ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑΓΝΩΣΗ
Παθολογικές καταστάσεις ή τραυματισμοί κινητικών νεύρων ή μυών, προκαλούν αλλαγές στη ανταπόκρισή τους στον ηλεκτρικό ερεθισμό. Αυτές οι αλλαγές αποτελούν μια υπολογίσιμη βοήθεια στην διάγνωση της έκταση της βλάβης, αλλά και στον σχεδιασμό της αποκατάστασης. Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιούνται παλμικά ρεύματα μορφής ορθογωνίου (RIC) και τριγωνικού (DIC) παλμού, ρυθμιζόμενης διάρκειας ώσης από 0,5 ms έως 2000 ms και διάρκειας παύσης από 1 ms έως 5000 ms.
Παθολογικές καταστάσεις ή τραυματισμοί κινητικών νεύρων ή μυών, προκαλούν αλλαγές στη ανταπόκρισή τους στον ηλεκτρικό ερεθισμό. Αυτές οι αλλαγές αποτελούν μια υπολογίσιμη βοήθεια στην διάγνωση της έκταση της βλάβης, αλλά και στον σχεδιασμό της αποκατάστασης.
Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιούνται παλμικά ρεύματα μορφής ορθογωνίου (RIC) και τριγωνικού (DIC) παλμού, ρυθμιζόμενης διάρκειας ώσης από 0,5 ms έως 2000 ms και διάρκειας παύσης από 1 ms έως 5000 ms.
Τι είναι ΡΕΟΒΑΣΗ
Είναι η ένταση του ερεθίσματος, που προκαλεί ελάχιστη ορατή μυϊκή σύσπαση.
Χρησιμοποιούμε ρεύμα ορθογωνίου ή τριγωνικού παλμού, διάρκειας ώσης 1000 ms και παύσης 2000 ms. Αυξάνουμε την ένταση μέχρι να πετύχουμε μια ορατή μυϊκή σύσπαση. Η ρεόβαση του τριγωνικού παλμού είναι τριπλάσια έως εξαπλάσια της ρεόβασης του ορθογωνίου παλμού.
Τι είναι ΧΡΟΝΑΞΙΑ
Ο χρόνος διάρκειας του παλμού, που εμφανίζεται στην καμπύλη κατά τη διπλάσια ρεόβαση, καλείται χροναξία. Σε φυσιολογικούς μύες κυμαίνετε μεταξύ 0,05 και 1 ms.
Πληροφορίες της καμπύλης ΕΝΤΑΣΗΣ / ΧΡΟΝΟΥ (I/T)
* Η ρεόβαση σε mA
* Ο κύριος χρήσιμος χρόνος σε ms
* Η χροναξία σε ms
Τεχνική
Η εφαρμογή γίνεται με την διπολική μέθοδο των ηλεκτροδίων. Δηλαδή, τοποθετούνται και τα δύο ηλεκτρόδια πάνω στον μύ, με την άνοδο (θετικό ηλεκτρόδιο) ως κεντρικό και την κάθοδο (αρνητικό ηλεκτρόδιο) περιφερειακά. Με την βοήθεια ρεύματος ορθογωνίου παλμού διάρκειας 1000ms και σταθερής παύσης 2000ms, βρίσκουμε την ρεόβαση. Σημειώνεται στο ειδικό διάγραμμα. Με την ίδια ένταση και το ίδιο χρόνο παύσης , μειώνουμε σταδιακά τον χρόνο ενέργειας του παλμού. Από 1000ms κατεβαίνουμε στα 600ms, 400ms, 200ms, 100ms, 50ms, 21ms, 12ms, κ.λπ.. Όταν φθάσουμε σε μία πολύ σύντομη διάρκεια παλμού (π.χ. 2ms), δεν θα παρατηρήσουμε πια μυϊκή σύσπαση. Τότε σταδιακά αυξάνουμε την ένταση του ρεύματος, μέχρι να πετύχουμε μία νέα μόλις ορατή μυϊκή σύσπαση. Κάθε τιμή έντασης και διάρκειας παλμού καταγράφεται μέχρι η καμπύλη να ενωθεί με την αριστερή κάθετο του διαγράμματος.
Όπως εργασθήκαμε με τον παλμό ορθογώνιας μορφής, έτσι ακριβώς εργαζόμαστε με παλμό τριγωνικής μορφής, στο ίδιο διάγραμμα.
Οι διαφορές στο τριγωνικό παλμό σε σχέση με τον ορθογώνιο είναι:
1. Το όριο προσαρμογής (ρεόβαση και τριγωνικού παλμού) σε 1000ms είναι τριπλάσιο έως και εξαπλάσιο του ορίου προσαρμογής (ρεόβασης και ορθογωνίου ρεύματος). Δηλαδή για να προκαλέσει μία μόλις ορατή σύσπαση ένα τριγωνικό ρεύμα διάρκειας 1000ms απαιτείται τριπλάσια μέχρι και εξαπλάσια ένταση ρεύματος απ’ ότι χρειάζεται για την ίδια σύσπαση με ορθογώνιο ρεύμα της ίδιας διάρκειας παλμού (1000ms).
2. Όταν μειώσουμε την διάρκεια ενέργειας του τριγωνικού παλμού, τόσο μειώνετε η ένταση του ρεύματος για την μόλις ορατή μυϊκή σύσπαση. Σε μια πολλή σύντονη διάρκεια τριγωνικού παλμού π.χ. 10ms, 5ms, απαιτείται σχεδόν η ίδια ένταση τριγωνικού παλμού με την ορθογωνίου. Συμπερασματικά λοιπόν όσο πιο σύντομος είναι ο τριγωνικός παλμός σε ms, τόσο τείνει να μοιάσει στον ορθογώνιο. Δηλαδή η φόρτιση και η εκφόρτηση του παλμού είναι πιο απότομη.
ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΥΟΣ…
Καθορίζεται από το πηλίκο της ρεόβασης του τριγωνικού παλμού, προς την ρεόβαση του ορθογωνίου παλμού.
Αξία του μυός = ρεόβαση τριγωνικού παλμού / ρεόβαση ορθογωνίου παλμού
Όταν η ρεόβαση του τριγωνικού ρεύματος είναι 25mA και η ρεόβαση του ορθογωνίου είναι 5mA τότε η αξία του μυός είναι «5». Στους υγιείς μυς η αξία κυμαίνετε από «3 έως 6». Κατά EITNER έως και «2,5».
Κατά GILLERT αν η αξία του μυός είναι χαμηλότερη από «3», σημαίνει εκφύλιση ενώ άνω του «6» σπαστικότητα .
Στους παρετικούς μύες η αξία του μυός είναι ένα (1), δηλαδή, οι παρετικοί μύες αντίθετα προς τους υγιείς έχουν χάσει την ικανότητα προσαρμογής.
Διαγνωστική σημασία, έχει η μορφή της καμπύλης του ορθογωνίου ρεύματος. Όσο αυτή η καμπύλη πλησιάζει προς την κάθετο, που βρίσκετε αριστερά του διαγράμματος τόσο ο μυς θεωρείτε φυσιολογικός. Όταν η άνω πορεία της καμπύλης είναι μακριά από την αριστερή κάθετο , ο μυς θεωρείται παρετικός.
Η χροναξία ενός φυσιολογικού μυός κυμαίνεται μεταξύ 0,05ms και 1ms. Πάνω από 1ms πρόκειται για παθολογικό μύ.
Στην ίδια κατηγορία
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
-
test
Τελευταία άρθρα
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.
Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!