Trigger Points
Νευροφυσιολογικές και κλινικές επιδράσεις της 'στεγνής βελόνας'
Η τεχνική της 'στεγνής ή ξηράς βελόνας' χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση και θεραπεία των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης πόνου (ΜΣΠΠ). Ερευνητές σχεδίασαν μελέτη για να αξιολογήσουν τις νευροφυσιολογικές και κλινικές επιδράσεις σε ασθενείς με ΜΣΠΠ, πριν και μετά από την εφαρμογή της
Από τη δεκαετία του '80, οι Αμερικανοί γιατροί J. Travel και D.G. Simons με επιστημονικές έρευνες τεκμηρίωσαν ότι ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε μικροτραυματισμούς στις ίνες των σκελετικών μυών, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να συσπώνται, να «σκληραίνουν», να «κονταίνουν» και να χάνουν την ελαστικότητά τους, πυροδοτώντας πόνο στον ασθενή, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα επώδυνα αυτά σημεία των μυών είναι γνωστά ως Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου - trigger points -.
Η τεχνική της 'στεγνής ή ξηράς βελόνας' χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση και θεραπεία των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης πόνου (ΜΣΠΠ). Ερευνητές σχεδίασαν μελέτη για να αξιολογήσουν τις νευροφυσιολογικές και κλινικές επιδράσεις σε ασθενείς με ΜΣΠΠ, πριν και μετά από την εφαρμογή της.
ΜΕΘΟΔΟΣ
Δείγμα 20 ασθενών (3 άνδρες, 17 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 31.7), με Μυοπεριτονιακό Σημείο Πυροδότησης Πόνου στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, έλαβε μια συνεδρία με εν τω βάθει στεγνή βελόνα. Τα αποτελέσματα της απόκρισης στη νευρομυϊκή σύναψη (NMJR), στην αλλαγή του ηλεκτρικού δυναμικού του δέρματος (SSR), στην ένταση του πόνου (PI), και στην ουδό του πόνου σε πιεστικό ερέθισμα (PPT), μετρήθηκαν πριν και αμέσως μετά την εφαρμογή της στεγνής βελόνας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά την εφαρμογή της τεχνική της στεγνής βελόνας:
• Υπήρξε σημαντική βελτίωση στη αλλαγή του ηλεκτρικού δυναμικού του δέρματος, τόσο στη περίοδο της λανθάνουσας κατάστασης (διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ ερεθίσματος και αντίδρασης), όσο και στο εύρος
• Μείωση του πόνου
• Βελτίωση στην ουδό του πόνου σε πιεστικό ερέθισμα για πρόκληση πόνου.
• Η νευρομυϊκή σύναψη που ήταν μειωμένη πριν τη συνεδρία, επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την εφαρμογή της τεχνικής.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μια συνεδρία με εφαρμογή της τεχνικής της στεγνής βελόνας, σε μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ, αποδείχτηκε αποτελεσματική για την βελτίωση του πόνου του ασθενή. Φυσικά απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
ΠΗΓΗ
«Neurophysiological and clinical effects of dry needling in patients with upper trapezius myofascial trigger points»
Maryam Abbaszadeh-Amirdehi, PhD, PT a,*,
Noureddin Nakhostin Ansari, PhD, PT b,
Soofia Naghdi, PhD, PT b, Gholamreza Olyaei, PhD, PT b,
Mohammad Reza Nourbakhsh, PhD, PT c
a Department of Physiotherapy, School of Rehabilitation, Babol University of Medical Sciences, Babol,
Iran
b Department of Physiotherapy, School of Rehabilitation, Tehran University of Medical Sciences,
Tehran, Iran
c Department of Physical Therapy, University of North Georgia, Dahlonega, Georgia, USA
Στην ίδια κατηγορία
-
ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ή ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
Τελευταία άρθρα
ΤΟ ΓΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ ή ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
Το γήρας είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, με σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, την ψυχολογία και την κοινωνική ζωή.
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.