Οσφυαλγία
ΘΩΡΑΚΙΚΟ-ΟΣΦΥΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (Maigne’s syndrome)
Έχει παρατηρηθεί, ότι η θωρακικό- οσφυϊκή ένωση (Θ12-Ο1 επίπεδο) είναι σχεδόν πάντα δύσκαμπτη στους ασθενείς με πόνο χαμηλά στη μέση. Για πολλούς θεωρείτε μια αντιστάθμιση, κάτι που πρέπει να σημειωθεί και ίσως να αντιμετωπισθεί, αλλά όχι ο βασικός περιορισμός, δεν αποτελεί δηλαδή τη πηγή του οσφυϊκού και πυελικού πόνου. Εκ των υστέρων αυτή η αντίληψη κρίνεται ως λάθος. Η δυσλειτουργία σε αυτή την ένωση είναι κρίσιμη και μπορεί να είναι η άμεση πηγή για την χαμηλή οσφυαλγία.
Τα δερματικά νεύρα είναι υπεύθυνα για την αισθητική νεύρωση στο δέρμα. Γενικά θεωρούνται μόνο αισθητικά νεύρα, αλλά μπορεί να είναι και κινητικά για κάποιους ιστούς στο δέρμα όπως είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες. Τα αισθητικά δερματικά νεύρα μπορεί να διεγερθούν και να προκαλέσουν προβαλλόμενο πόνο σε περιοχές που απέχουν από τη περιοχή προέλευσης τους.
Ο Robert Maigne, είναι Γάλλος ιατρός που ασχολείται με μυοσκελετικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων χειρισμών κινητοποίησης (mobilization) και εγχύσεων. Άρθρα του είναι διαθέσιμα για αναζήτηση στην ιστοσελίδα: French Society of Orthopedic and Osteopathic Manual Medicine. Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνω θωρακικοί πόνοι προέρχονται από την κατώτερη αυχενική μοίρα. Όταν ρωτήθηκε αν το κάτω θωρακικό σύνδρομο είναι ένα σύνδρομο των σπονδυλικών αρθρώσεων (facet syndrome), απαντά τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές πηγές πόνου γύρω από μια άρθρωση, όχι μόνο η ίδια η άρθρωση, «…εμείς δεν γνωρίζουμε πραγματικά την ακριβή πηγή, αλλά ξέρουμε πώς να αξιολογήσουμε και να θεραπεύσουμε…».
Στην ίδια συνέντευξη, ο ίδιος περιγράφει το σύνδρομο Maigne (Maigne’s syndrome) ως μονόπλευρη χαμηλή οσφυαλγία, που λανθασμένα αποδίδεται σε οσφυοϊερή προέλευση. Μπορεί να συνυπάρχουν σύνδρομα πόνου στην κοιλιά, στους όρχεις ή γυναικολογικοί πόνοι, που σχετίζονται με την θωρακικό – οσφυϊκή ένωση ή σε διέγερση των νεύρων από το Ο2-Ο3 νευρολογικό επίπεδο, και το πλευρικό μηριαίο δερματικό νεύρο. Ο Maigne αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής ποτέ δεν παραπονείται για πόνους στη θωρακικό – οσφυϊκή ένωση, ενώ συνήθως οι ακτινογραφίες δεν συνεισφέρουν στη διαδικασία αξιολόγησης.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ
Το ανώτερο δερματικό νεύρο εξέρχεται από τη σπονδυλική στήλη στη θωρακικό-οσφυϊκή ένωση και παρέχει αισθητικότητα στην κάτω οσφυϊκή περιοχή και το γλουτό. Ο Maigne επισημαίνει ότι η αισθητική νεύρωση στα λαγόνια, στους ιστούς πάνω από τη κατώτερη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και τη πύελο, προέρχονται από τα ανώτερα δερματικά νεύρα, τα οποία εξέρχονται μεταξύ Θ10 και Ο2 (ισχυρίζεται, ότι ενώ τα βιβλία ανατομίας αναφέρουν πως η νεύρωση στη γλουτιαία περιοχή προέρχεται μόνο από Ο2-Ο3 νευρολογικό επίπεδο, μετά από δικές του ανατομικές έρευνες επιβεβαίωσε την ευρύτερη προέλευση των ανώτερων γλουτιαίων νεύρων). Αυτά τα αισθητήρια νεύρα που εξέρχονται από τη θωρακικό – οσφυϊκή ένωση, κατέρχονται δια μέσου της οσφυϊκής μοίρας, κάνουν διέλευση πάνω από το χείλος της πυέλου για να καταλήξουν μέσα στο γλουτό.
Ένα ιδιαίτερα επώδυνο σημείο στο γλουτό, 7-10 cm πλαγίως της μέσης γραμμής, είναι ακριβώς κάτω από τα λαγόνια ακρολοφία. Ακριβώς πάνω από αυτό το σημείο στο γλουτό είναι μια οστεοϊνώδης σήραγγα από όπου διέρχονται τα νεύρα. Γενικά οι σήραγγες τείνουν να είναι προβληματικές περιοχές προκαλώντας πρόσκρουση στα νεύρα. Αυτό το συγκεκριμένο επώδυνο σημείο, είναι πιθανώς αποτέλεσμα συνδρόμου διπλής πρόσκρουσης. Μια περιοχή πρόσκρουσης φαίνεται να είναι στο σπονδυλικό επίπεδο προέλευσης του δερματικού νεύρου (από Θ10 μέχρι Ο2), αλλά και μια άλλη στη περιφέρεια μέσα στη οστεοϊνώδη σήραγγα.
Για το λόγο αυτό πολλές τεχνικές manual therapy, έχουν αποτύχει να δώσουν οριστική λύση σε αυτό το επώδυνο σημείο.
Αξιολόγηση, θεραπεία και επανεκτίμηση πρωτόκολλου για αυτό το σύνδρομο
Η πορεία του πλευρικού μηριαίου δερματικού νεύρου, παρέχει αισθητηριακή τροφοδότηση στο μέσο γλουτιαίο μυ και την περιοχή της βουβωνικής χώρας.
ΟΔΗΓΙΕΣ
Αρχικά εντοπίστε το ακριβές επώδυνο σημείο. Σημειώστε το. Στη συνέχεια, πηγαίνετε μέχρι το Θωρακικό - οσφυϊκή ένωση, αξιολογήστε τη παρασπονδυλική περιοχή μεταξύ Θ10 και Ο2. Ψηλαφίστε, κινητοποιήστε. Επιβεβαιώστε ότι ολόκληρη η περιοχή τείνει να είναι δύσκαμπτη. Εντοπίστε τη φορά της μέγιστης τάσης και τη διεύθυνση της μέγιστης δυσκαμψίας. Συνήθως το πιο συνηθισμένο μοντέλο είναι ο περιορισμός στη έκταση του κορμού και η πλάγια κλίση προς την επώδυνη περιοχή. Αποκαταστήστε τον περιορισμό και τη τάση στη περιοχή με συνδυασμό τεχνικών χειροθεραπείας (manual therapy). Επιστρέψτε στο σημειωμένο επώδυνο σημείο του γλουτού και επανεκτιμήστε, θα το βρείτε να είναι λιγότερο ευαίσθητο και πιο μαλακό. Αν απελευθερωθεί αυτό το επώδυνο σημείο, γνωρίζουμε με σιγουριά ότι η θωρακικό-οσφυϊκή ένωση είναι σημαντική για το πρόβλημα του ασθενή.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι συνήθως η δυσλειτουργία μιας περιοχής δεν είναι ποτέ μονόπλευρη, αλλά μπορεί να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα ο ψοΐτης μυς και το διάφραγμα συναντώνται στην ένωση αυτή. Το ανώτερο δερματικό νεύρο διέρχεται μέσω του ψοΐτη μυ. Αν ο ψοΐτης ή το διάφραγμα δυσλειτουργούν, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ή να ενισχύσουν δυσλειτουργίες σε αυτά τα σπονδυλικά επίπεδα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.Web site of the French Society of Orthopaedic and Osteopathic Manual Medicine:
www.sofmmoo.com/english_section/accueil_english_section.htm
2. Interview with Robert Maigne regarding Maigne’s syndrome.
www.maitrise-orthop.com/corpusmaitri/interview/maigne/maigneus.shtml
3. Hammer W. "Superior Cluneal Nerve Entrapment - An Overlooked Cause of Low Back Pain."
Dynamic Chiropractic, May 4, 1998.
4. Additional information on Maigne’s syndrome. www.chiropractic-help.com/maignes-syndrome.html
Στην ίδια κατηγορία
-
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
-
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
-
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
-
Manual Therapy
-
Γνωρίστε την Κρανιοϊερή Θεραπεία
-
Οδηγίες για τον πόνο στη μέση
-
Τι πρέπει να γνωρίζεται για το λεμφοίδημα
-
Μηχάνημα Ενεργής Θεραπευτικής Κίνησης Active therapeutic movement (ATM2)
-
Ανάλυση της Βάδισης Πελματογράφημα
-
«Trigger Points» ή Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου
-
Συστάσεις Υγιεινής διατροφής
-
Φυλλάδια
Τελευταία άρθρα
ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.
ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.
ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.
ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.