Skip to main content

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ-ΣΠΛΑΧΝΩΝ

Νέα ευρήματα αποσαφηνίζουν την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των σπλάχνων! Για πρώτη φορά, επιστήμονες από το Flinders University, αναγνώρισαν συγκεκριμένο τύπο αισθητικών νεύρων με απολήξεις στα σπλάχνα και πως αυτά μπορούν να επικοινωνούν με τον νωτιαίο μυελό, μεταδίδοντας αλγαισθητικά ερεθίσματα δυσφορίας προς τον εγκέφαλο.

gut.1

Νέα ευρήματα αποσαφηνίζουν την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των σπλάχνων!

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και φάρμακα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τον άξονα εγκεφάλου-σπλάχνων.

Ενώ τα τελευταία χρόνια η έννοια του «εντερικού εγκεφάλου» και η νευροαισθητική ικανότητα των σπλάχνων έχει μια ταχεία ανάπτυξη, παρέμενε μυστήριο που βρίσκονται οι απολήξεις διαφορετικών αισθητικών νεύρων στα σπλάχνα και πως ενεργοποιούνται. Σημαντικό βήμα για να δοθεί απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα έγινε μέσω της ανάπτυξης νέων τεχνικών από το εργαστήριο Visceral Neurophysiology του καθηγητή Nick Spencer στο Πανεπιστήμιο Flinders της Νότιας Αυστραλίας.

Αναφέρει ο καθηγητής Spencer: «Γνωρίζουμε ότι πολλές διαταραχές του εγκεφάλου και των σπλάχνων σχετίζονται μεταξύ τους, οπότε η αποσαφήνιση της μεταξύ τους σχέσης είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη στοχοθετημένων αποτελεσματικών θεραπειών για εξουθενωτικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η χρόνια δυσκοιλιότητα ή η ελκώδης κολίτιδα».

gutΗ έρευνα του καθηγητή Spencer, αποκάλυψε μια εξαιρετικά περίπλοκη σειρά νευρικών απολήξεων να βρίσκονται πάνω στα πολλαπλά στρώματα ιστών στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου.

Αναφέρει επίσης ο καθηγητής Spencer: «Η μελέτη μας αναγνώρισε δυο κατηγορίες νευρώspencer1νων που εμπλέκονται καθώς και τη θέση τους σε ένα εύρος στρωμάτων στο παχύ έντερο, περιλαμβανομένων μυών και βλεννογόνων μεμβρανών, οι οποίες δυνητικά είναι ικανές να ανιχνεύσουν αισθητικά ερεθίσματα».

Η έρευνα του αποτελεί μια από τις πολλές μελέτες που διεξάγονται στα πέντε εργαστήρια νευρογαστροεντερολογίας του Πανεπιστημίου Flinders, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της υπάρχουσας τράπεζας πληροφοριών σχετικά με την αλληλεπίδραση των σπλάχνων με τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου στην νοητική λειτουργία.

Αυτή η έρευνα υποστηρίχθηκε από επιχορηγήσεις του Australian Research Council (ARC) και του National Health and Medical Research Council (NHMRC).

ΠΗΓΗ

Journal of Comparative Neurology.

 

Τελευταία άρθρα

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική. 

Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!

ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πληροφορίες για τον Εγκέφαλο

Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.