ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΙ …hitting the wall
Οι μαραθωνοδρόμοι μπορεί να προπονούνται μήνες ώστε να είναι έτοιμοι την ημέρα του μεγάλου αγώνα, παρόλα αυτά πασχίζουν να τερματίσουν αν εξαντλήσουν πολύ γρήγορα τα αποθέματα υδατανθράκων, ένα φαινόμενο γνωστό ως ‘hitting the wall’.
Μια νέα φόρμουλα από ένα μαραθωνοδρόμο και φοιτητή στο Harvard και MIT, προσφέρει στους κορυφαίους δρομείς και τους θαυμαστές του Μαραθωνίου έναν περισσότερο ακριβή τρόπο να υπολογίζουν ακριβώς πόσες θερμίδες υδατανθράκων χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τον αγώνα των 42.16 Km. ‘Περίπου το 40% των μαραθωνοδρόμων εμφανίζουν το φαινόμενο …hit the wall…’ ισχυρίζεται ο Benjamin Rapoport M.D. Ph.D υποψήφιος στο Harvard – MIT Division of Health Sciences and Technology, του οποίου η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Computational Biology. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι δρομείς έχουν κάψει όλα τα αποθέματα υδατανθράκων που είναι αποθηκευμένα στο συκώτι και στους μύες των κάτω άκρων, με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν δραματικά καθώς το σώμα αρχίζει κα καίει λίπος. Ο Rapoport, που έχει τρέξει 18 Μαραθώνιους με καλύτερο ρεκόρ 2 ώρες και 55 λεπτά φέτος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, συνεχίζει λέγοντας ότι ‘…αισθάνεσαι σαν μα μη πηγαίνεις πουθενά. Δεν μπορείς να τρέξεις γρηγορότερα…Πολλοί δρομείς πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό είναι αναπόφευκτο, ότι είναι μέρος του Μαραθωνίου δρόμου…αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια’.
«Αυτό που έκανα ήταν ουσιαστικά ένα σύνολο τύπων. Οι δρομείς πρέπει να ξέρουν τρία πράγματα: το βάρος τους, ποιος ο στόχος για χρόνο στο Μαραθώνιο καθώς και τη μέγιστη εισπνευστική ικανότητα οξυγόνου (VO2max). Αυτή είναι η μέτρηση της αεροβικής ικανότητας του ατόμου που μας δείχνει τη ποσότητα οξυγόνου που το σώμα μεταφέρει στους μύες και καταναλώνει στη διάρκεια αεροβικής άσκησης. Η μέτρηση ακριβώς της VO2max απαιτεί ένα test μέγιστης προσπάθειας στον διάδρομο βάδισης. Ένας ανεπίσημος τρόπος να την υπολογίσεις είναι να διαιρέσεις την μέγιστη καρδιακή συχνότητα με την συχνότητα ξεκούρασης και να την πολλαπλασιάσεις με το 15. Για να βρεις τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα απλά αφαιρείς την ηλικία σου από το 220 παλμούς το λεπτό».
Ο Rapoport συμπληρώνει ότι πολλοί δρομείς παίρνουν μαζί τους gel και υγρά ενώ τρέχουν, αλλά φυσικά μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα καύσιμα στα πόδια τους και στο συκώτι, αρκεί να γνωρίζουν την ακριβή ποσότητα που χρειάζονται.
Για το λόγο αυτό έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα online υπολογιστή όπου οι δρομείς μπορούν να υπολογίσουν την αεροβική τους ικανότητα. Η διεύθυνση είναι:
http://endurancecalculator.com/
PLoS Computational Biol. Posted October 21, 2010. Abstract
Στην ίδια κατηγορία
-
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΫΠΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
-
ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
-
ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ: ΠΩΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ!
-
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
-
ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΥΣΤΟΝΙΑ
-
ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟΣ ΜΗΝΙΣΚΟΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΑΓΚΩΝΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
-
ΘΩΡΑΚΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ
-
Η ΑΘΕΑΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΠΛΑΧΝΩΝ
-
ΟΣΦΥΪΚΗ ΛΟΡΔΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
-
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ
-
ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ή ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
Τελευταία άρθρα

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΫΠΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
Χωρίς ποιοτικό ύπνο, η παραγωγικότητα, η δημιουργικότητα και η ψυχική αντοχή μας φθίνουν – και μαζί τους, η πορεία προς την επιτυχία.

ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
Η νευραλγία τριδύμου αποτελεί μία από τις πλέον επώδυνες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ιατρική επιστήμη. Αν πάσχετε από νευραλγία του τριδύμου, η σωστή συνδυαστική προσέγγιση μπορεί να σας προσφέρει την ανακούφιση που αναζητάτε.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ: ΠΩΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ!
Η ημικρανία δεν είναι απλώς "έντονος πονοκέφαλος" είναι μια καθημερινή πάλη που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Το σώμα μας, όμως, διαθέτει τα κατάλληλα θεραπευτικά εργαλεία για να την αντιμετωπίσει, αρκεί να μάθουμε πώς να τα αξιοποιήσουμε.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
Το σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης είναι μια πολύπλευρη και συχνά εξουθενωτική κατάσταση, η οποία ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη συνδυαστική θεραπευτική προσέγγιση.

ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟΣ ΜΗΝΙΣΚΟΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ
Η εκφύλιση του μηνίσκου είναι συχνή μετά την πέμπτη δεκαετία τής ζωής, αντικατοπτρίζοντας τις βιολογικές συνέπειες της γήρανσης και τη σωρευτική μηχανική καταπόνηση του γόνατος.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΑΓΚΩΝΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Η τενοντοπάθεια του αγκώνα αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες πόνου και λειτουργικού περιορισμού στο άνω άκρο, με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την επαγγελματική δραστηριότητα.

ΘΩΡΑΚΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ
Ο θωρακικός πόνος αποτελεί μια λιγότερο συχνή, αλλά εξίσου σημαντική μορφή μυοσκελετικού πόνου.

ΟΣΦΥΪΚΗ ΛΟΡΔΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Η οσφυϊκή λόρδωση αποτελεί φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης με σημαντικό ρόλο στην κινητική ευστάθεια και την απορρόφηση μηχανικών φορτίων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ
Η χρόνια μη ειδική οσφυαλγία αποτελεί, παγκοσμίως, μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και επιβαρύνει τα συστήματα υγείας.

ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ή ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
Το γήρας είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, με σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, την ψυχολογία και την κοινωνική ζωή.