Manual Therapy
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (MANUAL THERAPY)
Η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων είναι σημαντικός παράγοντας στην θεραπευτική διαδικασία.
Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει δισεκατομμύρια νευρώνες που επικοινωνούν μέσω κυματοειδών ηλεκτρικών σημάτων, που ονομάζονται εγκεφαλικά κύματα.
Ο Γερμανός ψυχίατρος Hans Berger, το 1929 χρησιμοποιώντας την εφεύρεση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος ανακάλυψε αυτά τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα. Με την κατάλληλη τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου ο Berger μπόρεσε να καταγράψει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Κατηγοριοποίησε τα ηλεκτρικά σήματα σύμφωνα με τη συχνότητα και μελέτησε πως το κάθε μοτίβο κυμάτων τροποποιούσε τη κατάσταση συνείδησης του ατόμου. Ο Berger, ως μονάδα μέτρησης της συχνότητας των κυμάτων χρησιμοποίησε το hertz (Hz) ή τον αριθμό επαναλήψεων ενός κύματος μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια κατέγραψε πως επηρεάζεται η πνευματική απόδοση αν κάποια από αυτές τις συχνότητες ήταν ανεπαρκής, υπερβολική ή υπήρχε δυσκολία να ανιχνευθεί.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι πέντε πιο συνηθισμένες συχνότητες των εγκεφαλικών ηλεκτρικών κυμάτων:
- ΚΥΜΑΤΑ ΓΑΜΜΑ (GAMMA WAVES)- Συχνότητα 38-50Hz, είναι τα ταχύτερα εγκεφαλικά κύματα και σχετίζονται με την ταυτόχρονη επεξεργασία πληροφοριών από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, μεταδίδουν πληροφορίες γρήγορα και σιωπηλά. Κάποιοι ερευνητές ωστόσο δεν διακρίνουν τα κύματα γ ως ξεχωριστή κατηγορία αλλά τα τοποθετούν στα κύματα β.
- ΚΥΜΑΤΑ ΒΗΤΑ (BETA WAVES) – Συχνότητα μεταξύ 13 και 38 κύκλων ανά δευτερόλεπτο (Hz). Σε αυτή τη συχνότητα το άτομο είναι ενθουσιασμένο, συγκεντρωμένο ή σε ένταση. Υποδεικνύει μια κατάσταση εγρήγορσης ή πιθανά χρόνιο στρες.
- ΚΥΜΑΤΑ ΑΛΦΑ (ALPHA WAVES) – Συχνότητα μεταξύ 8 και 12 Hz. Σε αυτή τη συχνότητα το άτομο είναι ήρεμο, χαλαρό αλλά συγκεντρωμένος σε κάτι.
- ΚΥΜΑΤΑ ΘΗΤΑ (THETA WAVES) – Συχνότητα μεταξύ 4 και 8 Hz. Το άτομο είναι σε βαθιά χαλάρωση ή κοιμάται. Αυτή η συχνότητα είναι ενδεικτική μιας εσωτερικής εστίασης με ολοζώντανες εικόνες μνήμης, ενώ είναι η πιο κατάλληλη συχνότητα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αυτοδιόρθωσης.
- ΚΥΜΑΤΑ ΔΕΛΤΑ (DELTA WAVES) – Συχνότητα συνήθως κάτω από 4 Hz. Καταγράφεται σε βαθύ διαλογισμό, σε ύπνο χωρίς όνειρα και κάποιες φορές περιστασιακά σε συνεδρία χειροθεραπείας. Κυτταρική επούλωση και αναγέννηση συμβαίνουν σε αυτή τη συχνότητα.
Θεραπευτική συνεδρία
Οι ασθενείς συνήθως όταν προσέρχονται για θεραπεία είναι σε μια κατάσταση άγχους εξαιτίας φυσικά των προβλημάτων τους, άρα κυριαρχούν τα Βήτα κύματα. Το διαπιστώνουμε αρχικά στη κλινική αξιολόγηση, όπου παρατηρούμε να έχουν ανήσυχα χέρια και πόδια, υπερβολική κουβέντα, σφιγμένο σαγόνι και μια άκαμπτη στάση. Καλό είναι σε αυτή τη περίπτωση πριν από την θεραπευτική παρέμβαση να φροντίσουμε να ηρεμίσουμε τον ασθενή, είτε κουβεντιάζοντας να προσπαθήσουμε να τον καθησυχάσουμε, είτε με χαλαρωτικούς χειρισμούς. Μόλις νιώσουμε να μειώνεται η ένταση στο σώμα του και κυριαρχήσουν τα Άλφα κύματα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο εν τω βάθει τεχνικές.
Όταν εφαρμόζουμε θεραπεία σε ασθενή με χρόνιο στρες, προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα ήσυχο, ζεστό, περιποιητικό περιβάλλον, εργαζόμενοι με αργούς και σταθερούς χειρισμούς. Ο στόχος είναι ο θεραπευτικός μας ρυθμός να διευκολύνει τον εγκέφαλο του ασθενή να πέσει σε αυτή την ονειρική κατάσταση, δηλαδή να κυριαρχήσουν τα κύματα Θήτα ή ακόμη καλύτερα τα κύματα Δέλτα.
Πηγές
- Singh et al., “The Brain’s Response to Pleasant Touch: an EEG Investigation of Tactile Caressing,” Frontiers in Human Neuroscience 8 (2014): 893.
- İnce, S. Adanir, and F. Sevmez, “The Inventor of Electroencephalography (EEG): Hans Berger (1873–1941),” Child’s Nervous System 37, no. 9 (2021): 2,723
- https://web.archive.org/web/20090305040456/http://www.brainsync.com/brainlab_gamma.asp
Στην ίδια κατηγορία
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
-
test
-
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Τελευταία άρθρα
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.
Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.