Skip to main content
Hits: 1874
01 Φεβρουαρίου 2022
Κατηγορία
Οσφυαλγία
# Topics
Follow Us
Social sharing

ΚΟΚΚΥΓΟΔΥΝΙΑ - Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)

Ο όρος κοκκυγοδυνία περιγράφει τον πόνο στον κόκκυγα, ή γύρω απ’ αυτόν, κυρίως κατά το κάθισμα. Η κατάσταση της κοκκυγοδυνίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1600, αλλά ως όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Simpson, το 1859.

Coccydynia2Είναι αρκετά σπάνια, αφορά μόλις το 1% των περιπτώσεων πόνου στην μέση, αλλά η συχνότητά της είναι 5 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, πιθανόν γιατί ο κόκκυγας προβάλλει περισσότερο στις γυναίκες.

Ο μηχανισμός του πόνου δεν έχει αναλυθεί ικανοποιητικά. Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις για την προέλευση αυτού του συνδρόμου, που περιλαμβάνουν πόνο από τα περιβάλλοντα μαλακά μόρια, σπασμό των μυών της πυελικής βάσης, προβαλλόμενο πόνο από παθολογία στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, φλεγμονή της αραχνοειδούς μεμβράνης του κατώτερου ιερού νευρικού πλέγματος, τοπικές μετατραυματικές βλάβες, σωματοποίηση πόνου από συναισθηματική επιβάρυνση, κ.ά. (Howorth 1959, Jurmand 1976, Nelson 1991, Postacchini & Massobrio 1983, Stern 1967). Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν υπάρχει σαφής επιβεβαίωση για καμία από τις παραπάνω υποθέσεις.

coccydynia1aΔιάφορες αιτίες έχουν ενοχοποιηθεί για την κοκκυγοδυνία. Η πιο συνηθισμένη είναι η πτώση πάνω στην πύελο, με αποτέλεσμα άμεσο τραύμα πάνω στην ιεροκοκκυγική συνχόνδρωση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάκωση, ή μερική εξάρθρωση της ιεροκοκκυγικής ένωσης, προκαλώντας αφύσικες κινήσεις στον κόκκυγα ιδιαίτερα όταν δέχεται πίεση στην καθιστή θέση. Ο πόνος μπορεί να περιλαμβάνει και τους μύες της περιοχής (πυελικής βάσης), τους συνδέσμους, καθώς και τον μεγάλο γλουτιαίο. Άλλη συνηθισμένη αιτία είναι ο τοκετός. Πιο σπάνιες αιτίες μπορεί να είναι: το σύνδρομο του απιοειδούς μυός, ο τραυματισμός του αιδιοικού νεύρου, ή ο νευροπαθητικός πόνος ως αποτέλεσμα επαναλαμβανομένου τραυματισμού (π.χ. οδήγηση μηχανής), η Tarlov κύστη, ή η μηνιγγική κύστη, η δυσκοιλιότητα (λόγω αυξημένης πίεσης στον κόκκυγα από το παρατεταμένο κάθισμα), η υπερβολική σωματική αδυναμία που προκαλεί τριβή του κόκκυγα με τα μαλακά μόρια.

Οι ερευνητές: Gustav Andersen, BA Med, Stefan Milosevic, BA Med, Mads M. Jensen, BA Med, Mikkel Andersen, MD, Ane Simony, PhD, Mikkel M. Rasmussen, PhD, Leah Carreon, MD, MSc, σχεδίασαν μία συστηματική ανασκόπηση, με θέμα: «Coccydynia—The Efficacy of Available Treatment Options: A Systematic Review» για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών σε επίμονη κοκκυγοδυνία.

Μέθοδος

Οι δημοσιεύσεις σχετικά με την θεραπεία της κοκκυγοδυνίας, εντοπίσθηκαν με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis (PRISMA). Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική αναζήτηση σχετικών βάσεων δεδομένων από τις 17 Ιανουαρίου 2020, σε συνδυασμό με άλλες πηγές. Τα δεδομένα σχετικά με την έκβαση της θεραπείας συγκεντρώθηκαν σύμφωνα με τις εξεταζόμενες κατηγορίες ώστε να καταστεί δυνατή η μετα-ανάλυση. Ως βασικό μέτρο της έκβασης του πόνου χρησιμοποιήθηκε η αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης (NRS, 0-10) για τον πόνο.

table1Αποτελέσματα

Συνολικά αξιολογήθηκαν 1980 ασθενείς σε 64 μελέτες. Η μεγαλύτερη βελτίωση στον πόνο επιτεύχθηκε σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ραδιοσυχνότητες (RFT), όπου σημειώθηκε μείωση της αριθμητικής κλίμακας αξιολόγησης κατά 5.11. Παρόμοια μέση βελτίωση επιτεύχθηκε με την εφαρμογή του Εξωσωματικού Ωστικού Κύματος Ήχου – Κρουστικού Υπέρηχου (ESWT) κατά 5.06, κοκκυγεκτομή κατά 4.86, και τοπική έγχυση κατά 4.22. Αν και βελτιωμένη, η μέση αλλαγή ήταν μικρότερη για εκείνους τους ασθενείς με αποκλεισμό γαγγλίου (2.98), διατάσεις/κινητοποίηση (2.19) και συνηθισμένη συντηρητική φροντίδα (1.69).

 

table3a

Συμπεράσματα

Από αυτήν την μελέτη συμπεραίνουμε την αξία της προοδευτικότητας στην επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της κοκκυγοδυνίας. Ξεκινώντας, δηλαδή, την θεραπευτική προσέγγιση από μη επεμβατικές μεθόδους πριν σκεφτούμε και καταφύγουμε στην επιλογή της κοκκυγεκτομής. Η μη χειρουργική αντιμετώπιση είναι σε θέση να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τον πόνο σε πολλούς ασθενείς. Η κοκκυγεκτομή είναι μακράν η πιο διεξοδικά μελετημένη θεραπευτική επιλογή και μπορεί να είναι ευεργετική για επίμονες περιπτώσεις. Μελλοντικά τυχαιοποιημένες μελέτες θα πρέπει να σχεδιαστούν με στόχο την σύγκριση της αποτελεσματικότητας των παρεμβατικών θεραπειών μεταξύ τους και με την κοκκυγεκτομή.

Πηγές

“Coccydynia—The Efficacy of Available Treatment Options: A Systematic Review”

Gustav Ø. Andersen, BA Med, Stefan Milosevic, BA Med, Mads M. Jensen, BA Med, Mikkel Ø. Andersen, MD, Ane Simony, PhD, Mikkel M. Rasmussen, PhD, Leah Carreon, MD, MSc, First Published December 18, 2021

https://doi.org/10.1177/21925682211065389  

Τελευταία άρθρα

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Άσκηση

Η μυϊκή θλάση είναι ένα συχνό πρόβλημα τραυματισμού των μυϊκών ινών που δεν αφορά μόνο τους αθλητές.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΨΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Η απώλεια ύψους για τον άνθρωπο είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συνοδεύει τη διαδικασία τής γήρανσης, με τα πρώτα εμφανή σημάδια να γίνονται αισθητά κυρίως μετά την ηλικία των 40-50 ετών.

ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Κάτω άκρα

Οι παθήσεις των τενόντων στην περιοχή τού ισχίου συχνά οδηγούν σε πόνο και λειτουργικό περιορισμό.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συστηματική πρόσληψη νερού συνδέεται με τη μείωση των επεισοδίων της ημικρανίας.

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Μυοσκελετικού Συστήματος

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για την αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τών ασθενών. Πώς θα εξελιχθούν οι μυοσκελετικές διαταραχές έως το 2050;

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Στάση σώματος / Λειτουργικότητα

Η διαταραχή τής στάσης μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα των ιστών εξαιτίας τάσης, τραύματος, ή συνδρόμου καταπόνησης, αλλά, τελικά, είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας στο λογισμικό -software- τού εγκεφάλου.

ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ (ΕΡΕΥΝΑ)
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Πονοκέφαλος - Ημικρανίες

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τους επιστήμονες υγείας.

ΟΣΤΕΟΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια σύνθεση βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η εμβάθυνση στην επιστημονική κατανόηση της νόσου είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σκέψεις

Στην οσφυαλγία και την ισχιαλγία, η πρώιμη έναρξη φυσικοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - Ανασκόπηση
| Χαράλαμπος Τιγγινάγκας MSc, Υπ. Διδάκτορας | Σύνδρομο Θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κλινικές καταστάσεις στην ιατρική.