Skip to main content

ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Οι, μετά από χειροθεραπεία, νευρο-φυσιολογικές αλλαγές μεταξύ περιοχών τού εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία και διαμόρφωση του πόνου, μπορεί να είναι ο υποκείμενος μηχανισμός τής ανακούφισης από τον πόνο.

doctor viewing ct scanΣυχνά αναφέρονται βελτιώσεις στην ένταση και στην ευαισθησία στον πόνο μετά από χειροθεραπεία (Μanual Τherapy). Έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι νευροφυσιολογικές αλλαγές μετά από χειροθεραπεία μπορεί να βρίσκονται πίσω από την κλινική βελτίωση. Οι ερευητές Charles W. Gay, DC,a,⁎ Michael E. Robinson, PhD,b Steven Z. George, PT, PhD,c William M. Perlstein, PhD,d,e and Mark D. Bishop, PT, PhDf σχεδίασαν μια μελέτη με θέμα: "IMMEDIATE CHANGES AFTER MANUAL THERAPY IN RESTING-STATE FUNCTIONAL CONNECTIVITY AS MEASURED BY FUNCTIONAL MAGNETIC RESONANCE IMAGING IN PARTICIPANTS WITH INDUCED LOW BACK PAIN" και τη χρήση της Λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας -Functional magnetic resonance imaging (fMRI). Σκοπός της μελέτης ήταν μετά από την εφαρμογή τριών διαφορετικών τεχνικών χειροθεραπείας - manual therapy (MT), με τη χρήση της Λειτουργικής Μαγνητικής Τομογραφίας, να διερευνηθούν: α) οι άμεσες αλλαγές στη "Λειτουργική Συνδεσιμότητα - functional connectivity (FC)" μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που επεξεργάζονται και διαμορφώνουν την εμπειρία του πόνου, β) να εξακριβωθεί πιθανή μείωση του πόνου σε τεχνικά προκαλούμενη μυαλγία, γ) αλλαγές τοπικές ή απομακρυσμένες στην ευαισθησία του πόνου.

Μέθοδος

Συμμετείχαν είκοσι-τέσσερις ασθενείς (17 άνδρες με μέση ηλικία ± SD, 21,6 ± 4,2 χρόνια), που είχαν ολοκληρώσει ένα πρωτόκολλο τραυματικών ασκήσεων για τη πρόκληση οσφυαλγίας. Τυποποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: α) χειροπρακτική σπονδυλική ανάταξη (n=6), β) κινητοποίηση σπονδυλικής στήλης (n=8), γ) θεραπευτικό άγγιγμα (n=10).

 Picture2

 

Picture1Το κύριο αποτέλεσμα μετά το τραυματικό πρωτόκολλο ήταν η άμεση αλλαγή στη Λειτουργική Συνδεσιμότητα - functional connectivity (FC), που παρατηρήθηκε στη λειτουργική μαγνητική τομογραφία, μεταξύ των ακόλουθων περιοχών του εγκεφάλου: σωματοαισθητικό φλοιό, δευτεροβάθμιο σωματοαισθητικό φλοιό, θάλαμο, εμπρόσθιο και οπίσθιο φλοιό του προσαγωγίου, πρόσθιο και οπίσθιο νησιδιακό φλοιό (νήσος του Reil) και περί-υδραγωγός ουσία.

Δευτερογενή αποτελέσματα ήταν άμεσες αλλαγές στην ένταση του πόνου, που μετρήθηκαν με την αριθμητική κλίμακα βαθμολόγηση και στην ευαισθησία του πόνο, που μετρήθηκε με ένα φορητό δυναμόμετρο. Ανάλυση επαναλαμβανομένων μετρήσεων, ποικίλων μοντέλων διακύμανσης και συσχέτισης, διεξήχθησαν για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των θεραπειών και η σχέση μεταξύ των αλλαγών του κάθε ατόμου και των συνολικών μετρήσεων.

Αποτελέσματα

Picture3Οι αλλαγές στην Λειτουργική Συνδεσιμότητα - functional connectivity (FC), που ανιχνεύθηκαν μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, μετά την πρόκληση του πόνου, ήταν κοινές και για τις τρεις τεχνικές χειροθεραπείας που μελετήθηκαν. Επίσης μεταβολές στην Λειτουργική Συνδεσιμότητα - functional connectivity (FC), παρατηρήθηκαν μετά από τη θεραπεία και με τις τρεις διαφορετικές τεχνικές, μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου. Βελτίωση παρατηρήθηκε στην ένταση του πόνου μετά από όλες τις παρεμβάσεις (P >.05), χωρίς σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των ομάδων (P > .05). Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ευαισθησία του πόνο.

Συμπεράσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χειροθεραπεία (χειροπρακτική σπονδυλική ανάταξη, κινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης και το θεραπευτικό άγγιγμα) έχει άμεση επίδραση στην Λειτουργική Συνδεσιμότητα - functional connectivity (FC), μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία και διαμόρφωση της εμπειρίας του πόνου. Αυτό υποδηλώνει ότι νεύρο-φυσιολογικές αλλαγές, μετά από την χειροθεραπεία, μπορεί να είναι ο υποκείμενος μηχανισμός της ανακούφισης από τον πόνο. (J Manipulative Physiol Ther 2014;37:614-627)

Πηγές

  • ACCRAC 2014 AWARD WINNING PAPER: «IMMEDIATE CHANGES AFTER MANUAL THERAPY IN RESTING-STATE FUNCTIONAL CONNECTIVITY AS MEASURED BY FUNCTIONAL MAGNETIC RESONANCE IMAGING IN PARTICIPANTS WITH INDUCED LOW BACK PAIN», Charles W. Gay, DC,a,⁎ Michael E. Robinson, PhD,b Steven Z. George, PT, PhD,c William M. Perlstein, PhD,d,e and Mark D. Bishop, PT, PhDf
  • Tramontano, Marco et al. “Brain Connectivity Changes after Osteopathic Manipulative Treatment: A Randomized Manual Placebo-Controlled Trial.” Brain sciences vol. 10,12 969. 11 Dec. 2020, doi:10.3390/brainsci10120969

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.