Σπλαχνική Κινητοποίηση
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΕΝΤΕΡΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ)
Αυξημένη φλεγμονή και αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου ενδέχεται να έχουν επιδράσεις σε όλο το σώμα και να συμβάλλουν σε κόπωση, καρδιαγγειακές παθήσεις και κατάθλιψη.
Στη διάρκεια του 20ου αιώνα, η ιατρική στη προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα τα διαφορετικά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος τα κατηγοριοποίησε. Ωστόσο, σήμερα όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι τα διαφορετικά συστήματα του σώματος συνδέονται μεταξύ τους, ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν πλήρως κατανοητά μεμονωμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύνδεση του εγκεφάλου με το έντερο.
Ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο πεπτικό ή στο γαστρεντερικό σύστημα μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (μάχης ή φυγής) και του παρασυμπαθητικού (αναπλήρωσης και πέψης). Η ισορροπία των σημάτων από αυτές τις δυο πηγές, είναι σε θέση να επηρεάσει την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα μετακινούνται μέσω του πεπτικού συστήματος, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την έκκριση των χυμών της πέψης ή της φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα. Το πεπτικό σύστημα έχει επίσης το δικό του νευρικό σύστημα, το εντερικό νευρικό σύστημα, που αποτελείται από περίπου 100 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα μέσα και γύρω από την περιοχή του γαστρεντερικού σωλήνα. Το εντερικό νευρικό σύστημα, λαμβάνει εισροές από το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργεί ανεξάρτητα από αυτά. Το εντερικό νευρικό σύστημα, είναι επίσης διασυνδεδεμένο με εκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ρόλος αυτών των κυττάρων είναι να ερευνούν το πεπτικό σύστημα και να μεταφέρουν πληροφορίες, όπως αν υπάρχει φούσκωμα στο στομάχι, φλεγμονή/μόλυνση στον γαστρεντερικό σωλήνα ή ανεπαρκής ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Έτσι, ο εγκέφαλος και ο γαστρεντερικός σωλήνας επικοινωνούν αμφίδρομα μεταξύ τους.
Επίδραση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων στο έντερο
Λόγω της ισχυρής σύνδεσης εγκεφάλου-εντέρου, το άγχος και ποικιλία αρνητικών συναισθημάτων, όπως η θλίψη, η κατάθλιψη, ο φόβος και ο θυμός μπορούν να επηρεάσουν το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτά είναι σε θέση να πυροδοτήσουν αντιδράσεις, δηλαδή μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τις κινήσεις στην γαστρεντερική οδό και στο περιεχόμενό της. Αποτέλεσμα είναι η ευαισθητοποίηση του πεπτικού συστήματος που γίνεται επιρρεπές σε φουσκώματα και επώδυνα ερεθίσματα. Διευκολύνεται έτσι η κίνηση των βακτηριδίων και η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλάζοντας τους τύπους των βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο. Γι' αυτό το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να συμβάλουν ή να επιδεινώσουν ποικίλες παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλεργίες σε τρόφιμα κ.ά.). Οι αρνητικές αλλαγές στο γαστρεντερικό σύστημα μπορούν να ανατροφοδοτήσουν τον εγκέφαλο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Για παράδειγμα, υπάρχει μια ερευνητική εργασία που αποδεικνύει ότι αυξημένη φλεγμονή και αλλαγές στα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο, μπορούν να έχουν βαθιές επιδράσεις σε όλο το σώμα και να συμβάλλουν στη κόπωση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την κατάθλιψη.
Θεραπεία
Δεδομένης της ισχυρής σύνδεσης εγκεφάλου-εντέρου, θεραπευτικές προσεγγίσεις που στηρίζονται στο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο (πνεύμα/σώμα), όπως είναι η Κρανιοϊερή Θεραπεία του Dr Upledger και η Σπλαχνική Κινητοποίηση, αποδεικνύονται αποτελεσματικές. Μειώνουν τις επιδράσεις του άγχους στο σώμα, που καταπονούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ενισχύεται η παρασυμπαθητική ανταπόκριση και μειώνεται η φλεγμονή. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι επίσης o διαλογισμός, η γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής κ.α.
Πηγές
Rev Neurosci. 2018 Aug 28;29(6):629-643. doi: 10.1515/revneuro-2017-0072. "Gut microbiome and depression: what we know and what we need to know", Winter G1, Hart RA1, Charlesworth RPG1, Sharpley CF2.
Brain-gut connection explains why integrative treatments can help relieve digestive ailments. Posted www.health.harvard.edu April 11, 2019, 10:30 am. Michelle Dossett, MD, PhD, MPH
Στην ίδια κατηγορία
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
-
test
-
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Τελευταία άρθρα
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.
Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.