Skip to main content

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ Ή ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πόδια είναι απαραίτητα για την μετακίνησή μας. Είναι, όμως, στη πραγματικότητα η βασική κινητήρια δύναμη στη μετακίνηση του σώματος; Δεν είναι λογικό ο κορμός, τα χέρια και το κεφάλι με κάποιο τρόπο να συνεισφέρουν στη βάδιση;

walkingΛαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια του οργανισμού για διαχείριση της ενέργειάς του, η πιθανότητα να σέρνει το βάρος του κορμού μόνο με τα ισχία και τα πόδια δεν θα αποτελούσε μια τεράστια σπατάλη ενέργειας; Εντούτοις, η κλασική θεωρία της βάδισης συνεχίζει να είναι κυρίαρχη.

Όσοι, όμως, είχαν την δυσάρεστη εμπειρία να φορέσουν κηδεμόνα κορμού μπορούν να πιστοποιήσουν την υπερβολική πίεση και προσπάθεια που καταβάλουν καθώς το σώμα πασχίζει να διατηρήσει ένα φυσιολογικό πρότυπο 'εγκάρσιας' βάδισης με αμοιβαία περιστροφή του ισχίου/κορμού. Με τον κορμό ακινητοποιημένο περπατάμε με αδέξιο διασκελισμό, εφόσον ο εγκέφαλος επιστρατεύει τον Τετράγωνο Οσφυϊκό μυ και άλλους ανάλογους μύες, προκειμένου το πόδι να αιωρηθεί πλάγια για να αποφύγει το σύρσιμο στο έδαφος. Αυτός ο τύπος βαδίσματος εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς με σπονδυλοδεσία και αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθροπάθεια, αλλά και σε βρέφη που δεν έχουν αναπτύξει μια σταθερή οσφυϊκή κυρτότητα. Αν τοποθετήσετε κάποιου είδους ελαστικό ιμάντα συγκράτησης ή δέρμα γύρω από την κατώτερη θωρακική μοίρα ή την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, θα διαπιστώσετε ότι ο θώρακας και η λεκάνη κατά τη διάρκεια της βάδισης θα περιστρέφονται ενάντια στην αντίσταση από τον ιμάντα συγκράτησης.

«Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΒΑΔΙΣΗΣ»: Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία "Η βέλτιστη μηχανική λειτουργία της σπονδυλικής στήλης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βέλτιστη μηχανική λειτουργία των άκρων"

backleglessguyΣτο πρώτο συνέδριο για την περιτονία, στο πανεπιστήμιο του Harvard, ο Serge Gracovetsky παρουσίασε την εξεζητημένη θεωρία του σύμφωνα με την οποία 'η σπονδυλική στήλη αποτελεί τη κινητήριο δύναμη της βάδισης'. Για να ισχυροποιήσει μάλιστα το επιχείρημα του έδειξε ερευνητικό βίντεο που παρουσίαζε έναν άνθρωπο ο οποίος γεννήθηκε χωρίς πόδια να περπατά πάνω στα ισχιακά κυρτώματα με ένα σχεδόν τέλειο πρότυπο 'εγκάρσιας' βάδισης. Ο Gracovetsky ισχυρίζεται ότι "αν τα πόδια είναι πραγματικά η κινητήρια δύναμη που ωθεί το σώμα μέσα στον χώρο, ένας ανταγωνιστικός σπρίντερ με τεράστια ισχυρά πόδια και μικρό κορμό θα πρέπει να είναι ο ταχύτερος", κάτι φυσικά που δεν επιβεβαιώνεται στην πραγματικότητα.

Σήμερα αυτές οι δυο σχολές σκέψης βρίσκονται σε διαφωνία σχετικά με την κινητήρια δύναμη πίσω από τη φαινομενικά απλή πράξη του περπατήματος.

spiralwithcgrΠαρότι και οι δυο συμφωνούν πως το πρότυπο της 'εγκάρσιας' βάδισης είναι η φυσιολογική λειτουργία στη βάδισης και στο τρέξιμο, οι υποστηρικτές του μοντέλου των ποδιών πιστεύουν πως η ενέργεια παράγεται κυρίως μέσω του γοφού και των κάτω άκρων, ώστε να προωθήσει το παθητικό στοιχείο του κορμού μέσα στον χώρο. Αντίθετα, οι υποστηρικτές της σπονδυλικής στήλης ως κινητήριας δύναμης οραματίζονται το σώμα ως ένα ελικοειδές σύστημα ελατηρίων, όπου καθολικά και σε βάθος με πλήρη αρμονία οι δομές του πυρήνα του σώματος συνεργάζονται, προκειμένου να παράγουν και να αποθηκεύουν ελαστική ενέργεια βαθειά μέσα στις οσφυϊκές δομές. Περιγράφουν μια σύνθετη νευρομυϊκή συνεργασία, προκαλούμενη στη φάση της στάσης. Η περιστροφική κίνηση του κορμού μεταφερομένη μέσω του πυρήνα του σώματος, προκαλεί αποθήκευση ενεργειακού δυναμικού βαθειά στο κολλαγόνου των οσφυϊκών δομών, όπως είναι οι ίνες του ινώδη δακτυλίου του μεσοσπονδυλίου δίσκου, οι πολυσχιδείς μύες, οι σπονδυλικοί σύνδεσμοι και η θωρακο-οσφυϊκή περιτονία.

PSS ASS SSS

 

Καθώς η σπονδυλική στήλη ξετυλίγεται, αντι-περιστρέφει τον κορμό και τη λεκάνη, και με τη βοήθεια τεσσάρων μεγάλων συστημάτων «μυοπεριτονιακού ελατηρίου», ένας παλμός κινητικής ενέργειας (κίνηση) ωθεί αποτελεσματικά το σώμα μέσα στον χώρο. Το ΚΝΣ απλουστεύει αυτό το αχανές σύμπλεγμα του μοντέλου της βάδισης 'συγκεντρώνοντας' μεγάλο αριθμό νευρικών εντολών σε λίγα θεμελιώδη αντανακλαστικά, που ελέγχουν όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Όπως γίνεται αντιληπτό σε αυτή τη θεωρία για τους θεραπευτές είναι θεμελιώδους κλινικής σημασίας η διατήρηση της κινητικότητας και η αποκατάσταση της σταθερότητας σε όλες τις μυοσκελετικές δομές. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι κάθε περιορισμός στην κινητική αλυσίδα (περιτονία ή σκελετό) θα προκαλέσει λόγω της εγκεφαλικής νευροπλαστικότητας προσαρμοστικές αλλαγές κάπου αλλού μέσα στην αλυσίδα.

ΠΗΓΗ


"Are legs really necessary?" By Eric Dalton, Ph.D.

 

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.