικά αναζωογονητική και προκαλεί χαλάρωση, σωματική και ψυχική ευεξία, καθώς καταπολεμά το καθημερινό άγχος. Οι θεραπευτές που ασκούν τη λεμφική μάλαξη έχουν εκπαιδευτεί να εξακριβώνουν το συγκεκριμένο ρυθμό της κυκλοφορίας της λέμφου. Αξιολογούν και εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο στα μέτρα του κάθε ατόμου. Ο καθένας, όμως, μπορεί να επωφεληθεί από τα ευεργετικά αποτελέσματα της λεμφικής μάλαξης, δοκιμάζοντας μόνος του στον εαυτό του τις απλές θεραπευτικές κινήσεις που περιγράφονται στη συνέχεια. Πρόκειται για κινήσεις που  προσφέρουν μεγάλη χαλάρωση, καθώς βοηθούν στην κυκλοφορία της λέμφου. Οι χειρισμοί πρέπει να είναι ήπιοι και αργοί, καθώς τα λεμφικά αγγεία είναι ελαστικά και επιφανειακά. Αρχίζουν από την περιφέρεια και καταλήγουν κεντρικά.

Τι να κάνετε:

1. Τοποθετήστε τα χέρια σας στην κλείδα, μακριά από το κέντρο του λαιμού. Τα δάχτυλα πρέπει να ακουμπούν ελαφρώς το σώμα σας, «βλέποντας» προς τα πάνω. Με απαλές κινήσεις, ακουμπήστε ολόκληρα τα δάχτυλά σας  ώστε να πιέζουν ήπια το σώμα με κατεύθυνση προς το κέντρο του, για 3 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ακολουθήστε την αντίθετη κατεύθυνση, για άλλα 3 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 4, ή περισσότερες φορές.

new2
 

2. Ξαπλώστε αναπαυτικά και ακουμπήστε ολόκληρη τη παλάμη σας στη περιοχή της μασχάλης. Με απαλές κινήσεις, εκτελείτε στατικούς κύκλους με κατεύθυνση προς το εσωτερικό της μασχάλης. Επαναλάβετε 4, ή περισσότερες φορές και στις δύο περιοχές του σώματος.

new3
 

3. Συνεχίστε να εκτελείτε ήπιους στατικούς κύκλους στο πλάι του σώματος - στο ύψος του στήθους- με κατεύθυνση προς τα κάτω. Επαναλάβετε 4, ή περισσότερες φορές και στις δύο περιοχές του σώματος.

new4

4. Τοποθετήστε και τις δύο παλάμες σας στη βουβωνική περιοχή και εκτελέστε απαλές πιέσεις προς την εσωτερική πλευρά. Επαναλάβετε 4, ή περισσότερες φορές και στις δύο περιοχές του σώματος.

new5
 
5. Συνεχίστε τοποθετώντας και τις δύο παλάμες στην εσωτερική περιοχή της κοιλιακής χώρας και κάντε ήπιους στατικούς κύκλους με φορά προς το κέντρο της κοιλιάς. Επαναλάβετε 4, ή περισσότερες φορές και στις δύο περιοχές του σώματος.

new6
 

Πηγές

Lymphedema Management by Joachim Zuther

Ειδικός Λεμφικής Παροχέτευσης με εξειδίκευση στη τεχνική του Dr. Vodder

Τελευταία άρθρα

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική. 

Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!

ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πληροφορίες για τον Εγκέφαλο

Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.