Στοχευμένη ή όχι «Κινητοποίηση» στη Σπονδυλική Στήλη (Έρευνα)
Η κινητοποίηση των αρθρώσεων (joint mobilization), σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του πόνου στη σπονδυλική στήλη. Αυτό που δεν είναι επαρκώς κατανοητό είναι η επίδραση της κινητοποίησης των αρθρώσεων αυτή καθ’ αυτή όταν αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική παρέμβαση. Επιπλέον, υπάρχει μια συζήτηση για τα αποτέλεσμα που παράγουν οι τεχνικές με στόχευση στο ακριβές υπό θεραπεία σπονδυλικό τμήμα σε σχέση με τεχνικές που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.
Οι ερευνητές Emily Joan Slaven, Adam P Goode, Rogelio A Coronado, Charles Poole, Eric J Hegedus σχεδίασαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση: “The relative effectiveness of segment specific level and non-specific level spinal joint mobilization on pain and range of motion: results of a systematic review and meta-analysis” με στόχο να απαντήσουν στους προηγούμενους προβληματισμούς.
Η μελέτη περιελάβανε συμπτωματικούς ασθενείς με στόχο να αξιολογήσει τα αποτελέσματα μιας συνεδρίας αρθρικής κινητοποίησης στον πόνο σε κατάσταση ηρεμίας και στις πιο επώδυνες δραστηριότητες, καθώς επίσης να συγκρίνει τα αποτελέσματα όταν η κινητοποίηση αφορά ένα συγκεκριμένο υπό θεραπεία τμήμα ή μια ευρύτερη περιοχή.
Πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις για τυχοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (randomized controlled trials -RCTs), χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (MEDLINE, CINAHL και PEDro) από το 1966 έως τον Νοέμβριο του 2010. Η μεθοδολογική ποιότητα αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας προηγουμένως λεπτομερή κριτήρια.
Βρέθηκαν πολλές μελέτες που παρείχαν στοιχεία ότι μια συνεδρία αρθρικής κινητοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πόνου τόσο στην ηρεμία, όσο και σε επώδυνες δραστηριότητες. Η ανάγκη για στόχευση της κινητοποίησης σε συγκεκριμένο τμήμα έναντι μιας ευρύτερης περιοχής επηρεάζεται από την ανατομική περιοχή. Στη περιοχή του αυχένα πιο αποτελεσματική είναι η στοχευμένη κινητοποίηση ενώ στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης η κινητοποίηση ευρύτερης περιοχής.
“The relative effectiveness of segment specific level and non-specific level spinal joint mobilization on pain and range of motion: results of a systematic review and meta-analysis”, Emily Joan Slaven 1, Adam P Goode 1, Rogelio A Coronado 1, Charles Poole 1, Eric J Hegedus 1
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.
Τα φορτία και οι δυνάμεις συμπίεσης που δέχεται το σώμα, κατανέμονται ομοιόμορφα χάρη στο δυναμικό σύστημα tensegrity αντιβαρυτικής τάσης. Αυτό το μοντέλο θέλει τη θέση και τη στάση των οστών να εξαρτώνται κυρίως από την ισορροπία μεταξύ των μαλακών ιστών, αποδυναμώνοντας οποιαδήποτε χειρισμό ανάταξης για την επαναφορά της σωστής "ευθυγράμμισης".
Στον γλουτό έχουν αποδοθεί περισσότερα σύνδρομα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος. Αυτό οφείλεται στη βιομηχανική πολυπλοκότητα του ισχιακού νεύρου και στις τεράστιες στρεπτικές δυνάμεις που ασκούνται στη λεκάνη και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.
Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.
Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.
Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ