Σκέψεις
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ "ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ" ΣΤΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Η κινητοποίηση των αρθρώσεων (joint mobilization), σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του πόνου στη σπονδυλική στήλη. Αυτό που δεν είναι επαρκώς κατανοητό είναι η επίδραση της κινητοποίησης των αρθρώσεων αυτή καθ’ αυτή όταν αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική παρέμβαση. Επιπλέον, υπάρχει μια συζήτηση για τα αποτέλεσμα που παράγουν οι τεχνικές με στόχευση στο ακριβές υπό θεραπεία σπονδυλικό τμήμα σε σχέση με τεχνικές που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.
Οι ερευνητές Emily Joan Slaven, Adam P Goode, Rogelio A Coronado, Charles Poole, Eric J Hegedus σχεδίασαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση: “The relative effectiveness of segment specific level and non-specific level spinal joint mobilization on pain and range of motion: results of a systematic review and meta-analysis” με στόχο να απαντήσουν στους προηγούμενους προβληματισμούς.
Η μελέτη περιελάβανε συμπτωματικούς ασθενείς με στόχο να αξιολογήσει τα αποτελέσματα μιας συνεδρίας αρθρικής κινητοποίησης στον πόνο σε κατάσταση ηρεμίας και στις πιο επώδυνες δραστηριότητες, καθώς επίσης να συγκρίνει τα αποτελέσματα όταν η κινητοποίηση αφορά ένα συγκεκριμένο υπό θεραπεία τμήμα ή μια ευρύτερη περιοχή.
Πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις για τυχοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (randomized controlled trials -RCTs), χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (MEDLINE, CINAHL και PEDro) από το 1966 έως τον Νοέμβριο του 2010. Η μεθοδολογική ποιότητα αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας προηγουμένως λεπτομερή κριτήρια.
Αποτελέσματα
Βρέθηκαν πολλές μελέτες που παρείχαν στοιχεία ότι μια συνεδρία αρθρικής κινητοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πόνου τόσο στην ηρεμία, όσο και σε επώδυνες δραστηριότητες. Η ανάγκη για στόχευση της κινητοποίησης σε συγκεκριμένο τμήμα έναντι μιας ευρύτερης περιοχής επηρεάζεται από την ανατομική περιοχή. Στη περιοχή του αυχένα πιο αποτελεσματική είναι η στοχευμένη κινητοποίηση ενώ στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης η κινητοποίηση ευρύτερης περιοχής.
Πηγή
“The relative effectiveness of segment specific level and non-specific level spinal joint mobilization on pain and range of motion: results of a systematic review and meta-analysis”, Emily Joan Slaven 1, Adam P Goode 1, Rogelio A Coronado 1, Charles Poole 1, Eric J Hegedus 1
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.