Skip to main content

"Τι είναι φυσιολογικό, ποιος το οριοθετεί;"

Η αντίληψη του τι είναι "φυσιολογικό", έχει δυο κατευθύνσεις: εξηγεί γιατί μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση μας χωρίς να το αντιληφθούμε ή να διαφύγει της προσοχής μας σημαντική βελτίωση της κατάστασης μας.

"Τι είναι φυσιολογικό, ποιος το οριοθετεί;" Το παραπάνω ερώτημα περιστρέφεται γύρω από την έννοια του τι αντιλαμβανόμαστε ως "φυσιολογικό - κανονικό". Δηλαδή με τι κριτήρια ο εγκέφαλος αποφασίζει σε τι πρέπει να δώσει προσοχή και τι να αγνοήσει. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διάκριση έχει η παρεγκεφαλίδα. Ενώ η παρεγκεφαλίδα είναι μόνο το 10% του όγκου του εγκεφάλου, περιέχει 50% των νευρώνων του.

 Παρεγκεφαλίδα, αισθήσεις και διάκριση αισθητηριακών πληροφοριών

cerebelum

Οι Gao, Parsons, Bower, Xiong και Fox (1996), αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών τους, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη της συμμετοχή της παρεγκεφαλίδας στην πρόσληψη και την διάκριση πληροφοριών. Ο Ivry (2002), εισηγείται πως η παρεγκεφαλίδα παίζει ρόλο και σε άλλες εγκεφαλικές δραστηριότητες έκτος της κίνησης, όπως είναι η διάκριση πληροφοριών. Επιπλέον, οι Fox και Bower (1989), φτάνουν μέχρι το σημείο να εισηγηθούν πως η παρεγκεφαλίδα παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη διάκριση των αισθητηριακών πληροφοριών παρά στον έλεγχο της κίνησης, καθώς η παρεγκεφαλίδα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές με απώτερο στόχο την καθοδήγηση των κινήσεων του ατόμου. Έχει επίσης τη διορατικότητα να ξεχωρίζει το αναμενόμενο από το αναπάντεχο. Δηλαδή την αναμενόμενη αίσθηση από τα ρούχα που φοράμε, σε αντίθεση με την αίσθηση ενός σφιχτού ρούχου. Σημαντική λειτουργία αν σκεφτούμε το πλήθος των αισθητικών ερεθισμάτων που δέχεται ο εγκέφαλος.

 Σε κάθε νέα αίσθηση ο εγκέφαλος έχει να απαντήσει σε τρείς ερωτήσεις:

  1. Τι είναι αυτό;
  2. Τι σημαίνει;
  3. Τι να κάνω;

cerebelum1

Ας πάρουμε για παράδειγμα πόνο ή περιορισμό στο εύρος κίνησης των ισχίων. Καθώς περνά ο καιρός, και δεν αλλάζει σημαντικά η αίσθηση του περιορισμού σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, το μήνυμα που λαμβάνει ο εγκέφαλος είναι πως αυτός ο περιορισμός δεν αποτελεί σημαντική απειλή, άρα μπορεί να αγνοηθεί μέχρι να υπάρξει νεότερη αλλαγή. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά γίνεται "φυσιολογικό". Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτή η "νέα - φυσιολογική" αίσθηση δεν διαφέρει σε τίποτα από την "παλιά - φυσιολογική" αίσθηση. Στη πραγματικότητα, ο χρόνος εξασθενίζει τη μνήμη του παλιού φυσιολογικού. Πιθανότητα πραγματικής σύγκρισης υπάρχει μόνο αν γίνει μέσα σε στενό χρονικό πλαίσιο.

mulliganhipΟ ασθενής μετά από καιρό αποφασίζει να ακολουθήσει πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης, με χειρισμούς, ώστε να αποκαταστήσει το εύρος κίνησης στις αρθρώσεις των ισχίων του. Μετά από τις πρώτες δυο συνεδρίες, ο ασθενής διαπιστώνει σημαντική βελτίωση στις κινήσεις του. Ο ασθενής είναι σε θέση να αντιληφθεί τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν, σε σχέση με τη προηγούμενη κατάσταση, γιατί συγκρίνει τη καινούργια κατάσταση με τη παλαιά μέσα στο στενό χρονικό πλαίσιο λίγων ημερών. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθεί ξεκάθαρα τις αλλαγές που συντελέστηκαν. Τώρα πλέον υπάρχει μεγαλύτερο και ανώδυνο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις, αλλά η πρωτοτυπία των αλλαγών αυτών σβήνει με τον καιρό, καθώς αυτή η νέα κατάσταση γίνεται το "νέο - φυσιολογικό". Ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται πλέον τη βελτίωση παρά μόνο αν του επισημανθεί από τον θεραπευτή.

Συμπερασματικά η αντίληψη του τι είναι "φυσιολογικό", έχει δυο κατευθύνσεις: εξηγεί γιατί μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση μας χωρίς να το αντιληφθούμε ή να διαφύγει της προσοχής μας σημαντική βελτίωση της κατάστασης μας. Η επίγνωση του σώματος μας εξαρτάται από τη συνεχή, ακριβή και έγκαιρη πληροφόρηση, σχετικά με τη κατάσταση του σώματος. Τεχνικές με ήπιους χειρισμούς - manual therapy - όπως η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση ή η Κρανιοϊερή θεραπεία, συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή τη κατεύθυνση.

ΠΗΓΕΣ

Gao, J.H., Parsons, M., Bower, J.,M., Xiong, J., Li, J., & Fox, P.T. Cerebellum implicated in sensory acquisition and discrimination rather than motor control. Science, 1996, 272, 545-550.
Glickstein, M. What does the cerebellum really do? Current Biology, 2007, 17 (9)

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.