Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΕΨΗ
Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για ενισχύσουν την άποψη της φυσικής δραστηριότητας στον άνθρωπο. Οι πιο σημαντικοί περιλαμβάνουν την μείωση της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη. Βοηθάει επίσης στον έλεγχο του σωματικού βάρους, την μείωση της αρτηριακής πίεσης, την αποφυγή της κατάθλιψης ή απλά σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.
Επιπλέον, σε εκείνους που βιώνουν την «brain fog-ομίχλη του εγκεφάλου», που έρχεται με την ηλικία, η άσκηση με τη μορφή της φυσικής δραστηριότητας, προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο με τρόπο που προστατεύει τη μνήμη και τις δεξιότητες της σκέψης.
Σε μελέτη που έγινε στο University of British Columbia, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική αερόβια άσκηση, δηλαδή η άσκηση που ενεργοποιεί την καρδιά και τους ιδρωτοποιούς αδένες, φαίνεται να ενισχύει το μέγεθος του ιππόκαμπου, την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τη λεκτική μνήμη και τη μάθηση. Αντίθετα οι ασκήσεις αντίστασης, ισορροπίας και μυϊκής τόνωσης, δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή. Κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα παγκοσμίως διαγνώσετε μια νέα περίπτωση άνοιας. Υπάρχουν εκτιμήσεις πως το 2050, περισσότεροι από 115 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν άνοια παγκοσμίως.
Άσκηση και ο Εγκέφαλος
Η άσκηση βοηθά στη μνήμη και τη σκέψη τον εγκέφαλο με άμεσο όσο και έμμεσο τρόπο. Τα οφέλη της άσκησης προέρχονται άμεσα από την ικανότητα της να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη μείωση της φλεγμονής και να διεγείρει την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων (χημικές ουσίες του εγκεφάλου), που επηρεάζουν την υγεία των νευρώνων του εγκεφάλου, την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, ακόμη την αφθονία και επιβίωση των νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Έμμεσα, η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, τον ύπνο, μειώνει το στρες και το άγχος. Τομείς που συχνά προκαλούν ή συμβάλλουν στη γνωστική εξασθένιση.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη και τη μνήμη (ο προμετωπιαίος φλοιός και ο μέσος κροταφικός φλοιός), έχουν μεγαλύτερο όγκο σε ανθρώπους που ασκούνται συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνται. «Ακόμη πιο συναρπαστικό είναι το συμπέρασμα ότι η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης μέτριας έντασης επί έξι μήνες ή ένα χρόνο συνδέεται με την αύξηση του όγκου επιλεγμένων περιοχών του εγκεφάλου», ισχυρίζεται ο Dr Scott McGinnis, νευρολόγος στο Brigham and Women's Hospital, καθηγητής Νευρολογίας στο Harvard Medical School.
Οπότε τι κάνουμε;
Ξεκινήστε την άσκηση!
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια άσκηση είναι η καλύτερη. Σχεδόν όλες οι μελέτες επικεντρώνονται στο περπάτημα. «Είναι πιθανόν ότι και άλλες μορφές αερόβιας άσκησης, που ενεργοποιούν την καρδιά, μπορούν να αποφέρουν παρόμοια οφέλη», λέει ο Dr McGinnis.
Πόση άσκηση απαιτείται για τη βελτίωση της μνήμης; Οι μετέχοντες στη μελέτη περπατούσαν εντατικά για μια ώρα, δυο φορές την εβδομάδα. Δηλαδή 120 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα. Συνήθως προτείνεται μισή ώρα μέτριας σωματικής δραστηριότητα για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ή 150 λεπτά την εβδομάδα. Αν αυτό φαίνεται δύσκολο, ξεκινήστε με λίγα λεπτά την ημέρα και προοδευτικά αυξήστε το κατά πέντε ή δέκα λεπτά την εβδομάδα μέχρι να επιτύχετε τον στόχο σας.
Αν το περπάτημα δεν σας αρέσει, σκεφτείτε άλλες δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, το τένις ή ακόμη και τον χορό. Οτιδήποτε ενεργοποιεί την καρδιά και σας κάνει να ιδρώσετε.
Όποια φυσική δραστηριότητα επιλέξετε καλό είναι να είναι δεσμευτική για εσάς όπως η λήψη συνταγογραφούμενου φαρμάκου. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η «άσκηση είναι φάρμακο»!
Πηγή
Harvard Health Blog » Regular exercise changes the brain to improve memory, thinking skills - Harvard Health Blog
Στην ίδια κατηγορία
-
ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ή ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
Τελευταία άρθρα
ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ή ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
Το γήρας είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, με σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, την ψυχολογία και την κοινωνική ζωή.
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.