Η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων είναι σημαντικός παράγοντας στην θεραπευτική διαδικασία.
Ένας από τους στόχους του εκπαιδευμένου θεραπευτή είναι να διευκολύνει τον ασθενή του να επιτύχει μια χαλαρή ψυχική και συναισθηματική κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπευτική του παρέμβαση. Το επιτυγχάνει μειώνοντας την υπερδραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει δισεκατομμύρια νευρώνες που επικοινωνούν μέσω κυματοειδών ηλεκτρικών σημάτων, που ονομάζονται εγκεφαλικά κύματα.
Ο Γερμανός ψυχίατρος Hans Berger, το 1929 χρησιμοποιώντας την εφεύρεση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος ανακάλυψε αυτά τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα. Με την κατάλληλη τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου ο Berger μπόρεσε να καταγράψει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Κατηγοριοποίησε τα ηλεκτρικά σήματα σύμφωνα με τη συχνότητα και μελέτησε πως το κάθε μοτίβο κυμάτων τροποποιούσε τη κατάσταση συνείδησης του ατόμου. Ο Berger, ως μονάδα μέτρησης της συχνότητας των κυμάτων χρησιμοποίησε το hertz (Hz) ή τον αριθμό επαναλήψεων ενός κύματος μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια κατέγραψε πως επηρεάζεται η πνευματική απόδοση αν κάποια από αυτές τις συχνότητες ήταν ανεπαρκής, υπερβολική ή υπήρχε δυσκολία να ανιχνευθεί.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι πέντε πιο συνηθισμένες συχνότητες των εγκεφαλικών ηλεκτρικών κυμάτων:
Οι ασθενείς συνήθως όταν προσέρχονται για θεραπεία είναι σε μια κατάσταση άγχους εξαιτίας φυσικά των προβλημάτων τους, άρα κυριαρχούν τα Βήτα κύματα. Το διαπιστώνουμε αρχικά στη κλινική αξιολόγηση, όπου παρατηρούμε να έχουν ανήσυχα χέρια και πόδια, υπερβολική κουβέντα, σφιγμένο σαγόνι και μια άκαμπτη στάση. Καλό είναι σε αυτή τη περίπτωση πριν από την θεραπευτική παρέμβαση να φροντίσουμε να ηρεμίσουμε τον ασθενή, είτε κουβεντιάζοντας να προσπαθήσουμε να τον καθησυχάσουμε, είτε με χαλαρωτικούς χειρισμούς. Μόλις νιώσουμε να μειώνεται η ένταση στο σώμα του και κυριαρχήσουν τα Άλφα κύματα, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο εν τω βάθει τεχνικές.
Όταν εφαρμόζουμε θεραπεία σε ασθενή με χρόνιο στρες, προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα ήσυχο, ζεστό, περιποιητικό περιβάλλον, εργαζόμενοι με αργούς και σταθερούς χειρισμούς. Ο στόχος είναι ο θεραπευτικός μας ρυθμός να διευκολύνει τον εγκέφαλο του ασθενή να πέσει σε αυτή την ονειρική κατάσταση, δηλαδή να κυριαρχήσουν τα κύματα Θήτα ή ακόμη καλύτερα τα κύματα Δέλτα.
Οι ασυμμετρίες μπορεί να αποτελούν αιτία πόνου και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η εξισορρόπηση του σώματος με την ελαχιστοποίηση των ασυμμετριών θα βελτιστοποιήσει τη μηχανική του σώματός, ενώ μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα πόνου στην πορεία.
Η βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από αδέξια, μη ορθολογική ομόπλευρη κινητική συμπεριφορά. Η απορρέουσα ασυντόνιστη κίνηση συνεχίζεται μέχρι να αρχίσει το βρέφος να μπουσουλάει σταυρωτά. Αυτό το νέο μοτίβο αντίθετης κίνησης αναδιοργανώνει στη συνέχεια το κεντρικό νευρικό του σύστημα, ώστε όλα τα σωματικά συστήματα να συνεργάζονται ομαδικά.
Ο στόχος αυτής της τεχνικής είναι η πρόκληση χαλάρωσης ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας, η υπερτονία της οποίας θεωρείται ότι είναι η πηγή του πόνου ή/και της απώλειας κινητικότητας σε ένα μέρος του σώματος ή/και σε μια άρθρωση.
Ο πόνος, ως σύμπτωμα, μπορεί να αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον θεραπευτή. Η απάντηση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη ευθυγράμμιση του σκελετού. Δηλαδή να ισορροπήσει, μέσω ήπιας κινητοποίησης, το κεφάλι στον αυχένα και η λεκάνη με τα πόδια.
Χειρισμοί πίεσης πέντε γραμμαρίων ή λιγότερο συνδέουν τον θεραπευτή με το σύστημα της περιτονίας και μέσω αυτής με κάθε τμήμα του σώματος, καταπολεμώντας συμπτώματα ασθενειών μερικά εκ των οποίων είναι χρόνια.
Τεχνικές χειροθεραπείας και άσκηση με βαθύ κάθισμα δύνανται να μειώσουν τις μυϊκές ανισορροπίες που σχετίζονται με τον πόνο στη μέση.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί ένα διευρυμένο Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο για την υγεία και την ασθένεια, με στόχο την ενδυνάμωση της ικανότητας του ασθενή στην ίαση.
Η συντηρητική διαχείριση του πόνου στη μέση με τεχνικές σπονδυλικής ανάταξης και κινητοποίησης, συμπληρωματικά της ιατρικής θεραπείας, βελτιώνει την λειτουργική ικανότητα, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της.
Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι αναρριχητές βράχου εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αρθρίτιδας στον ώμο.
Ατλαντο-ινιακή ένωση:
μια αμφίδρομη σχέση
Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 74 guests και κανένα μέλος
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ