Skip to main content

ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ - SPINAL MOUSE

Η «Τηλεμετρία» είναι μια νέα «δυναμική» μέθοδος αξιολόγησης της μορφής και της λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης, που δεν σχεδιάστηκε για να καταργήσει τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους, αλλά για να «οριοθετήσει» την χρήση τους στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Είναι «δυναμική» γιατί μας προσφέρει πληροφορίες με εικόνα, ανάλυση και σύγκριση από την όρθια και την καθιστή θέση, τόσο στο μετωπιαίο όσο και το οβελιαίο επίπεδο.

spinalmouse Εκτίμηση της Λειτουργικότητας της Σπονδυλικής Στήλης με την μέθοδο της "Τηλεμετρίας".

Είναι γνωστό ότι η μορφή του σώματος εκφράζει την λειτουργικότητα του. Όταν πρόκειται για την Σπονδυλική Στήλη αυτή η διαπίστωση έχει μεγαλύτερη αξία, καθώς όχι μόνον στηρίζει το σώμα αλλά προστατεύει τον Νωτιαίο Μυελό, μέσο του οποίου ο Εγκέφαλος ελέγχει όλες μας τις δραστηριότητες, εκούσιες ή ακούσιες.

Η διαταραχή στην λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης έχειSPINAL-MOUSE σαν αποτέλεσμα αρχικά τον τραυματισμό όλων εκείνων των κατασκευών που την στηρίζουν (συνδέσμους – μύες), στην συνέχεια προκαλείται τραυματισμός με πιθανή ρήξη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), με συνέπεια τον τραυματισμό των γειτονικών νευρικών ριζών, ενώ τελικά μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις (οστεοαρθρίτιδα σπονδυλικής στήλης). Αποτέλεσμα όλων των προηγουμένων είναι οξύς ή χρόνιος πόνος, περιορισμός της κινητικότητας και αδυναμία του ασθενή να ανταποκριθεί σε βασικές του ανάγκες.

Όλες οι προηγούμενες διαπιστώσεις δημιούργησαν από πολύ παλιά την ανάγκη αντικειμενικού τρόπου αξιολόγησης της λειτουργικότητας ή της μορφής της σπονδυλικής στήλης. Η εξέλιξη της επιστήμης μας έδωσε αξιόπιστες διαγνωστικές μεθόδους, όπως είναι η ακτινογραφία, η αξονική τομογραφία ή η μαγνητική τομογραφία, αλλά αυτές είτε επιβαρύνουν τον οργανισμό με ακτινοβολία, όπως οι δυο πρώτες ή έχουν υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα η χρήση τους να δημιουργεί σκεπτικισμό στην θεραπευτική ομάδα. 

spinal mouseΗ «Τηλεμετρία» είναι μια νέα «δυναμική» μέθοδος αξιολόγησης της μορφής και της λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης, που δεν σχεδιάστηκε για να καταργήσει τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους, αλλά για να «οριοθετήσει» την χρήση τους στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Είναι «δυναμική» γιατί μας προσφέρει πληροφορίες με εικόνα, ανάλυση και σύγκριση από την όρθια και την καθιστή θέση, τόσο στο μετωπιαίο όσο και το οβελιαίο επίπεδο. Ετυμολογικά «Τηλεμετρία» σημαίνει μετρώ από μακριά. Με την χρήση ενός ειδικά διαμορφωμένου αισθητήρα (Spinal Mouse) που φέρει ηλεκτρονικούς δέκτες και κυλά πάνω στην σπονδυλική στήλη, στέλνονται πληροφορίες μέσο ραδιοσυχνότητας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος τις σχηματοποιεί, τις αναλύει και τις συγκρίνει με προηγούμενες. Aυτές οι πληροφορίες αξιοποιούνται από τον θεραπευτή για να εκτιμήσει την κατάσταση του ασθενή και να κατανοήσει τον μηχανισμό που προκάλεσε τα προβλήματα του, ώστε να σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα για τις ατομικές ανάγκες του συγκεκριμένου ασθενή. Παράλληλα έχει ένα αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης της θεραπευτικής προσπάθειας.

 Η εξέταση είναι αξιόπιστη, γρήγορη, ασφαλής. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε αφορούν την στάση του ασθενή (κύφωση, σκολίωση, λόρδωση), το εύρος κίνησης της σπονδυλικής στήλης σαν σύνολό, αλλά και για κάθε σπονδυλικό τμήμα ξεχωριστά (υπο-κινητικότητα / υπερ- κινητικότητα), ενώ μας δίνει την δυνατότητα αξιολόγησης της ικανότητας των μυών να στηρίζουν την σπονδυλική στήλη στην όρθια στάση (Matthiass test).

Η εξέταση περιλαμβάνει δυο στάδια.spinal mouse1

· Το αρχικό στάδιο είναι οι μετρήσεις που γίνονται πριν αρχίσει το θεραπευτικό πρόγραμμα και αποτελεί την βάση για τον σχεδιασμό του. 
· Το τελικό στάδιο, όπου αντικειμενικά πλέον αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Φυσικά έχοντας σαν βάση αυτές τις πληροφορίες, μπορούμε να εκτιμήσουμε μακροχρόνια την εξέλιξη της πορείας των ασθενών.

Αποτελεί θαυμάσιο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης μορφολογικών παθήσεων στα παιδιά (κύφωση, σκολίωση, λόρδωση). Είναι γνωστό ότι σε αυτής της μορφής τα προβλήματα, η έγκαιρη διάγνωση καθορίζει το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας,. Έχοντας σαν πλεονεκτήματα ότι δεν επιβαρύνει καθόλου τον οργανισμό με ακτινοβολία και το χαμηλό κόστος, προληπτικά μπορούν να γίνονται επαναληπτικές μετρήσεις στα παιδιά ηλικίας από 8 ετών έως 15 ετών, ώστε να διαπιστωθεί αν πάσχουν για να αρχίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ανάλογη θεραπεία.

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.