Skip to main content
Hits: 1423
09 Ιανουαρίου 2019
Κατηγορία
Άσκηση
# Topics
Follow Us
Social sharing

ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

Τι να κάνω όταν εμφανίζεται πόνος κατά τη διάρκεια των ασκήσεων; 

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής ερώτηση μεταξύ των ασθενών μου όταν τους ζητώ, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας του θεραπευτικού προγράμματος που ακολουθούν, να αρχίζουν να κινούνται ή να εντάξουν στην καθημερινότητα τους την άσκηση. Ο φόβος, η αποφυγή των κινήσεων και των δραστηριοτήτων, μεταξύ των ασθενών, τείνει να θεωρηθεί κάτι φυσιολογικό, ενώ στην πραγματικότητα είναι μέρος του προβλήματος! Η μάθηση σχετικά με τα οφέλη της άσκησης είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να αυξήσετε την εμπιστοσύνη σας στην κίνηση και να κάνετε στροφή στη ζωή σας από τον αυτοπεριορισμό των δραστηριοτήτων σε μια περισσότερο ενεργητική καθημερινότητα. Αρχικά με την αύξηση των δραστηριοτήτων ή την άσκηση, μπορεί να αισθανθείτε κακουχία ή και πόνο ακόμη. Μην αφήνετε αυτές τις αισθήσεις να σας τρομάζουν, είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη φάση της επανένταξης της κίνησης στη ζωή σας. Ο «πόνος» είναι ένας υποκειμενικός όρος και η παρουσία του κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν υποδηλώνει πάντοτε βλάβη. Η κακουχία ή ο πόνος που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορούν να θεωρηθούν ως "ασφαλείς πόνοι", αντίθετα ο πόνος για παράδειγμα μετά από κάταγμα, μυϊκή θλάση ή ρήξη συνδέσμου, θεωρείται ως "ανασφαλής (κακός) πόνος".

Παρακάτω είναι ένας οδηγός που μπορεί να σας βοηθήσει να διακρίνετε ποιο επίπεδο πόνου συναντάτε κατά τη διάρκεια της άσκησης και τι πρέπει να κάνετε σχετικά με αυτό:

Light-Image 1-658x1024

ΠΡΑΣΙΝΟ: Να έχετε αυτοπεποίθηση και να προσθέσετε περισσότερη δραστηριότητα! Αυξήστε 1-5% την δραστηριότητα σας ανά ημέρα/συνεδρία για να επιτύχετε καλύτερα επίπεδα λειτουργικότητας. Θεωρείται ως «ασφαλής πόνος».

ΚΙΤΡΙΝΟ: Έχετε κάνει πάρα πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα και πρέπει να επιβραδύνετε λίγο. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί και να ανακάμψει. Συνεχίστε τις δραστηριότητες. Να έχετε θετική διάθεση και αποφύγετε τυχόν αρνητικές σκέψεις, λέξεις ή εικόνες. Θεωρείται ως «ασφαλής πόνος».

ΚΟΚΚΙΝΟ: Σταματήστε τη δραστηριότητα και αναζητήστε συμβουλή από τον φυσικοθεραπευτή σας. Θεωρείται ως «ανασφαλής –κακός- πόνος».

 

 

Τελευταία άρθρα