Skip to main content

"ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ" ΤΟΝ ΠΟΝΟ

Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. 

 Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ο πόνος του ασθενή «μετακινείται». Δηλαδή τη μια εβδομάδα ο πόνος βρίσκεται στο αριστερό ισχίο και την επόμενη στο δεξιό γόνατο. Αν ο θεραπευτής κάνει το λάθος να «κυνηγά» τον πόνο, το αποτέλεσμα είναι ο πόνος να συνεχίζει να μετακινείται, να αλλάζει σε ένταση αλλά να μην υποχωρεί. Είναι φανερό πως χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα εστιάζει την προσοχή της στη βασική αιτία των προβλημάτων του ασθενή και όχι στα επιμέρους συμπτώματα.

unnamedΜια θεραπευτική προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσπάθεια για επίτευξη της όσο το δυνατόν καλύτερης ευθυγράμμισης του σκελετού. Η επίτευξη, δηλαδή, να ισορροπήσει το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη στα πόδια. Με τον τρόπο αυτόν, προσπαθούμε να διορθώσουμε ανισορροπίες που προκύπτουν από την ανατομική ασυμμετρία ώστε να αποφορτιστούν όλες οι δομές από τη δύναμη της βαρύτητας.  

Κανένας άνθρωπος δεν είναι απόλυτα συμμετρικός. Από τη γέννηση, οι περισσότεροι από εμάς εμφανίζουμε μονόπλευρα, μια κυρίαρχη κινητική πλευρά (one-sided motor dominance). Συνήθως είναι η πλευρά του σώματος που χρησιμοποιείται περισσότερο για τις καθημερινές δραστηριότητες όπως η γραφή ή η ρίψη μιας μπάλας. Σχετίζεται με την αντίστοιχη κυριαρχία του εγκεφάλου στην επεξεργασία της κινητικής πληροφορίας και της ανακατεύθυνσης των κινήσεων. Αν κοιτάξουμε τον εαυτό μας σε έναν ολόσωμο καθρέφτη, στη περίπτωση όπου κυριαρχεί η δεξιά πλευρά: τα δάχτυλα του δεξιού ποδιού γυρίζουν περισσότερο προς τα έξω σε σχέση με τα δάχτυλα του αριστερού ποδιού, ο δεξιός ώμος είναι πιθανώς χαμηλότερα από τον αριστερό και το σώμα είναι ελαφρώς σε στροφή προς τα αριστερά. Αν σ’ αυτή τη ασυμμετρία, προσθέσουμε μικροτραυματισμούς από επαναλαμβανόμενες κακές στάσεις και τις καταπονήσεις του σώματός μας στη bodyalignment2καθημερινότητα, αυτή η ασυμμετρία επιδεινώνεται. Η επιδείνωση είναι το αποτέλεσμα της προσαρμογής του οργανισμού στη προσπάθειας να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση που δέχεται. Οι αλλαγές στην ευθυγράμμιση του μυοσκελετικού συστήματος θα οδηγήσουν σε άνιση κατανομή του βάρους. Τα ασύμμετρα πρότυπα στάσης εδραιώνονται, το νευρικό σύστημα, αντί να διορθώνει τη λανθασμένη στάση του σώματος αρχίζει να αντιλαμβάνεται την δυσλειτουργική μυϊκή δραστηριότητα και τις προσαρμογές της στάσης του σώματος ως φυσιολογικές. Μερικοί άνθρωποι προσαρμόζονται στις αλλαγές στάσης χωρίς να βιώνουν πόνο ή δυσφορία. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, αναπτύσσουν πρότυπα πόνου που επιμένουν μέχρι να αλλάξει κάτι. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που ευθυγραμμίζουν το κεφάλι με το ιερό οστό, βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος και στην επανεκπαίδευση του νευρικού συστήματος.

Όταν το κεφάλι δεν είναι ευθυγραμμισμένο με το υπόλοιπο σώμα ή η λεκάνη με το ιερό οστό (αποτελούν τη βάση στήριξης της σπονδυλικής στήλης) βρίσκονται σε κλίση ή περιστροφή, ένα πολύπλοκο σύστημα που ελέγχεται από το κεντρικό young physiotherapist doing a back treatmentνευρικό σύστημα προσπαθεί να τα εξισορροπήσει. Οι προσαρμογές που προκύπτουν οδηγούν σε αλλαγές στη στάση, μυϊκή ανισορροπία και μειωμένη κινητικότητα, με τελικό αποτέλεσμα ένα ανακυκλώσιμο κύκλο έντασης και πόνου. Η θεραπευτική προσέγγιση με ήπια κινητοποίηση στις αρθρώσεις των εμπλεκομένων περιοχών -αποφεύγοντας χειρισμούς ανάταξης- μεταφέρει νέες πληροφορίες στον εγκέφαλο, ώστε να μειωθεί η αίσθηση της απειλής. Όταν το σώμα αισθάνεται ασφάλεια να κινηθεί, μειώνει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και εγκαταλείπει τον προστατευτικό μυϊκό σπασμό, οπότε επιτυγχάνεται η επαναφορά της αρχικής ευθυγράμμισης. Τεχνικές όπως: παθητικές, ενεργητικές και κινήσεις με αντίσταση, νευρική κινητοποίηση και η διέγερση των μυϊκών ατράκτων, επαναπρογραμματίζουν το νευρικό σύστημα και αποκαθιστούν την αρμονία/ισορροπία στη λειτουργικότητα της περιοχής. Βασικό στοιχείο για την ευθυγράμμιση του σκελετού είναι η χρήση ήπιας κινητοποίησης για την επανεκπαίδευση του νευρικού συστήματος.

Συμπερασματικά, σε ασθενή με δυσεπίλυτο πόνο τις περισσότερες φορές η απάντηση βρίσκεται στην ευθυγράμμιση του κεφαλιού με το ιερό οστό μέσω ήπιας κινητοποίησης. Έτσι, μειώνουμε την αίσθηση της απειλής που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος, μειώνεται η δράση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, λύνεται ο προστατευτικός μυϊκός σπασμός και επιτυγχάνεται η αρμονία στη λειτουργικότητα.

Πηγές

  1. https://www.massagetoday.com/articles/1684871969097/leveling-head-tail
  2. https://erikdalton.com/blog/leveling-head-tail-treating-neuromuscular-righting-reflexes/

 

Τελευταία άρθρα

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική. 

Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!

ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πληροφορίες για τον Εγκέφαλο

Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.