Skip to main content
Hits: 810
24 Μαρτίου 2011
Κατηγορία
Άσκηση
# Topics
Follow Us
Social sharing

ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΙ …hitting the wall

Οι μαραθωνοδρόμοι μπορεί να προπονούνται μήνες ώστε να είναι έτοιμοι την ημέρα του μεγάλου αγώνα, παρόλα αυτά πασχίζουν να τερματίσουν αν εξαντλήσουν πολύ γρήγορα τα αποθέματα υδατανθράκων, ένα φαινόμενο γνωστό ως ‘hitting the wall’. 

Μια νέα φόρμουλα από ένα μαραθωνοδρόμο και φοιτητή στο Harvard και MIT, προσφέρει στους κορυφαίους δρομείς και τους θαυμαστές του Μαραθωνίου έναν περισσότερο ακριβή τρόπο να υπολογίζουν ακριβώς πόσες θερμίδες υδατανθράκων χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τον αγώνα των 42.16 Km. ‘Περίπου το 40% των μαραθωνοδρόμων εμφανίζουν το φαινόμενο …hit the wall…’ ισχυρίζεται ο Benjamin Rapoport M.D. Ph.D υποψήφιος στο Harvard – MIT Division of Health Sciences and Technology, του οποίου η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Computational Biology. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι δρομείς έχουν κάψει όλα τα αποθέματα υδατανθράκων που είναι αποθηκευμένα στο συκώτι και στους μύες των κάτω άκρων, με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν δραματικά καθώς το σώμα αρχίζει κα καίει λίπος. Ο Rapoport, που έχει τρέξει 18 Μαραθώνιους με καλύτερο ρεκόρ 2 ώρες και 55 λεπτά φέτος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, συνεχίζει λέγοντας ότι ‘…αισθάνεσαι σαν μα μη πηγαίνεις πουθενά. Δεν μπορείς να τρέξεις γρηγορότερα…Πολλοί δρομείς πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό είναι αναπόφευκτο, ότι είναι μέρος του Μαραθωνίου δρόμου…αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια’.

«Αυτό που έκανα ήταν ουσιαστικά ένα σύνολο τύπων. Οι δρομείς πρέπει να ξέρουν τρία πράγματα: το βάρος τους, ποιος ο στόχος για χρόνο στο Μαραθώνιο καθώς και τη μέγιστη εισπνευστική ικανότητα οξυγόνου (VO2max). Αυτή είναι η μέτρηση της αεροβικής ικανότητας του ατόμου που μας δείχνει τη ποσότητα οξυγόνου που το σώμα μεταφέρει στους μύες και καταναλώνει στη διάρκεια αεροβικής άσκησης. Η μέτρηση ακριβώς της VO2max απαιτεί ένα test μέγιστης προσπάθειας στον διάδρομο βάδισης. Ένας ανεπίσημος τρόπος να την υπολογίσεις είναι να διαιρέσεις την μέγιστη καρδιακή συχνότητα με την συχνότητα ξεκούρασης και να την πολλαπλασιάσεις με το 15. Για να βρεις τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα απλά αφαιρείς την ηλικία σου από το 220 παλμούς το λεπτό».

Ο Rapoport συμπληρώνει ότι πολλοί δρομείς παίρνουν μαζί τους gel και υγρά ενώ τρέχουν, αλλά φυσικά μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα καύσιμα στα πόδια τους και στο συκώτι, αρκεί να γνωρίζουν την ακριβή ποσότητα που χρειάζονται.

Για το λόγο αυτό έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα online υπολογιστή όπου οι δρομείς μπορούν να υπολογίσουν την αεροβική τους ικανότητα. Η διεύθυνση είναι:

http://endurancecalculator.com/

PLoS Computational Biol. Posted October 21, 2010. Abstract

Τελευταία άρθρα

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική. 

Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!

ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πληροφορίες για τον Εγκέφαλο

Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.