Οσφυαλγία
ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΑΣ!
Σε ποιο χρονικό διάστημα της ημέρας κινδυνεύουμε περισσότερο να τραυματίσουμε και να πονέσουμε στη μέση; Γιατί μια ασήμαντη κίνηση μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση, αντίθετα με άλλες πιο έντονες δραστηριότητες; Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από τραυματισμό και πόνο στη μέση; Αυτά τα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια.
Κρίσιμα χρονικά διαστήματα
Υπάρχουν δυο βασικά κρίσιμα διαστήματα όπου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί:
Το πρώτο είναι αμέσως μόλις ξυπνήσουμε το πρωί. Αν μετρήσουμε το ύψος μας το πρωί θα διαπιστώσουμε πως είμαστε περίπου ένα εκατοστό ψηλότεροι σε σχέση με το ύψος μας στο τέλος της ημέρας. Η εξήγηση βρίσκεται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους, αποσβένουν τους κραδασμούς, επιτρέποντας την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από δυο βασικά τμήματα, τον ινώδη δακτύλιο (περίβλημα) και τον πυρήνα. Σε ποσοστό 90% περιέχει νερό, η ποσότητα του οποίου ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου πέφτοντας μέχρι και 60%. Ο όγκος του νερού που περιέχεται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της όρθιας στάσης του σώματος, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου η χαμένη ποσότητα αναπληρώνεται. Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να ισχυριστεί ότι η σπονδυλική στήλη το πρωί είναι "πρησμένη - φουσκωμένη". Το γεγονός αυτό την καθιστά το πρωί δυσκίνητη, οπότε μια απρόσεκτη κίνηση κάμψης ή στροφής μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό σε κάποια δομή της. Για να προλάβουμε πιθανό τραυματισμό όταν σηκωνόμαστε πρέπει να κάνουμε δραστηριότητες οι οποίες να "στραγγίζουν" το επιπλέον υγρό από τη σπονδυλική στήλη, όπως απλές χωρίς φόρτιση κινήσεις. Φωτογραφίες από το άρθρο Sleep and Spine - Dr. J. Fryer
Το δεύτερο είναι μετά από παρατεταμένο κάθισμα. Δηλαδή για παράδειγμα, μετά από ένα ταξίδι με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, όταν ξεκουραζόμαστε "απλωμένοι" στον καναπέ, κ.α.. Τότε συμβαίνει το φαινόμενο του εφελκυσμού. Αυτό σημαίνει ότι οι σύνδεσμοι και οι τένοντες διατείνονται προσαρμοζόμενοι στη στάση του σώματος. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μυών, των συνδέσμων και των οστών στα σημεία τα οποία προσφύονται ή καταφύονται οι μύες και οι σύνδεσμοι ονομάζονται ελκτικές ή εφελκυστικές. Η εφαρμογή παρατεταμένων ή υπέρμετρων εφελκυστικών δυνάμεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τραυματισμό στον μυϊκό ή οστικό ιστό. Έτσι αμέσως μόλις σηκωθούμε από την παρατεταμένη καθιστή στάση είμαστε σε κατάσταση υψηλού κινδύνου. Όσο περισσότερο διαρκεί η καθιστή στάση τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε.
Ο κίνδυνος μειώνεται αν καθόμαστε σωστά με υποστήριξη στην μέση
Στη περίπτωση που η μέση δεν έχει κανένα πρόβλημα η επίδραση των παραπάνω είναι περιορισμένη. Αντίθετα στη περίπτωση ευάλωτης μέσης τα παραπάνω έχουν αξία. Ποιος όμως έχει "υγιή" και ποιος "ευάλωτη" μέση; Μελέτες επισημαίνουν ότι οκτώ στους δέκα ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους θα βιώσουν πόνο στη μέση. Στη πραγματικότητα όλοι είμαστε υποψήφιοι κάποια στιγμή της ζωής μας να βιώσουμε πόνο στη μέση.
Πρόληψη
Αποφεύγετε να σκύβετε αμέσως μετά από παρατεταμένο κάθισμα. Η καθιστή στάση, ακόμη και εάν είναι σωστή μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο τραυματισμού της μέση. Όσο περισσότερο κάθεστε και όσο χειρότερη είναι η στάση, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε.
Μετά από παρατεταμένο κάθισμα, σε όρθια στάση κάνετε μερικές εκτάσεις του κορμού προς τα πίσω -εκτάσεις-, ή περπατήστε για λίγο και στη συνέχεια αν είναι απαραίτητο σκύψτε.
Όταν κάθεστε αποφεύγεται να σωριάζεστε στη καρέκλα. Αυτή η στάση επιβαρύνει σημαντικά τη σπονδυλική στήλη. Τοποθετήστε ένα κυλινδρικό μαξιλαράκι στη περιοχή της μέσης, να στηρίζει τη σπονδυλική στήλη σε καλή και ξεκούραστη στάση.
Ασκήσεις πρόληψης
ΣΩΣΤΉ ΣΤΑΣΗ
ΠΗΓΕΣ
High-Risk Movements for your Low Back, How to avoid injury and pain, by Marc Heller, DC
To Your Health, June 2010 (Vol. 04, Issue 06)
Sleep and Spine - Dr. J. Fryer
Στην ίδια κατηγορία
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
-
test
-
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Τελευταία άρθρα
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.
Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
Οι επιπτώσεις από την δύναμη της βαρύτητας είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ευθυγράμμιση του σκελετού και την εμφάνιση του πόνου. Η σωστή λειτουργία τού εγκεφάλου μάς προφυλάσσει, για άλλη μια φορά!
ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, ο κόσμος μας εκτιμά τη διανοητική ικανότητα πολύ περισσότερο από τη σωματική ικανότητα και έτσι η ανάγκη απόκτησης γνώσεων είναι πλέον ύψιστης σημασίας.